Tom of Finland -näyttely Kiasmassa & päiväreissu Helsinkiin

Tom of Finlandin Rohkea matka -näyttelyn lähestyvä loppu vei minut ja siskoni kiireellä Helsinkiin. Sara tuli perjantaina Kouvolaan ja seuraavana aamuna lähdimme aikaisella junalla kohti pääkaupunkia.

Olimme hyvissä ajoin paikalla, sopivasti 10min ennen ovien avautumista. Muitakin aamuvirkkuja taiteenystäviä oli pakkautunut ovien eteen odottamaan.

Näyttely sijaitsi Kiasman 3.kerroksessa ja se oli jaettu useisiin eri kategorioihin. Pääsanomana oli kertoa Tom of Finlandin eli Touko Laaksosen taustatarinaa; miksi hän on suosinut tiettyjä elementtejä taiteessaan, mistä hän on ammentanut inspiraationsa, mihin hän on tähdännyt teoksillaan sekä pienenä historian oppituntina miten menneillä vuosikymmenillä on suhtauduttu hänen taiteeseensa ja ylipäätään homouteen.


Näyttely toimikin hyvänä valituksena ja muistutuksena menneisyydestä. On uskomatonta, että homous on ollut jopa rikos 70-luvulle asti.

Uutta tietoa minulle itselleni oli se, että Tom's Saloon on ihan oikea juttu! Se on Hampurissa sijaitseva homobaari, josta löytyy valtava valikoima Tom of Finlandin piirroksia.

Pakotin ensin siskoni turistiposeeraamaan ja sitten jouduin itsekin.


Halusimme käydä tsekkaamassa muidenkin kerroksien näyttelyt:


Aloitimme ylimmästä kerroksesta, josta löytyi
Dineo Seshee Raisibe Bopapen moniaistinen näyttely. Taideteoskokonaisuuteen kuului muun muassa savesta rakennettuja majoja ja erilaisia asetelmia hiilestä ja puusta. Inspiraatiota oli ammennettu sekä Suomen luonnosta että taiteilijan kotimaasta Etelä-Afrikasta. Tuoksuherkille näyttelyä ei suositeltu. Näyttely avoinna 25. helmikuuta asti.


Henna ja Pertti Niemistön kuvataidesäätiö Ars Fennica jakaa kuvataidepalkinnon ensi tammikuussa jollekin viidestä taiteilijasta, joiden työt olivat esillä omassa näyttelyssä. Niistä oli oikeastaan mahdotonta saada hyviä kuvia - maalaukset oli aseteltu tietyllä tavalla koko huoneen alueelle, ja videosta ei oikein saa välitettyä tunnelmaa pelkän valokuvan avulla. Aikaa tutustua on 28. tammikuuta asti.



Dreamy on Kansallisgallerian kokoelmista koottu näyttely, joka käsittelee seksuaalisuutta ja sukupuolen kysymyksiä. Ydinaihe on, mitä on queeristi eläminen - vapautuminen, yhteyden etsiminen ja löytäminen, yhteenkuuluvuus. Näyttelyyn pääsee tutustumaan 26. marraskuuta asti.


Lähdimme taidepläjäyksen ja museokaupan jälkeen etsimään lounaspaikkaa.
Nälkä lähti Taco Bellin eväillä. Otin riskillä medium-kastikkeen annokseeni, mutta en huomannut eroa mietoon. Ehkä makuaistini oli mennyt ja nenäni oli tosiaan niin tukossa - pieni flunssa iski aiemmin viikolla, mutta pahin vaihe ehti onneksi menemään ohi ennen viikonloppua.


Jatkoimme vaellellen ympäri keskustaa ja kauppakeskuksesta toiseen:

LUSH on kyllä ihana kauppa, en vain osannut päättää mitä haluaisin lähteä testaamaan. Toisaalta tietoisesti olen vältellyt hankkimasta uusia ihonhoitotuotteita, koska hankin Lumenen joulukalenterin ja olen pyrkinyt käyttelemään pois nykyisiä tuotteita.

nahkatakki Nahka-Albert huppari EMP housut H&M tennarit Converse myssy eBay peruukki eBay kangaskassi jkmiddlehouse

Liikenteeseen lähdettiin mukavalla ja tarpeeksi lämpimällä varustuksella. Lämpötilojen lähennellessä nollaa, on ollut aika vaihtaa kevyempi kesärotsi paksumpaan nahkatakkiin. Tällä mennäänkin sitten sinne Vapun korville asti taas.

Aiemmassa postauksessa vilahtaneet Pusheen -bodymistit muistuttivat tämän ihanan lämpimän hupparin olemassaolosta.

Converset ovat olleet teinistä asti suosikkikenkäni, ja nämä mustat yksilöt valikoituivat jalkaan niiden kilometrimäärän vuoksi. Monet ovat ihmetelleet miten lähden aina pitkillekin kävelyille näillä, mutta minun jalkani eivät kiukuttele tennareille yhtään.

Omistan tällaisen myssyn myös vaaleanpunaisena, mutta arvoin aamulla päähäni mustan. Peruukkien kanssa aivan täydellinen lisälämmike!

Hetkiä lokakuulta -postauksessa vilahtanut kangaskassi pääsi ulkoilemaan kunnolla.

Päivän päätteeksi ennen junaan lähtöä kävimme vielä Espresso Housessa nautiskelemassa kahvit ja kakkupalasen. Sara ei halunnut kuin pari lusikallista, joten sain itselleni suurimman osan tästä mansikka-juustokakusta.


Shoppailumme jäivät tosi heikoiksi esityksiksi - itselleni lähti mukaan ainoastaan Tom of Finland -postikortti bujoa varten ja Nuhanenä -pullo Ruohonjuuresta. Joululahjoista ei voi kertoa mitään, koska täällä käy lueskelemassa henkilöitä joille lahjat menevät. Olipahan kevyt kotimatka!

Saatat tykätä myös näistä

Kommentit

  1. Kuulostaa ihan mahtavalta päivältä! Kulttuuria, ruokaa ja kauppoja. Hyvää seuraa. Kelpaisi tuollainen lauantai itsellekin! 😀

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oli kyllä mukava visiitti :) monenlaista ehtii päivän aikana!

      Poista

Lähetä kommentti

Kaunis kiitos kommentistasi! ♡