Kuntosaliharjoittelun aloittamisesta - yleisimpiä kynnyskysymyksiä ja niitä kuuluisia tekosyitä

Haluaisitko aloittaa saliharjoittelun, mutta et uskalla tai saa vain aikaiseksi? Keksitkö enemmän syitä olla menemättä?

Jos kuntosalille lähtö on jostain syystä jäänyt toteuttamatta, tämä postaus on sinulle omistettu. Et ole yksin. Olen listannut tähän postaukseen useita (teko)syitä, joilla usein perustellaan sitä miksei aloita salilla harjoittelua vaikka se vähän houkuttaisikin.



"Minun pitää laihduttaa/olla paremmassa kunnossa ennen kuin kehtaan mennä kuntosalille"

Salilla kulkee monennäköistä ja -kokoista treenaajaa, aivan kuten supermarketin käytävillä ja keskustan kaduilla. Sali on tarkoitettu aivan kaikille katsomatta kokoon tai lähtötasoon.

Oli sitten tähtäimessä laihdutus, liikkumisen ilo, terveellisempi elämä tai kisalavat, paras päivä aloittaa on tänään. Älä siis elä "sitku"-elämää, mieti miten kiität itseäsi puolen vuoden päästä.


"Minulla ei ole sopivia vaatteita salille"

Sosiaalinen media saattaa aivopestä meitä luulemaan, että treenaamaan on asiaa vain yksinomaan salille suunnitelluissa merkkivaatteissa. Ei, sinun ei todellakaan tarvitse tuhlata satasia uusiin kuteisiin vaan saatat löytää omasta vaatekaapista tai vaikka kirpputorilta salille soveltuvia vaatteita. T-paidalla, collegehousuilla ja sisäpelikengillä pääsee pitkälle.

Tutuissa ja turvallisissa vaatteissa voi olla sitä paitsi itsevarmempi olo aloittaa, mutta jos jokin uusi vaatekappale tai vaikka kiva salikassi tuo boostia lähteä liikkumaan, go for it! Allekirjoittanut motivoi itseään lähtemään salille ostamalla salikassin ja hienon Harry Potter -teemaisen juomapullon:


"Ei minulla ole aikaa ravata salilla"

Joskus tämä on täysin totta - oli sitten perheellinen, kiireinen työn kanssa, asuisi kaukana kuntosaleista tai eläisi muuten hektistä elämää.

Omalla kohdallani huomasin että tämä osoittautui tekosyyksi. Tomi kulki salilla neljä kertaa viikossa, ja sillä aikaa minä jäin kotiin. Yleensä Tomi tuli takaisin tunnin, puolentoista kuluttua ja monesti olin vain jumittanut tekemättä mitään järkevämpää - selannut Instagramia tai katsonut sarjaa. Tuntikin on hyvin lyhyt aika illasta mutta jos sen käyttää liikuntaan, sille ei voi laittaa hintalappua.


"En tiedä mistä aloittaisin"

Jos ei löydy kokeneempaa salikaveria tai ei halua palkata personal traineria, internet on pullollaan valmiita, täysin ilmaisiakin saliohjelmia joista löytyy varmasti sopiva jokaiselle alkuun pääsemiseksi. Esimerkiksi useita eri vaihtoehtoja opetusvideoineen löytyy treeniohjelma.org -sivustolta.


Kun itse aloitin, selasin Pinterestistä vinkkejä liikesarjoista. Kuvien avulla oli helppo hahmottaa miten liikkeet tehdään oikein. Tallensin sopivimpia omaan tauluun ja palasin sen pariin aina salille lähtiessä.


"Kaikki varmasti huomaavat, että olen aloittelija"

Aloittelijana voi olla olo, ettei kuulu joukkoon ja kaikki muut osaavat kaiken täydellisesti. Pitää kuitenkin muistaa, että jokainen on ollut joskus aloittelija. 

Salilla käynti on kuin autolla ajamista - kilometrien myötä varmuus ja taito karttuu. Voit aivan hyvin aloittaa pelkästään kuntopyörästä tai vaikka käsipainoilla jos laitteet jännittävät. Laitteiden kyljissä on usein ohjeet kuvasarjan kera, ja voit etsiä esimerkiksi Youtubesta laitteen nimellä videoita. Voit käydä kokeilemassa joka treenikerta uutta laitetta, joka vaikuttaa helppokäyttöiseltä.


"Kaikki tuijottaa ja arvostelee kuitenkin"

Itsevarmuus kasvaa sitä mukaa kun tulee tutuksi salin ja välineiden kanssa, ja pian huomaa ettei keskity mihinkään muuhun kuin omaan juttuunsa. Sitten tajuatkin, että muilla on ihan samanlainen mindset: kaikki keskittyminen menee omaan treenaamiseen eikä todellakaan kanssaliikkujien seuraamiseen!

Ja sitä paitsi, jos joku arvostelisikin muita: se on hänen omaa epävarmuuttaan ja hän nolaa siinä vain itsensä.


"En sovi salikissojen/lihaskimppujen sekaan"

Varsinkin naisihmisenä voi tuntea alemmuuskompleksia jos alkaa vertailemaan itseään Instagramin fitness-vaikuttajiin. Vaikka palkkaisi personal trainerin piiskaamaan ja oman kokin taikomaan superterveellisiä aterioita, ei välttämättä ikinä saavuta sitä täydellistä persikkapyllyä tai ampiaisvyötäröä. Olemme kaikki erilaisia ja se on vain rikkaus! Liikunnan pitäisi tuottaa iloa ja edistää terveyttä, eikä aiheuttaa turhautumista ja paineita.

Jokainen meistä on eri tavalla rakennettu, ja kaikki ei toimi samalla tavalla kaikille. Kanssaliikkujilta voi hakea inspiraatiota omaan kehitykseen, mutta ei kannata missään nimessä tuntea huonommuutta!


"En ymmärrä mitään lisäravinteista tai vitamiineista tai edes oikeanlaisesta ruokavaliosta"

Älä huoli, en minäkään. Muutamalla perussäännöllä pääsee kuitenkin jo pitkälle:
  • jos haluat laihtua, kuluta enemmän kuin syöt
  • jos haluat kasvattaa lihasmassaa, syö enemmän proteiinia
  • hiilihydraattipitoinen ateria tunti-kaksi ennen treeniä auttaa jaksamaan
  • yksikin hedelmä päivässä on parempi kuin ei mitään
  • juo vettä sokeristen mehujen ja limsojen sijasta
Monipuolinen ruokavalio ilman valmistuotteita on tietenkin ehdottomasti paras vaihtoehto, mutta kummasti motivoi jaksamaan treenin reippaasti kun jääkaapissa odottaa se herkullinen proteiinivanukas!


"Kuntosaliharrastus on todella kallis"

Olen kyllä samaa mieltä! Ymmärrän täysin jos aloittelevana, vielä epävarmana omasta salilla käynnistä hirvittää maksaa useampi kymppi kuukaudessa jäsenyydestä - esimerkiksi 30e/kk on kuitenkin euro päivässä, eikä siellä salilla tule käytyä läheskään joka päivä.

Voit aloittaa vaikka hyödyntämällä ilmaisen tutustumiskäyntikerran, mitä moni kuntosali tarjoaa. Jos olet epävarma kuukausi- tai vuosijäsenyydestä, voit aloittaa vaikka 10 käyntikerran kortilla. Mikäli sitten innostut käymään salilla vähintään kaksi kertaa viikossa, kannattaa ehdottomasti hankkia jäsenyys.

Jäsenyyden hankkiminen kannattaa aloittaa katsastamalla oman kotipaikkakunnan tarjonta ja vertailla kuukausi- ja vuosimaksuja. Muista tarkastella myös kaupungin liikuntakeskusten ja uimahallien kuntosalien hintatasoa. Pienemmällä paikkakunnalla tai hieman syrjemmässä sijaitseva kuntosali voi olla huomattavasti edullisempi kuin suuren ketjun toimipiste ydinkeskustassa. Voisiko sopiva kuntosali olla vaikka markettireissun tai työmatkan varrella?



Kuten aivan postauksen alussa totesin, paras päivä aloittaa on tänään. Kiität tulevaisuudessa itseäsi - aivan kuten minäkin.


Onko kuntosali sinulle tuttu paikka?

Saatat tykätä myös näistä

Kommentit

  1. Kävin ennen säännöllisesti ja oli kortti ja kunto-ohjelma. Nyt ei ole tullut käytyä..🫣 Hyvin kirjoitit, kuntosali on hyvä harrastus.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos paljon! Omista ennakkofiiliksistä ja epävarmuuksista tuli idea tähän postaukseen :) en varmasti ole ollut ainoa.

      Sali on siis tuttu paikka! Ei muuta kuin ottamaan taas haltuun :)

      Poista

Lähetä kommentti

Kaunis kiitos kommentistasi! ♡