Kokeilin postcrossingsia!

Törmäsin postcrossingiin ensimmäisen kerran muutamissa blogipostauksissa. Erityiskiitos kuuluu Kristiina K:lle, jonka kattava esittely postcrossingista avasi minulle tätä harrastusta selkokielellä. Nyt kun olen kokeillut itsekin ja päässyt harrastuksesta edes hieman jyvälle, on aika kannustaa uusia postcrossaajia liittymään mukaan!



Mistä siis kannattaa lähteä liikkeelle jos haluaa aloittaa postcrossingin?

Aloitin rekisteröitymällä postcrossing-sivustolle. Kirjoittelin profiiliini tarvittavia tietoja ja hieman itsestäni - mitä tykkään tehdä, mitä kieliä puhun.

Kun on valmis rekisteröitymisen ja tietojen täyttelyn kanssa, on aika klikata "send a postcard". Saat ruudullesi (ja tallennettuna arkistoosi) satunnaisesti arvotun, toisen käyttäjän profiilin ja osoitteen. Muista lisätä postikorttiin selkeästi rekisteröintitunnus (maatunnus ja numerosarja, esim. Suomesta lähtevät ovat muotoa FI-000000) jotta postikorttisi vastaanottaja voi kuitata sen sitten saapuneeksi.

Kun lähettämäsi postikortti rekisteröidään sivustolle, sinun profiilisi arvotaan jollekin toiselle käyttäjälle. Mitä enemmän lähetät, sitä enemmän saat itsekin!

Mitä postikortin lähettäminen ulkomaille oikein maksaa?

Ulkomaan postimerkki ykkösluokassa maksoi 2,75e/kpl. Toisen luokan merkki on aavistuksen edullisempi, 2,50e/kpl. Yhdelle vastaanottajalle laitoin kortin kuoreen ja mukaan muutaman Muumi-teemaisen teepussin, ja se meni painonsa puolesta samanlaisella merkillä kuin pelkkä postikorttikin.

Millainen postikortti on hyvä? Entä mitä siihen pitäisi kirjoittaa?

Oli hauska lueskella profiilitekstejä, ja valita sen perusteella sopivin postikortti. Yksi piti esimerkiksi joulukorttien saamisesta ympäri vuoden, joten hänelle laitoin äitini maalauksesta tehdyn joulukuusikortin.
Tuikituntemattomalle postikortin kautta "juttelu" voi tuntua aluksi hassulta, mutta itse aloitin kertomalla että tämä on minulle ihan uusi harrastus. Kerroin miksi valitsin juuri tämän postikortin hänelle ja mikäli minulla ja vastaanottajalla oli vaikkapa joku yhteinen mielenkiinnonkohde, mainitsin siitä. Postikortissa on loppujen lopuksi rajallinen tila kirjoittaa, joten ei kannata ottaa stressiä keksiikö tarpeeksi jutunjuurta.

Entä kuinka kauan menee että saan itsekin postikortteja?

Erityisesti uutena harrastajana pitää olla kärsivällinen ja varautua pitkäänkin odottelemiseen. Profiilisi arvotaan muille käyttäjille sitä mukaan kun joku lähettämistäsi postikorteista rekisteröidään sivustolle.

Kun enimmäismäärä jonka voi yhtä aikaa lähettää, nousee, samalla vilkastuu liikenne myös omaan postilaatikkoon. Aloittaessa enimmäismäärä on viisi, mutta kun on lähettänyt esimerkiksi 50 postikorttia, määrä on noussut jo kymmeneen.


Omalla kohdallani meni seuraavanlaisesti:

17.7. lähetin heti aloittelijan maksimimäärän kerralla. Postikorttini lähtivät Saksaan, Alankomaihin, Liettuaan, Thaimaahan ja Yhdysvaltoihin.

23.7. sain ilmoituksen, että ensimmäinen on löytänyt perille! Se oli Saksaan matkannut kortti.

26.7. sain ilmoituksen, että Yhdysvaltoihin asti lähtenyt kortti pääsi perille.

31.7. kolmaskin kortti pääsi perille - tällä kertaa Alankomaihin - ja samana iltapäivänä sain itse ihkaensimmäiset korttini!


Maisemakortti saapui Sveitsistä ja taideteos Alankomaista. Ilahduin kovasti, sillä molemmat lähettäjät olivat selkeästi nähneet vaivan lukea profiilitekstini ja valikoida kortin sen mukaan. Profiilissani kerron pitäväni historiasta, kulttuurista ja taiteesta, sekä olisi ihanaa saada sellainen kortti joka kuvastaa mistä se on kotoisin (esimerkiksi maisema, kuuluisa henkilö, taideteos). Vuoristomaisemahan symboloi parhaiten Sveitsiä ja taideteoskortti on amsterdamilaisesta taidemuseosta. Tuo museo tulee kyllä olemaan yksi käyntikohteistani kun vielä jonain päivä matkustan kaupunkiin.

Lisäksi pääsin testaamaan hieman ruosteisia saksankielen taitojani, koska sveitsiläinen lähettäjä oli kirjoittanut tervehdyksensä saksaksi! Listasin profiiliini lähes kaikki kielet joita olen ikinä opiskellut, ja vinkin kirjoittaa minulle halutessa myös omalla äidinkielellä englannin sijasta.

6.8. korttini löysi perille Thaimaahan saakka! Enää yksi lähettämäni kortti on teillä tietämättömillä.

7.8. sain kortin Liettuasta! Lähettäjän profiiliin tutustuessa huomasin hauskan yhdenvertaisuuden - hänkin piti eniten postikorteista, joista näkee mistä ne ovat kotoisin.



Pian on siis kulunut kuukausi kun lähetin ensimmäiset viisi korttia matkaan. Kolme on saapunut minullekin, neljäs pitäisi olla matkalla ja viideskin lähtee kun viimeinenkin lähettämäni löytää tiensä perille.


Postin saaminen on nykyään niin harvinaista ja aina sieltä luukusta tipahtaa korkeintaan ilmoitus äänestyskelpoisuudesta, verotietoja tai tarjous parvekkeiden lasituksesta. Pitkästä aikaa on ihana odotella postia!



kuva täältä: https://www.postcrossing.com/

Oletko sinä kokeillut postcrossingia?

Saatat tykätä myös näistä

Kommentit

  1. Onpas hauskaa saada perinteistä korttipostia ja näkee samalla vähän erilaisiakin postikortteja maailmalta :)

    VastaaPoista
  2. Kuulostaa tosi hauskalta! Tämä on uusi juttu minulle. Postikortin saaminen varmasti piristää ja hauskahan niitä olisi lähettääkin. Ja huh noita postin hintoja. Nuorempana olin kova kirjoittamaan kirjeitä ulkolaisten kirjekavereiden kanssa ja silloin se euron merkki tuntui paljolta. Mutta asioilla on hintansa ja aivan ihanilta näyttivät kaikki lähettämäsi ja saamasi kortit!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minulla ei ollut kirjekavereita koskaan, olen sitä harmitellut jälkikäteen paljon, mutta tämähän on vähän samanlaista! Postimerkkien hinnat ovat kyllä aika suolaiset, varsinkin pitkällä aikavälillä. Vertailin minulle saapuneiden korttien hintoja ja kylläpäs meillä osataan rahastaa taas.. mutta niimpä, on kuitenkin aivan ihana saada sitten postiluukusta kortti itsekin!

      Poista
  3. Hauska harrastus! ^^ Mie joskus nuorempana liityin sellaiselle ulkomaan kirjekaveri- sivustolle, josta etsittiin kirjekavereita ympäri maailmaa. Se oli mukavaa, sain aina kuvia, paikallisia rahoja ja muuta kirjeiden mukana toiselta puolen maailmaa. Sittemmin se jäi, kun muutin opiskelemaan ja muutin useampaan otteeseen.

    Postia on ihana saada, mutta Postin hinnat ovat aivan älyttömät. Postia ei tosiaan nykyään tule, kun kaikki tulee sähköisenä ihan siitä syystä, että saapuvat varmasti perille. 😅 Posti ei nimittäin korvaa lähestulkoon mitään, vaikka postit katoaisivat tai jos menee jopa vuosi ennen kuin lasku tulee perille. 😑 Pakettien kanssa voi onneksi valita Matkahuollon. 🤗

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kuulostaa hauskalta vaihtaa postia tuolla tavalla, olisi hauska lähetellä vaikka tarroja, karkkeja tai teepusseja postikorttien lisäksi!
      Postin hinnat ovat tosiaan melkoiset nykyään - kumpa joku olisi vuosia sitten käskenyt ostamaan ikimerkkejä. Mullakin tulee kaikki laskut nykyään suoraan verkkopankkiin - tarpeeksi monta euroa on joutunut maksamaan myöhästymismaksuja Postin takia!

      Poista
  4. Olipa kiva kuulla että innostuit postauksestani liittymään mukaan meihin postcrossaajiin. Hienosti olet selittänyt miten tämä toimii. Toivottavasti sekä sinä, että minä saadaan ihan kasapäin kortteja! Kiitos kun linkitit blogiini!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos paljon inspiraation alusta! :) mukavia postcrossing-hetkiä ja paljon, paljon kortteja!

      Poista

Lähetä kommentti

Kaunis kiitos kommentistasi! ♡