Tästä kesä voi alkaa - Jokilaakson kautta Ouluun valmistujaisiin

Kauas on pitkä matka, ja varsinkin Kymenlaaksosta kotiseudulle Pohojois-Pohojammaalle. Takapenkin klassikkovirsi "Joko ollaan perillä?" on iän myötä vaihtunut ujosti positiiviseen "tästähän ei oo pitkä matka ennää Haapajärvelle, siitähän pyhkäsee noppeeta Ylivieskaan ja sitte ollaanki jo melkein Alavieskas".
Kotiseuduksi pystyi jo lukemaan sen kun saapui Ylivieskan taajama-alueelle. Ajoimme vanhan työmatkani sieltä Alavieskaan ja siitä tuli hassu fiilis. Kaikki tuntui olevan aivan ennallaan, vajaassa vuodessa mikään ei ollut ehtinyt muuttua. Kylänraitti tuntui olevan yhtä hiljainen kuin aina ennenkin, ja siitä tavallaan tykkäsikin nimenomaan eniten.

 
"Nämä talot ja tienhaarat
pellot ja huoltoasemat
joskus on kuin omistaisin ne
ne on jääneet kuviksi mun verkkokalvoille."

Matkamme jatkui pikkuteiden maalaismaisemien läpi Pyhäjoelle majapaikkaamme, ja jätimme Kalajoen vielä hautumaan seuraavalle päivälle.

Metallica-paita EMP farkut Bershka verkkosukkahousut Cybershop kengät Converse lippis Tomilta ikilainassa aurinkolasit Instrumentarium

Olen aina ollut vähän huono hellepukeutuja, kuten kuvasta näkee. Shortsit ja hameet korvaan mieluummin ilmastoiduilla housuilla ja päälle eksyy aina tumma bändipaita vaaleiden toppien sijasta. Viihdynkin sisätiloissa päivän kuumimpina tunteina ja mieluiten liikkuisin ulkona vasta kun alkaa hämärtää. Ei ihme että näytän ympäri vuoden aivan kalkkilaivan kapteenilta.

On myös varma kesän merkki kun saa ensimmäiset rakot aikaiseksi kantapäihin. En ole käyttänyt näitä matalavartisisia Consseja vielä juuri yhtään ja totta kai nilkkasukat valahtivat jättäen kantapäät alttiiksi hiertymille.


Verrattuna Alavieskan pysymiseen aivan samanlaisena kuin vuosi sitten, Kalajoella taas oli maisema hieman muuttunut. Esimerkiksi Hiekkasärkkien kohdalle on tulossa kovaa vauhtia tunneli 8-tien ali Tapiontuvan kohdalta. Se onkin aina ollut vaarallinen ylityspaikka, varsinkin etelästä päin tulevat autoilijat saattavat painaa raskaammin kaasua sillä "selfietikkua" ei siltä suunnalta kulkijoille ole asennettu.


Hiekkasärkillä sijaitsee yksi paikka, jossa pitää käydä aina heti aurinkoisten kelien alettua; ennen ei voi laskea kesän virallisesti alkaneen:
V-Kasi Burger on Kalajoen Hiekkasärkkien ytimessä sijaitseva grillikioski, jolta saa kaikenlaista niin suolaisen kuin makean nälkäänkin. Kioskilla on kaksi luukkua: toisesta saa perinteiset tötteröt, värikkäät jäätelöannokset ja pirtelöt, ja toisesta makkaraperunat ja monet muut perinteiset grilliherkut. Nautiskele mukavan varjoisassa katoksessa tai auringon alla laskien Matkailutien liikennettä!

Paikalle saapuu kätevästi niin jalan, pyörällä tai vaikka vuokra-Joella, ja piha-alueella on tilaa noin parillekymmenelle autolle. Naapurista löytyy muun muassa lasten ja lastenmielisten mielikohde Jukupark, minigolfpuisto Seikkailugolf sekä monipuolinen ohjelmapalvelukeskus Safaritalo.

On jo vahva perinne, että kesän aikana "Veekasissa" käydään nimenomaan "börjäleellä" eli pirtelöllä. Valikoimassa on monia ihania makuja mitä ei muualta juuri löydy kuten nougat, valkosuklaa ja vihreä omena, jolla allekirjoittanut polkaisi tämän kesän käyntiin. Makuja voi myös yhdistellä ilman lisämaksua! 

Yllättäen mitä komeammalla kelillä saapuu paikalle, sitä kauemmin joutuu jonottamaan sillä V-Kasi Burger on todella suosittu - enkä ihmettele yhtään miksi!
Ajelimme ympäri Hiekkasärkkiä tyytyväisinä pirtelöitämme ryystäen. Uusia loma-osaketaloja nousee kuin sieniä sateella ja aina on jossain joku tietyömaa meneillään. Paljon ehti muuttua silloinkin kun itse aikoinaan asuin kolme vuotta paikkakunnalla.


Viikonloppuna lähdimme käymään Oulussa nuorimman sisarukseni valmistujaisissa. Pyhäjoelta ei mene kuin päälle tunti ajella Paskakaupunniin joten matka meni kuin huomaamatta.

 
"Tasainen Pohjois-Pohjanmaa
täällä pyörällä pääsee ihan mihin vaan
kaupunginosat täynnä tarinoita
heitän taivaaseen Tanelle kolikoita
rakkautta muusikoille Hiukkavaaraan
ja marketeille, jokaikiseen kaaraan"

Velipoika valmistui ammattiin, jonka pystyi ehkä päättelemään tarjoilupöydän koristeistakin.
Se mistä pidän sukumme juhlissa, on se kun tehdään itse melkein kaikki - ja usein porukalla tuodaan juhliin tarjottavia. Jokaisella tekijällä on se oma bravuurinsa - mummu loihtii suussasulavan täytekakun, täti tekee taivaallisen juustokakun. Yleensä vain pikkuleivät ja varmuuden vuoksi monet erityisruokavalio-herkut hankitaan leipomosta tai kaupan hyllyltä valmiina. Muutaman kasvissyöjän ja vegaanin ansiosta ollaan saatu myös opetella uusia reseptejä!


Vaikka matka on pitkä, on todellakin sen arvoista aina ajella pohjoiseen. Tästä on hyvä aloittaa kesä!


Miten teillä on lähtenyt kesäkuu käyntiin?

Saatat tykätä myös näistä

Kommentit

  1. Samaistun kyllä omalle lapsuuden paikkakunnalle mennessä just tuohon, että kylänraitti on yhtä hiljainen kuin ennenkin. 😁 Vähän sellainen, että aivan kuin aika olisi pysähtynyt ja ei aina positiivisella tavalla. Jotain kehitystä olisi kiva nähdä, mutta pikkukylät tuntuvat hiljentyvän jatkuvasti, kun töitä ei ole tai opiskelumahdollisuuksiakaan.

    Täällä kesäkuu on lähtenyt aika verkkaisesti, paljon on kaikkea mielen päällä ja olen ollut vähän ahdistunut erään ihmissuhteen takia. Muulta osin ihan jees, tylsää on välillä ja työnhakua, työnhakua täällä. 😅 Mukavaa viikonloppua!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Aika tuntuu kyllä pysähtyvän pienillä paikkakunnilla - toisaalta se on osa viehätystäkin :D mutta ymmärrettävää, monesti yläasteen jälkeen pitää lähteä muualle..

      Voi harmitus, ikävä kuulla :/ toivottavasti löytyy jotain mieluista työtä! Mukavaa viikonloppua myös sinne <3

      Poista

Lähetä kommentti

Kaunis kiitos kommentistasi! ♡