Puolan opiskelu itsenäisesti?

Olen yläasteelta asti opiskellut enemmän ja vähemmän ahkerasti kieliä - koulussa, kansalaisopiston iltakursseilla, itsenäisesti. Muutaman kielen taitoa pidän säännöllisesti yllä, mutta moni on pudonnut ö-mappiin mielenkiinnon loppuessa syystä tai toisesta. Puolan opiskelu on toistaiseksi ainakin mukavaa!


Inspiraationi aloittaa puolan opiskelu juontaa juurensa Krakovan reissulle. Lähdimme äidin ja pikkuveljen kanssa käymään Puolassa vuoden 2019 syksyllä. Harmitti jo paikanpäällä kun en osannut sanaakaan paikallista kieltä. Toisen sysäyksen sain myöhemmin eräällä tehdastyömaalla, kun olisi pitänyt osata selittää puolalaisille telinemiehille millaisen telineen tarvitsemme tai minkä telineistä sai purkaa pois. Pelkkä "kurwa" ei olisi paljoa auttanut.

Aloitin kieleen tutustumisen hakemalla kirjastosta oppikirjan. Totesin "ei näytä mahdottomalta, onhan tässä sentään latinalaiset aakkoset" ja aloitin taipaleeni.



Miten opiskelen?


Oppikirja

Hankin vuodenvaihteessa itselleni Po Prostu 1 -kirjan. CD on todella tyyris nopealla googletuksella alkaen 80e, joten sellainen on toistaiseksi vain lainassa kirjastosta.


Kirjassa on selkeät kielioppiosiot ja kappaletekstiä on sopivasti. Kuuntelutehtäviä on paljon, ja oikeat vastaukset löytyvät kirjan lopusta. Itsenäisenäkin opiskelijana olen pysynyt hyvin kärryillä!

Teen merkintöjä kirjan sanastoihin, alleviivaan tekstistä hyödyllisiä ilmaisuja sekä jäsentelen kielioppiasioita vielä erikseen vihkoon:


Huomasin lukiossa ollessani, että opin hyvin pelkistä muistiinpanoistanikin. Tentin yhden italian kurssin ja koska oppikirjan mukana raahaaminen ei houkuttanut, otin aina pelkän vihon mukaan bussimatkalle. Opin kuin huomaamatta!



Youtube

Learn Polish with Monika ja PolishPod101 ovat kanavia joiden avulla opiskelen vähintään viikoittain. Monikalta opin paremmin kielioppia, kun taas PolishPod101:n sanastovideot saattavat pauhata taustalla kun kirjoitan blogia, ajan autoa, siivoilen tai kokkailen.


  

 


  


Pinterest

Pinterest on täynnä kieltenopetustauluja ja -listoja joista voi nopealla vilkaisulla kerrata. Keräilen talteen uusia ja vaikeampia aiheita joiden äärelle voi palata tarvittaessa. Yleensä selailen tällaisia kun olen salilla ja pidän sarjojen välissä pienen tauon.


kuva täältä: http://www.wanderlustchronicles.com.au/essential-polish-travel-phrases/



Kuinka paljon käytän opiskeluun aikaa?

Päivässä saatan käyttää opiskeluun monta tuntia (esim. kuunnellen sanastoja taustalla) tai vain muutaman minuutin. Vähintä mitä teen päivässä on kerrata päässä mitä osaa, toistella sanoja ja lauseita, laskea vaikka kahvimitallisia puolaksi.

Tarkoitus oli käydä vuodessa läpi koko oppikirja (12 tekstikappaletta), mutta kuntosalilla käyminen alkoi syödä aikaani heti helmikuun alusta alkaen. Olen jo jäänyt jälkeen alkuperäisestä tavoitteestani, mutta pyrin pienin askelin ottamaan asian kerrallaan haltuun ja ottaa sitten välillä vähän kiriä. Joskus opin jonkun kokonaisuuden Youtube-videosta ennen kuin ehdin oppikirjan äärelle.



Mihin tähtään?

Ensimmäinen tavoitteeni on tulla toimeen kielitaidollani Puolan matkalla. Haluaisin osata perustervehdykset ja kohteliaisuusfraasit sujuvasti, tilata ruokaa kuin paikallinen sekä ymmärtää asemien kyltit ja kuulutukset.

Seuraavana askeleena tästä pitäisin pitkäjänteisyyttä kysyvää vaihetta eli kieliopin ja sanaston hanakka pänttääminen. Taivutukset, epäsäännöllisyydet.. kun tässä tavoitteessa etenee, alkaa ymmärtää uutisten sisältöä ja osaa jo keskustella niitä näitä.

Ultimaattinen huipentuma joskus hamassa tulevaisuudessa olisi lukea Witcher -sarjan kirjat alkuperäisellä kielellä!




Opiskeletko sinä jotain kieltä?

Saatat tykätä myös näistä

Kommentit

  1. Hieno juttu! Puola kuulostaa kovin vaikealta, mutta kaikenhan voi tosiaan oppia. Haluaisin kovasti oppia ruotsin uudelleen. Vuosien saatossa ruostunut ja pahasti. En voi uskoa, että aikanaan palvelin ruotsiksi asiakaspalvelussakin. Kaikki unohtunut, valitettavasti. Ehkäpä syksyllä innostuisi aloittamaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sama täällä! Lukiossa kiitettäviä arvosanoja, mutta nyt menee solmuun jo lihapullia tilatessa. Sitä ei vain ole tullut käytettyä niin päässyt unohtumaan..

      Poista

Lähetä kommentti

Kaunis kiitos kommentistasi! ♡