Pääsiäislauantain iltana 2016 ylivieskalaiset kohtasivat suuren järkytyksen; parisataa vuotta vanha puukirkko sytytettiin tahallisesti tuleen ja rakennus paloi aivan kivijalkaan saakka.
Ylivieskassa ei jääty toimeettomaksi. Seurakunta käynnistikin "Ylivieskan Kirkkotalakoot", jolle avattiin lahjoitustilit sekä vanhan kirkon muistomerkin että uuden kirkon rakentamiseen. Raunioille rakennettiin talkoovoimin palaneen kirkon materiaaleista "ulkoilmakirkko":
Uuden kirkon suunnitteluun järjestettiin arkkitehtikilpailu. Ehdotuksia tulvi yli kaksisataa, myös Suomen ulkopuoleltakin. Erään toimiston ehdotus Kalajoen ylle rakennettavasta kirkosta olisi ollut mielestäni loistava idea - se olisi tuonut varmasti matkailijoita ja paljon uteliaita ihmettelijöitä kaupunkiin - mutta sen toteutus olisi saattanut olla hieman kallista.Vuonna 2021 valmistunut uusi kirkko, Pyhän Kolminaisuuden kirkko, rakennettiin aivan edeltäjänsä naapuriin. Se on aivan erityylinen vanhaan puukirkkoon verrattuna. Se muistuttaa keskiaikaista kivikirkkoa, kuten Isonkyrön vanha kirkko, mutta tässä rakennuksessa on moderni ilme muun muassa suurine ikkunoineen.
Tapahtumaketju sai alkunsa, kun myöhemmin syyntakeettomaksi todettu tuhopolttaja murtautui rautakanki apunaan kirkon tiloihin noin seitsemän aikaan illalla. Hän sytytti palon bensiinin avulla, ja poistuttuaan kirkosta soitti itse hätäkeskukseen.
Kirkko oli tyhjillään palon alkaessa, joten henkilövahingoilta säästyttiin. Kirkossa ei kuitenkaan ollut automaattisia sprinklereitä, eikä palokunta päässyt syöttämään vettä kuivaputkijärjestelmään, sillä palo oli lähtenyt leviämään niin rajuna. Mitään irtaimistoa ei pystytty pelastamaan. Keskustassa Kalajoen varrella sijaitseva kirkko roihusi soihtuna sammuttajien ja väkijoukon lohduttoman katseen alla.
Yhdeltätoista illalla oli ollut tarkoitus järjestää pääsiäisyön messu. Puoliltaöin se pidettiinkin; taivasalla, kirkon savuavien raunioiden vieressä.
Ylivieskassa ei jääty toimeettomaksi. Seurakunta käynnistikin "Ylivieskan Kirkkotalakoot", jolle avattiin lahjoitustilit sekä vanhan kirkon muistomerkin että uuden kirkon rakentamiseen. Raunioille rakennettiin talkoovoimin palaneen kirkon materiaaleista "ulkoilmakirkko":
Raunioiden sisäpuolella näkyvät, penkkilautojen alle asetetut kivet ovat vanhan kirkon kivijalasta siirretyt. Alttaripäädyn risti (kuvassa oikealla) on palaneista seinälaudoista nikkaroitu. Alttarin kukkatelineet taas ovat urkupilleistä tehdyt.
Onpa raunioilla järjestetty tapahtumiakin, muun muassa vihkitilaisuuksia!
Uusi kellotapuli sijaitsee vanhan kirkon kellotornin kohdalla. 40 metriä korkea teräksinen kellotapuli on jykevää tekoa.
Uutta kirkkoa ei ainakaan voi olla huomaamatta mikäli ajelee Ylivieskan keskustan läpi ja ylittää Kalajoen. Harvoin Suomessa ainakaan rakennetaan aivan uusia kirkkoja, joten olisi mielenkiintoista käydä myös sisäpuolella tutustumassa. Sen jätin sellaiselle kerralle kun kirkkokiertelyn luottokaverini eli äiti on menossa mukana!
Muistatko sinä uutisia aiheesta? Mikä olisi sinun mielestäsi näkemisen ja käymisen arvoinen kirkko Suomessa?
Muistan kyllä tämän uutisen ja ymmärrän paikallisten kauhistuksen: hieno kirkko tuhoutui ihan turhaan. Uutta kirkkoa en olekaan aiemmin nähnyt ja onpa modernin oloinen. En ole kirkkoja niinkään kiertänyt, mutta nyt tuli jostain syystä mieleen Valamon luostarissa olevat kirkot, ne olivat kyllä hienoja.
VastaaPoistaPalanen historiaa katosi kirjaimellisesti tuhkana tuuleen, aina harmittavia tapauksia tällaiset. Valamon luostari on vielä käymätön kohde, kiitos otan tästä vinkin talteen!
Poista