Olen vuosien varrella pelannut paljon sekä tarinapelejä että juonirikkaita seikkailuja. Arvostan hyvää käsikirjoitusta, sillä pelaaminen voi olla aivan samanlainen elämys kuin vaikkapa elokuvan katsominen. On ihanaa eläytyä maailmaan mukaan ja kokea erilaisia tunteita laidasta laitaan.
Olen listannut tähän postaukseen muutamia omasta mielestäni maininnan arvoisia pelejä ja pelisarjoja, jotka saivat hymyilemään, itkemään, vihaamaan - kokemaan tunteita enemmän kuin pelien kohdalla yleensä.
Jotta siskoni ei tarvitse rullata heti postausta läpi etsien ehdottomasti tälle listalle kuuluvaa peliä, aloitan sillä. Se oli klassikko jo syntyessään: Life is Strange (2015). Nimenomaan tämä pelisarjan aivan ensimmäinen on ehdottomasti paikkansa ansainnut sydämessäni, olen jopa ottanut sinisen perhosen tatuoituna käsivarteeni muistoksi siitä. Vanhan blogini puolelta löytyy arvostelukin.
Pelissä pelataan Max Caulfield -nimisellä nuorella opiskelijalla, jolla on supervoima kelata aikaa taaksepäin. Valinnoilla ja teoilla on seurauksensa, ja peli ilmoittaakin jos jollain on suurempi merkitys tulevaisuuden tapahtumiin. Maxin ystävä Chloe on vahvasti tarinassa mukana, ja yhdessä he selvittävät kadonneen Amberin kohtaloa. Peli koostuu viidestä episodista, jotka ovat aina muutaman tunnin mittaisia.
Tämä peli on yhtä tunteiden vuoristorataa. Siinä käsitellään raakojakin aiheita, kuten mielenterveysongelmia, kiusaamista ja itsetuhoisuutta.
11-11: Memories Retold (2018) on maalauksellisen kaunis ja surumielinen peli, jossa eletään uudelleen muistoja ensimmäisestä maailmansodasta poikaansa rintamalta etsivän saksalaisen sotilaan ja nuoren kanadalaisen sotavalokuvaajan näkökulmista. Heidän kohtalonsa kietoutuvat tarinan edetessä yhteen, vaikka he ovat vastakkaisilla puolilla sotaa.
Molemmat pitävät yhteyttä kotiin kirjeitse, ja läheisten kaipuu ja huoli ovat tietenkin jatkuvasti läsnä. Pelaaja joutuu tekemään raskaitakin valintoja, ja kuten on itsestäänselvää, sodassa ei lopulta ole kuin häviäjiä.
Days Gone (2019) on zombimaailmanlopusta kertova toimintapeli, jossa siivotaan eläviä kuolleita vähemmäksi hehtaari kerrallaan etsien samalla kadonnutta rakasta. Deacon joutui erilleen Sarahistaan kun maailma muuttui, ja elättelee toivoa tämän löytämisestä.Tarina on täynnä haikeita takaumia ajalta ennen zombilaumoja. Deacon muistelee pariskunnan yhteisiä hetkiä, kuten ensitapaamista. Pelkkä aloitusmenun musiikki saa aina uudestaan tunteet pintaan.
Seuraavaksi käsitellään kokonainen sarja: neliosainen Telltalen The Walking Dead -saaga (2012-2019). Tunnetusta tv-sarjasta irrallinen pelisarja, jossa seurataan pienen ja sitkeän Clementine-tytön kasvamista aikuiseksi selviytyjäksi. Lue kolmen ensimmäisen arvostelut vanhasta blogistani: ensimmäinen osa, Season Two ja A New Frontier. Päätösosa on jäänyt aikoinaan luonnoksiin.
Pelisarja on alusta loppuun koukuttava, kuin tv-sarja. Moniin hahmoihin kiintyy, ja heidän haluaa selviävän mahdollisimman pitkään. Kaikkiin tapahtumiin ei pelaaja voi mitenkään vaikuttaa, esimerkiksi jotkut kuolemat ovat täysin väistämättömiä.
Tarinapelien suurena ystävänä suorastaan hihkuin innosta kun löysin koronavuosien keskellä Tell Me Why (2020) -pelin. Se kertoo kahden toisistaan kauan erossa olleen sisaruksen tarinan kun he palaavat lapsuudenkotiinsa käymään läpi muistoja. Jälleen kerran, pelaajan valinnoilla ja toimilla on väliä. Pelissä käsitellään monia arkojakin aiheita, kuten transsukupuolisuutta ja väkivaltaan liittyviä lapsuuden traumoja. Äidin kirjoittaman satukirjan avulla sisarukset etsivät vastauksia kysymyksiinsä. Mikä oli lopulta totta ja mikä vain lapsen mielikuvitusta?
Minkä videopelin tarina on koskettanut sinua?
Ihan uskomatonta jotenkin mitä kaikkea pelien maailmoihin saa luotua, tosi kiehtovaa! 👏
VastaaPoistaOn ihanaa kun löytyy pelejä joissa ei tarvitse olla taitava, vaan saa ennemminkin nauttia mukaansa tempaavasta tarinasta. Aivan kuin elokuvaa katsoisi mutta välillä liikuttelee itse päähahmoa, heh!
Poista