KATSOTTU: Five Nights at Freddy's (2023)


Ohjaajana Emma Tammi
Tuottajana Scott Cawthon, Jason Blum
Käsikirjoittajana Emma Tammi, Scott Cawthon, Seth Cuddeback
Säveltäjänä The Newton Brothers

Pääosissa Josh Hutcherson, Piper Rubio, Elizabeth Lail, Matthew Lillard, Mary Stuart Masterson


Videopeleihin perustuvat elokuvat tuntuvat saavan aina ristiriitaisen vastaanoton. Tosifanit haluavat löytää pelimaailmojen lorea, ja he jotka eivät ole tutustuneet kyseiseen peliin ennalta, antavat anteeksi käsikirjoituksessa otetut vapaudet. Itse olen näiden ääripäiden keskellä - en ole itse pelannut pelejä vaan ainoastaan katsellut vierestä, mutta maailma on jokseenkin tuttu.

Five Nights at Freddy's -selviytymiskauhupelisarjan ensimmäinen osa ilmestyi vuonna 2014. Pelaaja työskentelee Freddy Fazbear's Pizza -nimisessä ravintolassa yövartijana, ja hänen tehtävänsä on vain selvitä öistään elossa. Pitserian robottieläimet yrittävät nimittäin tunkeutua vartijan työhuoneeseen väkivaltaisuudet mielessään. Estääkseen näitä animatronisia maskotteja pääsemästä lähelleen, pelaajan täytyy vahtia valvontakameroita, sytytellä valoja ja sulkea ovia. Kaikki tällainen kuluttaa virtaa ja jos se loppuu, on pahassa pulassa.

Tunnetuimpien tubettajien ja striimaajien pelatessa peliä se alkoi nauttia valtavaa suosiota ja myös oheistuotemyynnillä tahkottiin omaisuuksia. Pelistä on ilmestynyt jo kymmenen osaa. Oli siis vain ajankysymys, milloin elokuva valtaa valkokankaat.

Taloudellisten vaikeuksien kanssa kamppaileva Mike (Josh Hutcherson) aloittaa yövartijan työn jo kauan sitten suljetussa Freddy Fazbear's Pizza -ravintolassa. Hän ei olisi halunnut ottaa työtä vastaan, mutta hänen pikkusiskonsa Abbyn (Piper Rubio) huoltajuus on vaakalaudalla. Mike tapaa poliisin nimeltä Vanessa (Elizabeth Lail), joka kertoo paikan karmivasta historiasta ja siitä miksi paikka aikoinaan suljettiin.

Yhtenä yönä Miken täytyy ottaa pikkusiskonsa mukaan töihin. Kytkökset Abbyn piirustusten, pitserian synkän menneisyyden ja Miken toistuvien, nuoremman veljen kidnappaukseen liittyvien unien välillä alkavat selvitä pala palalta.

Elokuva ei ollut ollenkaan niin pelottava kuin olin ajatellut etukäteen. Peleissä on todella ahdistava tunnelma, ja sydänkohtaus on lähellä kun joku elukoista näkyy valvontakamerassa tai hyppää silmille. Elokuvan ikärajaksi on näköjään ainakin Suomessa asetettu K16, mikä tuntuu liioitellulta. Voisin myös veikata että iso osa pelisarjan faneista on reilusti sitä nuorempia.

Kuten alussa mainitsin, peleihin perustuvat elokuvat ovat aina erityisen arvostelun alla. Five Nights at Freddy's oli maailmanlaajuisesti odotettu elokuva, mutta se heitti mahdollisuutensa hukkaan jäämällä heikoksi esitykseksi verrattuna pelisarjan tunnelmaan.

★★☆☆☆


Saatat tykätä myös näistä

Kommentit

  1. Hih, sitä on jotenkin krantuksi tullut leffojen suhteen. Sen mihin pari tuntia elämästään laittaa. Nyt kun annoit vain kaksi tähteä, niin.. taitaa jäädä tämä katsomatta, vaikka onkin jotenkin hienoa, että suomensukuinen ja nainen on leffan ohjannut!!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sama täällä, mieluusti ei tuhlaisi aikaansa! Omalla kohdalla arvosteluuni vaikutti voimakkaasti se, että olen katsonut älyttömän määrän kauhuelokuvia (on mihin verrata) ja pelien kuumotustaso oli takaraivossa. Jos tämä yhtään kiinnostaa niin kannattaa se tsekata vaikka sitten ainakin jostain suoratoistopalvelusta!

      Voi hitsi, jäi kokonaan mainitsematta Emma Tammi vaikka tarkoitus oli! Naisohjaajat ovat kyllä harvinaisuus vieläkin.

      Poista

Lähetä kommentti

Kaunis kiitos kommentistasi! ♡