LUETTU: Pinja Sanaksenaho & Sari Luhtanen: Aurora (2024, Otava)

Tämän kirjan takana on tubettajana puolet elämästään töitä paiskinut Pinja Sanaksenaho, joka tunnetaan kenties paremmin Pinkku Pinskuna. Hän on yhdistänyt voimansa kirjailija Sari Luhtasen kanssa, joka on ollut muun muassa mukana kirjoittamassa Nymfit-kirjasarjaa.

Sanaksenaho oli uransa alkuaikoina minulle ohimennen Youtuben etusivulla vastaantullut tyttönen, joka teki hassuja haasteita ja kuvasi arkielämäänsä. "Löysin" kunnolla hänen kanavansa viime vuonna, ja pidin hänen kontentistaan kovasti - ruuanlaittoa, salilla käyntiä, projekteja.


Odotukseni tälle kirjalle olivat puoliksi innokkaat, puoliksi epäileväiset. Tarina vaikutti mielenkiintoiselta ja näkökulma tuli sosiaalisen median kautta itsensä työllistävältä henkilöltä. Kirjan päähenkilö, sosiaalisessa mediassa seuraajia kerännyt Aurora, on nimittäin saanut innoitusta Sanaksenahon omasta elämästä. Koska kirjaa ei ollut alusta loppuun kynäillyt tubettaja itse, vaan mukana on ollut ammattikirjoittaja ja myös Sanaksenahon seuraajat ovat voineet vaikuttaa tarinaan, olin hieman skeptinen kuvion toimivuudesta.

Aurora on sosiaalisen median linssin läpi "täydellistä" elämää elävä nuori, joka kaipaa elämäänsä sitä omaa parasta ystävää ja enemmän vanhempiensa läsnäoloa. Hänellä on paljon seuraajia, mutta tuntee välillä olonsa ulkopuoliseksi ja hän etsii keinoja kuulua porukkaan.

"Minulle ei missään vaiheessa tullut kiusaantunut olo, sellainen, että jotkut odottivat lähtöäni, jotta heillä voisi olla oikeasti hauskaa, tai että minusta itsestäni tuntui, etten vain jaksanut olla toisten lähellä." (s.96)

Moni voi varmasti ikään katsomatta samaistua ajatuksiin, mitä Aurora käy kirjassa läpi vaikka kirjassa seurataan ennen kaikkea nuorten elämää. Huomaamattakin vertailemme itseämme ja saavutuksiamme toisiin, kilpailemme vähintään päämme sisällä.


Pian @bringit-nimimerkki alkaa piinata Auroraa herkkiin paikkoihin osuvilla huomioillaan. Aurora haluaa selvittää, kuka on kommenttien takana. Hän etenee some-urallaan päästessään ison kampanjan mainoskasvoksi, mutta samalla hän painii edelleen yksinäisyyden tunteen kanssa. Hän alkaa toteuttaa hieman kyseenalaista suunnitelmaansa "varastaa" toisen bestis itselleen.

Loppua kohden kirjan tunnelma tiivistyy, kun Aurora alkaa saada koottua palasia yhteen menneisyyden tapahtumista. Mitä tapahtui entiselle parhaalle ystävälle? Kuka on @bringit nimimerkin takana? Kuka Aurora oikeasti on?


Kirjassa on paljon samaistuttavia tapahtumia, kuin pieniä tarinoita ja opetuksia. Pinkku Pinskun seuraajathan ovat myös saaneet vaikuttaa kirjan tarinaan, josta varmasti kumpuaa se aitous ja uskottavuuden tunne. Varsinkin "tyttöjen maailmasta" tuttuja tilanteita vilisee kirjan sivuilla; kaveritriosta saattaa tulla taistelutantere, epävarmuutta puretaan kehuiksi verhotuilla piikikkäillä kommenteilla ja omaa paikkaa porukassa ja koulun hierarkiassa haetaan jatkuvasti.

Suosittelen tätä teosta erityisesti sekä varsinaiselle kohdelukijakunnalle eli esiteini/teini-ikäisille että heidän vanhemmilleen, jotta nuorten maailma ja ennen kaikkea sosiaalisen median vaikutukset heidän elämäänsä avautuisivat edes vähäsen.

◦◦◦◦◦◦◦

#iinankirjahaaste2024 (seuraa etenemistäni täältä)

2. Lue nuortenkirja, jonka olet mielestäsi “liian vanha” lukemaan 

Saatat tykätä myös näistä

Kommentit

  1. Nyt kun some hallitsee niin monen elämää, joko itse tekijänä tai sitten kuluttajana, niin tämä kuulostaa oikein hyvältä. Täydelliseltä vaikuttavat vaikuttajat ovat kuitenkin tavan ihmisiä murheineen, ei vaan päivänpaisteineen, joten kenties liian vakavasti somen ottavalle nuorelle tämä on mitä parhain kirja. Ja lukeminen on muutenkin aina suositeltavaa.

    VastaaPoista
  2. Niin samaa mieltä! Lukeminen kannattaa aina :) oli mielenkiintoinen lukukokemus vaikka ei suoraan kohdeyleisöä olekaan.

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Kaunis kiitos kommentistasi! ♡