Kuka oikein oli Pyhä Nikolaos, ja miten hän liittyy kaikille tuttuun Joulupukkiin?
Nikolaos on kristillisessä kirkossa muistettava pyhimys, joka toimi nykyisen Turkin alueella piispana 300-luvun alkupuolella. Pyhä Nikolaos oli muun muassa merenkävijöiden ja kalastajien, mutta erityisesti lasten suojeluspyhimys. Hän on tärkeä pyhimys niin katolisille kuin ortodokseille; ortodoksit muistavat häntä hieman hartaammin, jokainen torstai, kun taas katolisissa maissa hänen kuolinpäivänään, 6.joulukuuta, lapset saavat lahjoja.
kuva täältä: https://anneneuberger.com/saint-nicholas/
Piispasta ihmeidentekijäksi
Nikolaos syntyi Lyykiassa, nykyisen Turkin alueella, arviolta 200-luvun lopulla Rooman valtakunnan aikaan. Hänen perheensä oli kristitty, ja hänen setänsä arkkipiispa, joka opetti nuorta Nikolaosta ja vihki hänet papiksi. Nikolaos viettikin hyvin harrasta elämää; hän paastosi ja rukoili.
Nikolaos toimi Myrran kaupungin piispana. Hän joutui kuitenkin elämään maanpaossa, sillä Rooman valtakuntaa sillä hetkellä hallitseva Diocletianus vainosi kristittyjä. Kun Rooman keisari Konstantinus Suuri kääntyi itsekin kristinuskoon ja laillisti sen harjoittamisen, Nikolaos pääsi palaamaan piispan virkaansa.
Nikolaoksesta kertovissa legendoissa toistuu nimenomaan pyyteettömästi hyvän tekeminen. Kerrotaan, että hän peri vanhempiensa kuoltua suuren omaisuuden, ja halusi mieluummin jakaa sen tarvitseville. Erään tarinan mukaan hänen avullaan perheenisä sai maksettua velkansa, eikä joutunut lähettämään tyttäriään kadunkulmille notkumaan. Hyväntekijä jäi kuitenkin kiinni puuhistaan, ja hän vannotti perheenisää olemaan kertomatta kenellekään, sillä hän halusi auttaa vain auttamisen ilosta eikä saada siitä kunniaa.
Jumala kuitenkin huomasi Nikolaoksen hyvyyden ja pyyteettömyyden, ja palkitsi tämän kyvyllä tehdä ihmeitä. Nikolaos paransi sairaita ja herätti kuolleita henkiin, sekä tyynnytti merillä riehuvia myrskyjä.
Nikolaos Ihmeidentekijä kuoli 6. joulukuuta vuonna 343. Hänen ruumiinsa haudattiin Myraan. Legendojen mukaan heti kuoleman jälkeen hänen ruumiistaan alkoi vuotaa mirhaa. Italialaiset varastivat hänen jäänteensä vuonna 1087 ja veivät ne Bariin, missä ne ovat tiettävästi edelleen.
Vielä kuolemasta jälkeenkin ihmeet jatkuivat, sillä kerrotaan että moni parantui sairaudestaan rukoiltuaan Nikolaosta. Hänelle onkin omistettu satoja kirkkoja ympäri maailmaa.
Joulupukin esikuva
Uskonpuhdistuksen myötä pyhimysten merkitys ja suosio koki pienen notkahduksen, ja joulukuisten lahjojen antajaksi täytyi keksiä joku muu. Jeesus-lapsesta pyöriteltiin uutta lahjojaa, mutta hänen rinnalleen tarvittiin joku apuri - joku joka on "uskottavampi" ja pystyy tarvittaessa olemaan jopa pelottavakin auktoriteetti lapsille.
Uudisraivaajien mukana lahjojen jakamisen tapa levisi Atlantin toisellekin puolelle. Muun muassa hollantilaisten Sinter Klaas lähti elämään omaa elämäänsä. Clement Clarke Mooren "A Visit from St. Nicholas" -runo (1823) kuvaili tiettävästi ensimmäistä kertaa nykypäivän Joulupukille ominaista punanuttua ja pororekeä. Karikaturisti Thomas Nastin 1800-luvun loppupuolella esittelemänä punainen asu ja valkoparta siirtyivät seuraavalla vuosisadalla Coca-Colan joulukampanjaan, ja siitähän tietää juhlapyhien olevan aivan nurkan takana kun nauravan Santa Clausin ohjastama limsarekka ilmestyy jälleen mainoksiin.
Pyhän Nikolaoksen hyväntekemisestähän voisi kummuta nykylapsillekin tuttu "onkos täällä kilttejä lapsia?" -kysymys jonka kera Joulupukki kolistelee olohuoneisiin. Kauas on tultu piispan asusta, mutta ajatus on edelleen läsnä.
Oletko sinä tutustunut jouluperinteiden historiaan?
Kaikki historiajutut kiinnostavat aina! Jostain ne perinteet ovat meille tulleet, eikä joulupukki ole aina ollut sellainen cokis-mainoksesta tuttu... olihan se aika, mikähän vuosi/vuosisata, kun "pukki" laittoi naamarin ja sarvet päähän, kiersi talosta taloon juoden viinaksia ja toisinaan lapsia pelotellen. Muistaako kukaan tätä aika kamalaa perinnettä..?
VastaaPoistaMonenlaisien perinteiden summa on nykypäivän punanuttu.. tuollainen pukki ei ole käynyt onneksi koskaan kylässä, saattaisi jäädä traumat :D
PoistaIsoveli ja -sisko kertoivat, että meillä oli ennen miun syntymää käynyt just tuollainen "joulupukki" naamarissaan ja sarvissaan risut mukana. :D 80- luvulla siis. Ai kamala. Siitä on vissiin joku kuvakin olemassa, tuollaisista pukeista saa kyl kauheat traumat huhhui. Sittemmin oli ihan perinteinen joulupukki meilläkin.
PoistaHui kamala 😱 vähemmästäkin säikähtää lapset ruotuun jos tuollainen pukki kyläilee..
PoistaTunnen jouluperinteiden historiaa varsin huonosti, sitä mielenkiintoisempaa oli lukea joulupukki-hahmon historiasta. On se metka muuten, että St. Nikolaoksen hahmo sai Suomessa joulupukin nimi ja tuo nyt lahjoja vaikka alunperin Yule-pukit olivat ilkeitä, lahjoja vaativia hahmoja. Globalisaatiota 😀.
VastaaPoistaNiimpä! Jos tarpeeksi moni sukupolvi traumatisoitui ja päätti kääntää asiat päälaelleen? :D
Poista