LUETTU: Anneli Kanto - Rottien pyhimys (Gummerus, 2021)

Työmaalle otin lukemiseksi tämän kirjan, joka on ollut tarkoitus ottaa lukujonoon jo ajat sitten. En voinut tietää etukäteen kuinka paljon/vähän tulisi olemaan vapaata aikaa ja taukoja joten valitsin kirjan, joka ei lopu heti kesken mutta sivuja riittäisi. Tässä on päälle neljäsataa sivua.



Odotukseni kirjan suhteen olivat korkealla, sillä se on kehuttu ja palkittu, sekä valloittanut esiintymislavojakin.

Kirjan fiktiivisessä tarinassa eletään 1500-luvun Suomessa. Hattulan kirkon maalausurakkaan osallistuu Pelliina, erikoiseksi ja omituiseksikin luonnehdittu nuori tyttö. Hän on lupaava taiteilijanalku, mutta joutuu todistelemaan osaamistaan ja kykyjään jatkuvasti, ja on aina alakynnessä miesten johtamassa maailmassa.



Hierarkia ja ajan tavat ovat muutenkin välillä niin raivostuttavan vanhanaikaisia, että lukija saa puuskahdella. Työnteko on raskasta ja vaarallista ilman kunnollisia turvavälineitä, ja meidän näkökulmastamme pieni flunssa on muutama vuosisata taaksepäin voinut olla hengenvaarallinen epähygieenisissä olosuhteissa. Tämä kirja on todellakin aikamatka keskiajalle.



Kirjaa varten on otettu selvää ajalle tyypillisistä piirteistä aivan pienistä yksityiskohdista lähtien. Kaikki hahmojen päänsisäiset monologit, vuorosanat ja nimetkin ovat uskottavia. Maalareista, jotka todellisuudessa loivat Hattulan kirkon maalaukset, ei ole jäänyt jälkipolville mitään tietoja. Tässä romaanissa maalausurakkaa eletään pala kerrallaan, ja hahmot todella heräävät henkiin.

Kirjailija on tehnyt siis mielettömän taustatyön tätä kirjaa varten. Jokainen palkinto ja tunnustus tästä teoksesta on todellakin ansaittu.


--------------

#iinankirjahaaste2024 (seuraa etenemistäni täältä)

6. Lue signeerattu kirja 

Saatat tykätä myös näistä

Kommentit