Eero Järnefeltin näyttely Ateneumissa (5.4. - 25.8.2024)

Tiemme vei jälleen kerran Ateneumiin. Vaihtuvassa näyttelyssä oli tällä kertaa tarjolla aimoannos Eero Järnefeltin teoksia.

Erik "Eero" Nikolai Järnefelt syntyi Viipurissa vuonna 1863. Hänen vanhempansa olivat varakkaita, joten hänellä oli mahdollisuus opiskeluun - myös ulkomailla asti. Järnefelt opiskelikin ylioppilaaksi valmistumisen jälkeen maalausta Pietarissa ja Pariisissa sekä teki opintomatkoja Italiaan ja Krimille.
Ranskan vuosinaan naturalistinen suuntaus alkoi puhutella taiteilijaa. Hän kuvasi paljon ulkoilmaelämää ja aivan tavallisia suomalaisia tavallisissa askareissaan, kuten kaskeamista Raatajat rahanalaiset (1893) -teoksessaan. Maalaukset ovatkin kuin ikkunoita aikalaisten elämään, ja niiden yksityiskohtia ja symboliikkaa tutkimalla löytää joka kerta jotain uutta.

Järnefelt maalasi myös ahkerasti muotokuvia muun muassa sekä omista perheenjäsenistään että aikansa merkkihenkilöistä kuten Tekla Hultin ja J.K. Paasikivi.

Saimi kedolla (1892)

Raatajat rahanalaiset (1893)

Puhutaan että 1800- ja 1900-lukujen tärkeimpien suomalaisten taiteilijoiden kesken oli todellakin pienet piirit. Taidemaalarit, kuvanveistäjät, säveltäjät, kirjailijat, runoilijat.. mitä enemmän tutustuu heidän elämiinsä, sitä enemmän löytää linkkejä heidän väliltään. Järnefelt ei ollut poikkeus, hän oli nimittäin hyvää pataa muun muassa Jean Sibeliuksen kanssa.

Tämä taulu olikin mielestäni yksi kiinnostavimmista - Sibeliuksen intensiivinen katse porautuu eikä sitä voi väistää ohikulkiessaan. Samanlainen vahvuus kuuluu hänen sävellyksistäänkin, joten Järnefelt onnistui ainakin hyvin vangitsemaan Sibeliuksen olemuksen jälkipolvillekin.



Maisemat Kolilta käppyräisine puineen ovat varmasti monelle tuttuja. Järnefelt ihastui matkoillaan näihin karuihin mutta kauniisiin maisemiin.



C.G.E. Mannerheim (1922)

Merkkihenkilöiden muotokuvat olivat myös yksi Järnefeltin bravuureista. Niin valtiopäämiehet kuin omat perheenjäsenet ikuistettiin kankaalle. Taiteilija on onnistunut mielestäni loistavasti luomaan kohteensa mukaisen tunnelman - arvokkaista ja asiallisista pukumiehistä herkkiin lasten kuviin.


Taiteilijan poika (1897)



Esillä oli myös runsaasti luonnoksia (sekä vitriineissä että ruudulla pyörimässä) ja kauniisti kirjoitettuja kirjeitä.


Vanhat valokuvat olivat todella mielenkiintoinen lisä tähän näyttelyyn. Olen aina pitänyt historiasta ja erityisesti tällaiset "arkiset" valokuvat kiehtovat. Vuosisata myöhemmin tällaisessakin kuvassa olisi henkilöauto vetämässä hevoskuljetuskoppia. Hyvin pelattu hepat, hyvin pelattu.


Vielä ehtii käydä ihailemassa näitä upeita maisematauluja ja hienoja potretteja, sillä näyttely on avoinna 25. elokuuta asti!


Syysmaisema Pielisjärveltä (1899)


Onko Eero Järnefelt sinulle tuttu taiteilija? Onko sinulla suosikkiteosta?

Saatat tykätä myös näistä

Kommentit

  1. Minä en ole tainnut koskaan käydä näyttelyissä tai en ainakaan muista käyneeni ..... !

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No sitten kannattaa ehdottomasti käydä vaikka Ateneumissa! Siellä on ihania taideaarteita aina ja jo itse rakennus on yksi nähtävyys :)

      Poista
  2. Olipa kiva katsella näitä upeita töitä näin blogisi välityksellä. Pidän suomalaisista taiteilijoista ja Järnefeltillä oli tosiaan oma vaikuttava tyylinsä. Mietin missä olen nämä nähnyt, mutta täällä meilläpäin oli aikanaan Retretti, jossa oli mm. Järnefeltin laaja näyttely. Siellähän minä näitä ihastelin. Suosikkia en osaa sanoa, mutta aina liikuttaa tuo kaskenpolttajien taulu.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Järnefeltin teoksiin törmää aina välillä jossain, ja hänen monipuolinen osaamisensa näkyy parhaiten omassa näyttelyssään. Kiitoksia, pistän muistiin tuon Retretin, jos siellä olisi mielenkiintoisia näyttelyitä! :)

      Poista
  3. Tuo taitelijan poika on yksi suosikeistani ♡

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Kaunis kiitos kommentistasi! ♡