Walter Runebergin veistoskokoelma

Kansallisrunoilijamme J.L. Runebergin poika Walter oli ansioitunut kuvanveistäjä. Vieraillessamme Runebergin kotimuseossa poikkesimme myös ihastelemaan veistoksia, sillä kokoelma sijaitsi vain kivenheiton päässä saman kadun varrella.

Walter Runebergin töitä on varmasti jokainen meistä nähnyt:
Senaatintoria valvovan Venäjän keisari Aleksanteri II:n patsaanhan tuntevat kaikki, ja se on yksi Runebergin merkittävimmistä teoksista. Teos valmistui vuonna 1894 ja se on sekä nähnyt monia poliittisia myrskyjä ja kädenvääntöjä että ollut itsekin niiden aiheena. Kansa vastusti venäläistämistoimia ajanutta keisari Nikolai II:sta ja kukitti sortovuosina Aleksanterin patsaan mielenosoituksena. Erityisesti itsenäistymisen kynnyksellä että sotien välisenä aikana patsaan siirtämisestä museoon puhuttiin moneen otteeseen, mutta joka kerta se sai lopulta jäädä paikalleen.
Pietari Brahe oli Suomen uudistajana tunnettu mies, jonka kunniaksi kuvanveistäjältä tilattiin kaksikin patsasta. Yksi sijaitsee kenraalikuvernöörin mukaan nimetyssä Raahessa Pekkatorilla, Vanhan Raahen keskeisimmällä paikalla, ja toinen Turussa Brahenpuistossa Turun tuomiokirkon läheisyydessä. Molemmat patsaat paljastettiin vuonna 1888.
Yksi iso seinä oli kokonaan täynnä rintapatsaita. Sieltä saattoi bongata monta tuttua. Runeberg tekikin uransa aikana paljon merkkihenkilöiden muotokuvia - rintakuvia ja patsaita. Isänsä J.L. Runebergin kuoltua ei kilpailutukselle ollut tarvetta - poika teki Esplanadin puistoa valvovan valtavan patsaan sekä Porvoossa Runebergin puistossa sijaitsevan teoksen.
Tyyliltään Runeberg edustaa uusklassismia, ja myöhemmin myös realismia. Mytologiset hahmot ja antiikin ajan ihanteet näkyivät hyvin joissain hänen töissään.
Kuvanveisto on itselleni ainakin toistaiseksi tuntematon ala. Olen tutustunut paljon laajemmin kirjailijoihin ja maalareihin, ja itsekin vähän kokeillut molempia taiteen lajeja. Kuvanveistoa ei ollut ainakaan minun opintopolkuni aikana merkitty opetussuunnitelmaan edes valinnaisille kuvaamataidon kursseille.
Missä sinä olet nähnyt Walter Runebergin töitä?

Saatat tykätä myös näistä

Kommentit

  1. Tuottelias taiteilija. Espan puistossa se tauluun (vårt land) nojaileva neito on jotenkin makee. Jos näin voi sanoa, mutta pidän siitä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi se on muuten upea minunkin mielestä! Monta kertaa on tullut käytyä Runebergin patsasta ja tätä neitoa tervehtimässä, se vain on aina yhtä vaikuttava näky :)

      Poista

Lähetä kommentti

Kaunis kiitos kommentistasi! ♡