Tammikuun kuvahaaste: Kotini vanhin esine

Kristiina K julkaisi taas mielenkiintoisen kuvahaasteen tälle vuodelle! Joka kuukausi hän antaa aiheen, esittelee oman esimerkkinsä, ja sitten muutkin voivat ottaa osaa haasteeseen. Tammikuun aiheena on siis "kotini vanhin esine":


Erich Maria Remarque - Länsirintamalta ei mitään uutta (1929) -kirja, kolmas suomenkielinen painos vuodelta 1929
Tämä lähes satavuotias kirjaressukka on tiettävästi kotini vanhin esine. Sen on kyllä näköinenkin! Sivut harottavat jokaiseen ilmansuuntaan, selkä on rispaantunut, kirja on kastunut ja tahriintunut monta kertaa (ihme kyllä ei haise tyypilliselle "ullakkokirjalle"!). Hankin tämän verkko-antikvariaatista muutama vuosi sitten muistaakseni kolmella eurolla, ja toisen mokoman taisin maksaa postikuluista.
Luin kirjan ensimmäisen kerran seitsemännellä luokalla äidinkielen esitelmää varten, ja koska olin vielä aloitteleva historiantutkija, kaikki yksityiskohdat ja tarinan tapahtumat eivät vielä asettuneet kartalle eivätkä avautuneet samalla tavalla kuin nykyään. Kirjan sanomahan pysyy aina vain ajankohtaisena - sotia sotien perään, tuhoamista ja julmuuksia. Johdanto tiivistää kaiken oleellisen tästä hulluudesta, johon syötetään erityisesti vasta itsenäiseen elämään astuvia nuoria: "Tämän kirjan tarkoituksena ei ole syytös eikä tunnustus. Se tahtoo vain kertoa sukupolvesta, jonka sota tuhosi - vaikka se olisikin säästynyt kranaateilta."
Kirjasta huomaa kuluneen ulkokuoren lisäksi menneen maailman meiningin - markoista alkaen. Aion vastaisuudessakin säilyttää tätä aarretta kirjahyllyssäni päällimmäisenä, kuten sen arvolle on sopivinta. Rahallista arvoahan tällä ei todellakaan ole, mutta minulle se on hyvin tärkeä.


Ottakaahan osaa Kristiinan haasteeseen!

Saatat tykätä myös näistä

Kommentit

  1. Kiva haaste ja tuo onkin kirja, jota en ole lukenut. Tuttu noin muuten, ja mietin itse asiassa, että pitäisikö vain katsoa leffana.. siitä tehtiin joku versio viime vuonna.(?)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tätä kirjaa suosittelen, ei ole syyttä klassikoksi noussut. Netflixiin ilmestyi vuonna 2022 uusi elokuva kirjasta, ja se oli mielestäni ihan onnistunut! Aiemmat elokuvat olivat vuosilta 1930 ja 1979, joten oli jo aikakin :)

      Poista
  2. Juuri meinasin kysyä että liittyy varmaan siihen elokuvaan. Se on ihan loistava, pitäisi katsoa toiseen kertaan :) pitäisköhän ottaa osaa tähän haasteeseen...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jos puhut siitä uusimmasta niin olen täysin samaa mieltä, upea ja synkkä teos. Yksi katsomiskerta täälläkin vasta, katsoin sen muistaakseni melkein heti kun se tuli, pitää ottaa asiaksi katsoa uudelleen!

      Ota ihmeessä, ihan muutamassa päivässä moni on jo ottanut osaa! Mielenkiintoista lueskella muiden haasteita :)

      Poista
  3. Olet jo toinen haasteeseen osallistuva jonka kodin vanhimmaksi esineeksi on valikoitunut kirja. Tuota en ole lukenut, ja olenkin huono lukemaan klassikkoja, mutta sait sen kuulostamaan niin mielenkiintoiselta että mietin pitäisikö lukea. Kovin luetulta näyttää sinun kirjasi ja se onkin osa sen viehätystä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kirjasta on helppo tarkistaakin sen ikä, heh! Suosittelen tätä kirjaa - se on toki synkeä, ja varsinkin lopussa itselläni ainakin silmä kostuu. Sota on ajankohtainen aihe aina jossain päin maailmaa, ja tällaisia teoksia ja ajattelijoita tarvitaan lisää.

      Elämää tämä kirja on todellakin nähnyt, mitähän se kertoisi jos osaisi puhua!

      Poista
  4. On todella arvokas aarre, arvokas monella tapaa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ainakin tämä on palanen historiaa, vaikka kunto on heikentynyt :) toivottavasti saan sen pidettyä edes samankuntoisena oman elämäni loppuun, ja seuraava saa sen sitten hoivattavakseen.

      Poista
  5. Vaikuttava teos. KIrja käsittelee ilmeisesti ensimmäisen maailmasodan tapahtumia tai kirjan kirjoittajan
    kokemuksia päähenkilönsä kautta? Aiheesta tehtyä elokuvaa en ole pystynyt katsomaan.
    Sotaa käydään taas monella puolen maailmaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä vain, kirjailija on itsekin ollut rintamalla ja perustaa kirjan kokemuksiinsa ja niistä heränneisiin ajatuksiin. Kirjan päähahmo Paul on nuori jolla pitäisi olla elämä edessään, mutta hän joutuukin sotimaan. Isänmaallinen innostus muuttuu pian monille kuolemanpelkoon ja vihaan valtaapitäviä kohtaan. Kirjan sanoma pätee minne päin maailmaa tahansa - sota ei anna ihmiselle mitään mutta voi viedä kaiken.

      Poista
  6. Kirjavanhus, käsissä kulunut. Ihana, että laitat sen hyllyssä päällimmäiseksi. Siinä on jotakin elämän tuomaa kaunista kulumaa, mutta sanat ovat säilyneet!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nimenomaan, sanat ja tarina kyllä säilyvät vaikka kannet olisivat kuluneet :)

      Poista

Lähetä kommentti

Kaunis kiitos kommentistasi! ♡