Harrastuksena kirkkobongaus

Loppuelämän tavoitteenani on nähdä ja mahdollisuuksien mukaan myös käydä kaikissa Suomen kirkoissa.
Pyhän Marian kirkko, Sastamala

Suomessa on yli 800 luterilaista ja sen päälle kymmeniä ortodoksisia ja katolisia kirkkoja. Siinä on työsarkaa vaikka päivätyökseen kiertelisi.


Mistä ajatus oikein lähti? Täytyy palata muutama vuosi taaksepäin, istahtaa linja-auton penkille ja valmistautua matkustamaan toistatuhatta kilometriä. Äitini oli innoissaan yliopiston taidehistorian ekskursiosta, jolla pääsisi tutustumaan moniin upeisiin kohteisiin; tunnetuimpien suomalaistaiteilijoiden teoksiin ja kotimaisemiin, mutta ennen kaikkea kirkkoihin. Lähdin retkeä vetävän professorin luvalla mukaan, ja mikä upea kokemus siitä reissusta tulikaan!


Ars Longa, Vita Brevis -kierros vei meidät Oulusta Tampereen kautta Helsinkiin, ja sieltä Turkuun. Mieleenpainuvimpia olivat Petäjäveden vanha kirkko, Tuusulanjärven taiteilijayhteisön vaiheet, kävelykierros ja historian oppitunti Turun tuomiokirkon ympäristössä sekä Juseliuksen mausoleumi Porin Käppärän hautausmaalla.

Professorin johdolla opimme todella paljon uutta ensinnäkin kirkkojen seinämaalauksista ja taiteesta, sekä rakennusten ajoittamisesta ulkoisten piirteiden avulla. Olemme tämän ekskursion jälkeen jatkaneet kirkkojen kiertelyä äitini kanssa. Erityisesti keskiaikaiset kivikirkot ovat nousseet omiksi suosikeiksini niiden jykevän ulkomuodon ja pitkän historiansa vuoksi.
Suoniemen kirkko, Nokia

Kirkkobongauksen "säännöt" eivät ole tiukat. Aina ei ole mahdollisuutta päästä sisälle tutustumaan, joten ulkokuoren ihastelu riittää. Kaikista kirkoista minulla ei ole itselläni valokuvaa muistona, varsinkaan sellaisista joihin olen tutustunut jo ennen kuin aloitin varsinaisen bongailun.

Tärkeintä on oppimisen ilo - eri aikakausien tyypillisten piirteiden tunnistaminen ja kirkon merkitys paikkakunnan historiassa. Kirkoilla olisi kerrottavanaan paljon tarinoita, joiden murusia voi koittaa kerätä tulkitsemalla rakennusta sekä sen taidetta ja esineistöä.

Myös hautausmaalla kiertely ja muistomerkit ovat mielenkiintoinen osa kirkon ja alueen historiaa. Kenet on haudattu lähimmäksi kirkkoa? Mikä sukunimi toistuu vanhimmissa ja suurimmissa sukuhaudoissa? Mitä voi päätellä vuosiluvuista, onko paikkakunnalla tapahtunut jotain tavallisuudesta poikkeavaa?


Kiinnostavatko kirkot sinua? Onko sinulla jotain bongailuharrastusta?

Saatat tykätä myös näistä

Kommentit

  1. Tykkään käydä kirkoissa, kun jossain päin muualla kuin kotona liikkuu. Syy lienee se, että historia ja historialliset kohteet kiinnostavat ja kirkko on ollut tärkeä osa ihmisten elämää. Ja varmasti näin on edelleenkin, mutta itse katselen niitä historianäkökulmasta. Mitä vanhempi, sen parempi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Historiallinen näkökulma on aina kiehtova, ja kirkkojen osalta erityisesti! Ja niitähän riittää täällä. Vanhimmilla kirkoilla on eniten vaiheitakin takanaan, niistä mieluusti minäkin etsin tietoa :) on myös hauska verrata suomalaista rakennustyyliä ja kirkkotaidetta vaikkapa saman aikakauden Keski-Eurooppalaisiin kirkkoihin!

      Poista

Lähetä kommentti

Kaunis kiitos kommentistasi! ♡