Osana taide- ja kulttuurikierrostamme vierailimme kenties kaikkien aikojen kuuluisimman suomalaistaiteilijan, Albert Edelfeltin, ateljeella.
Viime syksynä tutustuimme hänen valtavaan näyttelyynsä Ateneumissa, siitä voit lukea lisää tästä postauksesta. Samalle reissulle emme saaneet mahdutettua ateljee-vierailua, mutta päätimme että poikkeamme vielä joku kerta kun meillä on auto käytettävissä.
On todella hienoa, että tällainen kulttuurikohde on saatu säilytettyä ja että siellä pääsee yleisökin käymään. Kaiken takana on Albert Edelfeltin säätiö, joka alkoi pienestä taiteilijayhdistyksestä ja vaalii tänä päivänä Edelfeltin muistoa pitäen huolta ateljeesta ja sen ympäristöstä.
Edelfeltinpolku 3, 06400 Porvoo
Edustalla on runsaasti parkkitilaa niin henkilöautoille kuin linja-autoillekin. Vuonna 2019 valmistunut rakennus, Villa Albert, toimii näyttelytilana ja museokauppana.
Avoinna
ti-su klo 10-16 (29.9. asti)
Liput
Aikuiset 10e
Opiskelijat, eläkeläiset, työttömät 7e
alle 16-vuotiaat ilmaiseksi
Huomioithan, että ateljee ei ole museokorttikohde!
Tarkista ajankohtaisimmat aukioloajat ja hinnasto täältä.
Pieni punainen ateljee on ulkopuolelta hyvin vaatimattoman näköinen. Sen seinien sisällä että ulkoilmassa on kuitenkin työskennelty ahkerasti luoden monia tunnettuja taideaarteita.
Villa Albertin ja ateljeen väliin asetettu vene ei suinkaan ole alkuperäinen Merellä (1883) -maalauksesta, vaan Hamarin purjehtijoiden lahjoittama paatti ateljeen 140. juhlavuoden kunniaksi. Sen tarkoituskin on muistuttaa venettä, joka esiintyy ensimmäisessä teoksessa jonka Edelfelt maalasi uudessa ateljeessaan.
Ateljee on ulkomuotonsa lisäksi sisältäkin vaatimaton, mutta todella valoisa johtuen kattoikkunoista. Kyllä täällä kelpaisi rauhassa maalata, kahvitella ja mietiskellä. Seinät on täytetty kuvilla Edelfeltin teoksista ja lasivitriineistä löytyy kaikenlaista mielenkiintoista esineistöä:
Aina yhtä hämmästyttävää kun miettii kuinka yksinkertaisia välineitä suurimmillakin taiteilijoilla saattoi olla. Aikaansa nähden Edelfeltilläkin oli varmasti ne parhaista parhaat, joihin ei olisi ollut tavallisella tallaajalla varaa, mutta tänä päivänä ei tarvitse ainakaan matkustaa maailman ääriin hakemaan jotain tiettyä - nettiin vaan ja klik, paketti saapuu viimeistään kuukauden kuluttua. Inspiraatiotakaan ei tarvitse lähteä hakemaan kaukaa, ei muuta kuin Pinterestiä selaamaan.
Borrelioosia uhaten rämmimme mutkaisia polkuja myöten alas rinnettä rannan tuntumaan, jossa yksi Edelfeltin kuuluisimmista teoksista, Lapsen ruumissaatto (1879), on maalattu. Maalaus palkittiin seuraavana vuonna Pariisin Salongissa kolmannen luokan mitalilla, mikä oli suomalaistaiteilijalta upea saavutus.
Borrelioosia uhaten rämmimme mutkaisia polkuja myöten alas rinnettä rannan tuntumaan, jossa yksi Edelfeltin kuuluisimmista teoksista, Lapsen ruumissaatto (1879), on maalattu. Maalaus palkittiin seuraavana vuonna Pariisin Salongissa kolmannen luokan mitalilla, mikä oli suomalaistaiteilijalta upea saavutus.
Villa Albertin tiloissa oli nähtävillä myös Saariston salainen paratiisi -näyttely. Albert Edelfeltin lisäksi näyttelyssä on teoksia muun muassa Tove Janssonilta, Lennart Segerstrålelta, Terttu Schroderus-Gustafssonilta sekä Netta Tiitiseltä. Näyttely on 29. syyskuuta asti!
Tove Jansson tunnetaan parhaiten Muumeista, mutta tässä näyttelyssä valkoiset virtahevot loistivat poissaolollaan. Oli mielenkiintoista nähdä taiteilijan muutakin osaamista. Tiesitkö muuten, että vuodesta 2020 kalenterissamme on ollut liputussuositus 9. elokuuta, Tove Janssonin ja suomalaisen taiteen päivänä?Tämä Tiitisen Kauneutta ja elämää kivien katveessa (2024) puhutteli minua kovasti. Olisin voinut tuijottaa pieniä yksityiskohtia vaikka kuinka kauan, ja jos minulla olisi loputtomasti katetta ja seinätilaa, tästä olisin neuvotellut.
Perinteiseen malliin pyörähdimme museokaupan kautta ennen lähtöä. Mukaan lähti molemmille sympaattiset lukutyynyt Hyvät ystävät (1882) -printillä sekä postikortteja.
Ihanaa, että sie julkaiset myös kulttuuriin liittyen juttuja! ❤️ Todella kauniita teoksia ja Tiitisen Kauneutta ja elämää kivien katveessa on todella herkkä, upea teos. En ihmettele yhtään, että se puhutteli sinua kovasti! Olisi ihan huippua, jos kotona olisi paljon taidetta, mutta aikalailla meilläkin mennään ihan tavallisten taideprinttien ja valokuvien voimin. Toki joitain taulujakin on ja sisustusjuttuja seinillä. 😊
VastaaPoistaTällaiset postaukset ovat tosi mieluisia tehdä - on mukava vinkata muillekin mielenkiintoisia paikkoja ja kokemuksia!
PoistaTaidetta olisi ihana kerätä. Kauniita teoksia olisi ilo katsella joka päivä!
Kyllä se olisi mielenkiintoista tuollakin päästä käymään! Tällaisissa kohteissa on hauska miettiä miten tosiaan ne työt syntyivät silloin aikanaan, saivat näkyvyyttä Suomen rajojen ulkopuolella ja millaista elämä noin muutenkin oli. Taiteilijana Pariisissa 1800-luvulla - kuulostaa jotenkin aika hienolta!
VastaaPoistaSuomalaisista ei ollut moni kuullutkaan, olimmehan ensin Ruotsin alla ja sitten osa Venäjää. Edelfeltkin on osaltaan auttanut tekemään meitä tunnetuksi maailmalla, liekö tiennyt kuinka merkittävällä tavalla. Oi miten ihana ajatus, taiteilijaelämä Pariisissa!
Poista