Pyysin tekoälyä luomaan blogipostauksen otsikolla "tekoälyblogit korvaavat ihmisen kirjoittamat blogit" - millaisia ajatuksia tekoälypostauksesta heräsi?

Tekoäly. Se tuo valtavasti uusia mahdollisuuksia joihin moni ei ole aiemmin kyennyt tarttumaan. Voi luoda maisemamaalauksia vaikka pensseli ei pysyisi ollenkaan hallussa, kirjoittaa kokonaisen kirjan vaikka aamupalapöydässä ja herättää eloon kaikki ne mausteiset fanfictionit vaikka ei olisi koskaan editoinut yhtäkään videota. Ensimmäisten ilmaisten ja avoimien tekoälyohjelmien ja chat-bottien julkaisun myötä tavallinenkin tallaaja on päässyt kokeilemaan mihin kaikkeen keinotekoinen äly taittuu.

Minuakin tietenkin kiinnostaa sen kyvyt, ja siitä uteliaisuudesta tämä postaus sai alkunsa. Pyysinkin OpenAI:n ChatGPT:ltä että se laatisi minulle kokonaisen blogipostauksen. Tarkoituksenani oli tarkastella ja kommentoida sitä täällä blogissa. Toivoin ennen kaikkea saavani jotain täysin älytöntä (heh), mutta yllättävän johdonmukaisen ja asiapitoisen postauksen sain ihmeteltäväkseni.

Selkeyden nimissä, kaikki tekoälyn kirjoittamat otteet ovat kursivoituja ja harmaalla fontilla. Valokuvat ovat minun itseni ottamia.


Esitin siis asiani ChatGPT:lle näin:

"Tee minulle blogipostaus otsikolla "tekoälyblogit korvaavat ihmisen kirjoittamat blogit"


Ja vastaukseksi sain:

Tekoälyblogit korvaavat ihmisen kirjoittamat blogit – uhka vai mahdollisuus?

Ensimmäisenä huomio kiinnittyi tietenkin siihen, että tekoäly halusi lisätä laatimansa blogipostauksen otsikkoon vielä yhden tämän hetken suosituimmista ja hakukoneystävällisimmistä termeistä eli "uhka vai mahdollisuus". Muotoilin otsikon toteavaan muotoon, mutta tekoäly halusikin lähestyä aihetta pohdiskelevammasta kulmasta. Kiinnostavaa!

Viime vuosien aikana tekoäly on hivuttautunut yhä tiiviimmin osaksi arkeamme. Se ohjaa suosikkimusiikkiamme, laatii kalenterimuistutuksia – ja yhä useammin se myös kirjoittaa. Tekoälyn kynästä syntyy nyt uutisia, mainostekstejä, ja kyllä, myös blogipostauksia. Mutta mitä tapahtuu perinteisille bloggaajille, kun koneet astuvat areenalle?

Kieltämättä on houkutteleva ajatus, että voi tyhjästä nyhjäistä kokonaisen postauksen aiheesta kuin aiheesta ilman että tarvitsee kuluttaa tuntikausia keräillen itse tiedonmurusia ja koostaen niistä järkeenkäyvää kokonaisuutta lukijoille. Ei tarvitsisi itse edes valokuvata, vaan voisi vain kertoa tekoälylle mitä haluaa ja mistä kuvakulmasta. Voi olla ihan mitä ja kuka vaan.
Hyvä kysymys siis, mitä tapahtuu perinteisille blogeille ja bloggaajille; luopuako hitaasta työstämisestä ja hyödyntää tekoälyä, vai pysyäkö poterossaan vaikka viimeiseen omalta näppäimistöltä syntyvään tavuun? Onko kotikutoisuudesta kiinni pitäminen vain hukkaanheitettyä aikaa vai ihailtavaa vastarintataistelua? Voisiko löytyä jokin hyvä välimaasto?


Nopeutta, tehokkuutta ja loputonta sisältöä

Tekoälyn avulla blogitekstejä voidaan tuottaa ennennäkemättömällä nopeudella. Kone ei väsy, ei koe kirjoitusblokkeja eikä tuskaile sanavalintojen kanssa aamukahvin äärellä. Se pystyy analysoimaan trendejä, optimoimaan hakukoneita varten ja tarjoamaan lukijalle juuri sitä sisältöä, mitä hän todennäköisimmin haluaa lukea.

Totta, kone ei väsy eikä kärsi inspiraation puutteesta. Riittää, että bloggaaja käskee, ja tekoäly tekee kaiken kädenkäänteessä. Postausten suunnittelun, kirjoittamisen ja kuvaamisen ulkoistamisen myötä aikaa jää enemmän muullekin elämälle. Ennen kaikkea luovalle ajattelulle!

Yritykset ovatkin alkaneet hyödyntää tekoälyä sisällöntuotannossa kiihtyvällä tahdilla – eikä ihme. Aikaa säästyy ja kustannuksia karsitaan. Mutta mitä menetetään?

Olen joskus kokenut uteliaisuutta pyytää tekoälyä analysoimaan koko blogini, ja luomaan sen perusteella erilaisia postauksia. Esimerkiksi laatimaan selonteko Suomenlinnassa vierailusta kuvineen, arvostelemaan Satu Rämön uusin romaani ja keksimään, mitä olisin voinut puuhailla pääsiäisviikonloppuna. Tällaisia postauksia teetättäisin ainoastaan omaksi huvituksekseni enkä ikinä blogissa julkaistavaksi, sillä blogiharrastuksestani saama ilo koostuu uuden kokeilemisesta, jatkuvasta oppimisesta ja omaan elämääni liittyvän sisällön jakamisesta. Uskon, että sen aitouden ansiosta lukijatkin viihtyvät täällä ja tulevat vierailulle uudelleenkin. Blogistani katoaisi sen sielu, jos tekoäly ottaisi ohjat - vaikka aihealueet pysyisivät täysin samoina.


Missä on tunne, aitous ja inhimillinen ote?

Vaikka tekoäly kykenee simuloimaan ihmisen kirjoitustyyliä hämmästyttävän hyvin, se ei tunne, se ei elä. Blogien voima on perinteisesti ollut juuri siinä: henkilökohtaisuudessa, tarinoissa, virheissä, tunteissa. Siinä, että joku jakaa oman kokemuksensa, oppinsa ja näkökulmansa – ei vain koostetta netistä löydetyistä tiedonmuruista.

Lukija aistii, kun tekstissä on sydän mukana. Ja vaikka tekoäly voi oppia jäljittelemään tätä, sen kirjoituksista puuttuu vielä jotain vaikeasti määriteltävää, ehkä jopa korvaamatonta.

Itse seuraan nimenomaan eniten lifestyleblogeja, sillä on mukava lukea ihan siitä tavallisesta arjesta. Niissä näkyy kirjoittajansa persoona, kiinnostuksenkohteet ja unelmat. On ihan parasta iloita yhdessä kevään ensimmäisistä perhosista ja jakaa ärsytys kurakeleistä. Bloggaajista tulee kuin kaukana asuvia kavereita, joiden kuulumisia voi seurata. Jokainen ihminen on erilainen, joten ei ole kahta samanlaista blogiakaan.

Kuten kaikenlaisessa taiteessa sävellyksistä kuvataiteeseen, myös blogissa voi nähdä luojansa kädenjäljen. Tosiasioita ja itsestäänselvyyksiä voidaan todeta, mutta ihmisen oma henkilökohtainen kokemus ja tunteet ovat lopulta se mitä tekoälyn olisi vaikeinta jäljitellä. Esimerkiksi aina vain uudet aikalaiskertomukset keskitysleirien kauheuksista viedään käsistä koska ennen kaikkea ihminen kaikkine tuntemuksineen ja inhimillisyyksineen, virheineenkin, kiinnostaa. Löydämme Auschwitzista tietoa niin paljon kuin kestämme prosessoida, mutta kuolinvuoteelleensa saakka vaienneiden tarinat löytää vain heiltä itseltään.

Karl Friedrich Schinkel - Keskiaikainen kaupunki joen varrella (öljy kankaalle, 1815)


Keinotekoista, päälleliimattua "persoonallisuutta" on hyödynnetty ennenkin todella taitavastikin markkinoinnissa ja brändäyksessä (esimerkkinä vaikkapa kaikin mahdollisin keinoin rahaa tahkovat tyttö- ja poikabändit). Tekoäly kyllä kaivelee ja kokoaa yhteen vanhat, toimiviksi todistetut temput. Ihmisen tehtäväksi jäisi tarkastella tekoälyn luomusta varmistaen sen uskottavuus tai vähintäänkin kertoa avoimesti, että bloggaaja ei ole aito ihminen. Miltä nimittäin mahtaisi tuntua lukijana, kun bloggaaja jonka kanssa hän on kommenttiosiossakin keskustellut, olisikin tekoälyllä luotu "persoona"? Varmaan yhtä pahalta kuin niistä, jotka luulivat saavansa idoliltaan vastauksen mutta kirjeitä olikin kirjoittanut joku avustaja.


Korvaako tekoäly vai täydentääkö se?

Ehkä kysymys ei olekaan joko–tai. Ehkä tulevaisuuden blogit syntyvätkin yhteistyössä: tekoäly hoitaa pohjatyön, ideoiden etsimisen ja rakenteen luonnin, mutta ihminen tuo siihen oman äänensä, tarinansa ja näkemyksensä. Tekoäly voi olla kirjoittajan apuri, ei korvaaja.

Tekoäly on erinomainen renki, mutta en halua sitä isännäksi ainakaan omaan blogiini. Kirjoitan blogia, koska haluan kirjoittaa blogia. En siksi, koska vain voin.

Tai ehkä joillain aloilla – kuten teknisessä dokumentoinnissa tai nopeassa uutisoinnissa – blogien automatisointi on järkevä seuraava askel. Mutta elämää, intohimoa ja persoonallisuutta vaativissa teksteissä ihmiskirjoittaja tuskin jää kokonaan syrjään.

Oikolukemisessa, rakenteen tarkastelussa ja hakukoneoptimoimisessa tekoälyhän on erinomainen työkalu! Tiedonetsimisessäkin se on myös tehokas, mutta se on samalla sen kompastuskivi - tekoäly ei kaikessa älykkyydessäänkään ole erehtymätön. Internet on täynnä sekä mis- että disinformaatiota, ja valtamerestä saalista kalastellessa verkkoon tarttuu myös vanhentunutta, käyttökelvotonta romua että tahallaan asennettuja ansoja.


Tekoälyblogit ovat tulleet jäädäkseen – mutta mihin rooliin?

Bloggaamisen maailma muuttuu, kuten kaikki muukin. Tekoäly tuo mukanaan uusia mahdollisuuksia, mutta myös kysymyksiä, joihin me vastaamme nyt. Mikä on sisällön arvo, jos sen voi luoda hetkessä? Milloin tehokkuus vie voiton aitoudesta – ja milloin ei pitäisi antaa sen viedä?

Saattaahan se harmittaa että toinen tekee tekoälyn avulla kahdessa minuutissa sen mihin itsellä kuluu koko päivä. Mitä silloin tulisi tehdä? Jokaisen on itse henkilökohtaisesti arvioitava, mitä on valmis tekemään ja mistä on valmis mahdollisesti luopumaan.

Harrastepohjalta toimivalla sivustolla on se etu, että kukaan ei tule määräilemään sen sisältöä. Leipä tulee jostain muualta, joten saa laulaa niitä lauluja mitä itse haluaa. Henkilökohtaisesti rakastan uuden oppimista ja kiinnostuksenkohteistani selittämistä niin paljon, että tekoälyllä tehdyt blogipostaukset olisivat sellaisenaan mahdoton ajatus. Jos julkaisisin postauksen ilman mainintaa tekoälyn käyttämisestä, ja se sisältäisikin selkeitä asiavirheitä ja/tai en edes muistaisi mitä olen "kirjoittanut", olisin todella häpeissäni. Olisin antanut tehokkuuden ajaa intohimoni edelle, ja luovuttanut aitouteni - vieläpä ihan ilmaiseksi.

Jos blogi on taas perustettu puhtaasti dollarinkuvat silmissä, olisihan se hölmöä jättää tekoälyn kyvyt aivan kokonaan hyödyntämättä. Trendaavien puheenaiheiden ja viraaliksi nousevien teemojen viidakossa on tietenkin tehokkaampaa kulkea puskutraktorin ratissa kuin huiskia veitsellä oksa kerrallaan. Pääsemmekin takaisin ajatukseen, että mille tielle itse kukanen on valmis lähtemään.

Yksi asia on kuitenkin varma: muutos on jo käynnissä. Kysymys kuuluu, hyppäätkö kyytiin – vai jäätkö kyydistä?

Kyllä, muutos on väistämätöntä tässä vaiheessa. Tekoäly on tullut jäädäkseen. Minulla on kuitenkin vielä välimaastoon jäävä ehdotus: jäädä laiturille, ja seurata niitä ohikiitäviä junia ennen kuin mahdollisesti hyppää mukaan siihen itselleen parhaiten sopivaan.


Loppusanoiksi vielä:

Mietin jo ennen tekoälyn kanssa keskustelua, että pitäisikö minun antaa jonkinlaiset raamit joissa sen tulisi pysyä tai nostaa esille tiettyjä teemoja. Päätin kuitenkin antaa sille vapaat kädet, ja pyytää sitten tiivistämistä jos postaus olisi ollut tolkuttoman pitkä. Sain ihan sopivan mittaisen tekstin heti, ja mielestäni siihen oli saatu mahdutettua kaikki olennainen mitä itsellänikin tulisi mieleen tästä aiheesta.

Kokonaisuutena tekoälyn tekemä postaus oli siis yllättävän selkeä ja johdonmukainen - mutta aika persoonaton ja ontto kuten olettaa saattoikin. Poissa ovat viittaukset kirjoittajan omiin kokemuksiin ja tuntemuksiin. Tekoäly pysyi kuitenkin aiheessa, ja siirtyi sujuvasti eri osioihin. Oikeinkirjoituskin oli minun arvioni mukaan kunnossa. Voisin siis aivan hyvin luulla tätä tekoälyn luomusta ihan oikean ihmisen kirjoittamaksi! Kiehtovaa, mutta myös hieman pelottavaa.



Olisiko tämä tekoälyltä pyytämäni postausteksti mennyt sinuun täydestä? Millaisia ajatuksia tästä aiheesta ja siihen liittyvästä kokeilustani heräsi?

Saatat pitää myös näistä

Kommentit

  1. Hyvä postaus todella! Hyvin on tekoälyn teksti kehittynyt viime vuosina, sujuva suomen kieli on vaikea laji. Itse olen nihkeä tekoälyä kohtaan, vaikka tiedän sen olevan turhaa. Tekoäly korvaa varmaan minunkin blogini lopulta ja tekee sen paremmin kuin minä koskaan. Jossain vaiheessa minäkin, kenties liian myöhään, tutustun tekoälyn mahdollisuuksiin. Nyt se tuntuu vielä jostain syystä "viholliselta" 😂

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oli yllättävän selkeä ja pelottavankin aidon oloinen teksti! Minäkin näen tekoälyn osittain "vihollisena", varsinkin jos sitä käytetään ohittamaan ihmisen aito persoona. Jos sitä käytetään kuin taas kuin laskinta, sanakirjaa tai Exceliä, niin sehän on upea keksintö.

      Poista
  2. Olen paljolti samaa mieltä: tekoäly on hyvä renki mutta huono isäntä.

    Tietysti tekoälyn tehokkuus kirjoittamisessa on hyväksi silloin, kun pitää laatia hyvin jäsenneltyä asiakirja-tyylistä tekstiä. Mutta en usko että se voi korvata juuri blogikirjoituksia. Kyse ei ole pelkästään siinä, että tekoälyn tekstit ovat persoonattomia - se onkin sen persoona ja ajatuksia, jotka välittyy niissä teksteissä. Ongelmaksi muodostuu myös se, että samaan kysymykseen tekoäly vastaa aina samalla tavalla. Ja melkeinpä samoilla sanoilla. Olen antanut tekoälylle tehtäväksi laatia blogikirjoituksen samalla otsikolla ja voilá! - sain miltei sanasta sanaan saman tekstin.

    Opettajana koulussa tekoälyn kirjoittamia tekstejä on pakko osata tunnistamaan ja olen edistynyt siinä hyvin. Mulle ei olisi epäselvä, että tuo teksti ei ole ihmisen kirjoittama. Siinä on tiettyjä piirteitä, jotka paljastavat tekoälyn tekeleitä. Mutta totta se on, tekoälyn kanssa keskusteleminen auttaa kummasti ideoinnissa ja luonnosten viimeistelyssä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuota olen miettinytkin että mitenhän opettajat nyt sitten saavat ketään enää tekemään itse esitelmiään ja esseitään kun tekoäly hoitaa kaiken minuutissa. Houkutus käyttää avustusta nousee "kun kaikki muutkin tekevät". Karhunpalvelus itselle mutta kilpailu jatko-opiskelupaikoista kovenee entisestään kun kaikille pitäisi alkaa jakamaan kiitettäviä..

      Sulla on harjaantunut silmä tekoälyteksteille siis! Tosiaankin, tekoäly vastaa lähestulkoon samalla tavalla, se kun ei "opi" mitään vaan kelaa vaan nauhat läpi.

      Poista
  3. Tosi mielenkiintoinen ja hyvin toteutettu postaus!

    En tiedä, olisinko välttämättä osannut epäillä postausta tekoälyn kirjoittamaksi, jos et olisi maininnut asiasta. Kuitenkin luulen, että postaus ei olisi mennyt mulle läpi yksityishenkilön kirjoittamana tekstinä. Tekoäly on kirjoittanut postauksen hyvin asiatekstin kaltaiseksi, eikä siinä ole mainitsemiasi viittauksia henkilökohtaisiin kokemuksiin ja mielipiteisiin jne. Eli omaan silmääni postaus olisi saattanut vaikuttaa esimerkiksi jonkin yrityksen tekoälyä käsittelevältä tekstiltä ennemmin kuin "tavallisen tallaajan" postaukselta :'D

    Oma asenteeni tekoälyä kohtaan on melko varautunut ja epäileväinen. Joissain paikoissa tekoäly varmasti on hyödyllinen työkalu, mutta sen käyttö voi myös olla vahingollista esimerkiksi juuri dis- ja misinformaation vuoksi. Tekoälyssä mua huolestuttaa jonkin verran myös taiteilijoiden, muusikoiden, kirjailijoiden, kääntäjien ja muiden luovalla alalla työskentelevien ihmisten tilanne ja tekijänoikeudet. Musta on kovin surullinen ajatus, että tekoäly korvaisi luovan alan ihmisten työt, vaikka onhan siitä jo esimerkkejä yritysten hakiessa säästöjä kustannuksiin - tekoälyn kääntämä romaani on jo tullut markkinoille 🥲 Toisaalta mietin vielä sitäkin, pystyykö kuluttaja erottamaan ihmisen ja tekoälyn tekemät sisällöt toisistaan tekoälyn kehittyessä jatkuvasti uskottavammaksi. Vähintäänkin tekoälyn käytöstä pitäisi sitten kertoa selvästi kuluttajille eikä antaa sellaista mielikuvaa, että työn olisi tehnyt koneen sijaan ihminen.

    Mutta joo, sellaisia ajatuksia tekoäly herättää mussa :'D On varmasti totta, ettei tekoälyä sinänsä tarvitse pelätä ja ettei se ole mustavalkoisesti vain hyvä tai paha asia. Kuitenkin sen eettisessä käytössä lienee vielä paljon pohdittavaa ja harjoiteltavaa 🤔

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kovin oli tosiaan persoonaton tekoälyn aikaansaannos vaikka se voisi mennä ihan asiallisesta artikkelista. Puuttui nimenomaan se tavallisen tallaajan oma pohdinta. Ja jos on lukenut aiemminkin blogiani, ja tietää sen aihealueet ja tyylini kirjoittaa, ei tuollainen teksti menisi sellaisenaan läpi kyllä ollenkaan :D

      Tämä juuri mietityttää itseänikin - ammattiaan varten osaamisensa huippuun hioneet syrjäytetään koska tekoälylle ei tarvitse maksaa palkkaa. Itse kuluttajana en missään nimessä haluaisi maksaa tekoälyn kääntämästä kirjasta samaa hintaa - ne "ylimääräiset" valuvat jonnekin muualle kuin sinne kuka ne todella ansaitsisi. Tekoälyllä generoitua taidettakin olen havainnut olevan myynnissä, ihan tavarataloissakin, ja ei voi muuta kuin pyöräyttää silmiä. Yksityisessä ja ei-kaupalliseen käytössä en näe ongelmaa, mukavaa hupia, mutta kun myytävästä teoksesta annetaan mielikuva että on itsetehty niin ei ei ei. Nähtäväksi jää millaisia lakeja ja säädöksiä tekoälyn käytölle tulevaisuudessa keksitään.

      Poista

Lähetä kommentti

Kaunis kiitos kommentistasi! ♡