PELATTU: Borderlands 3 (2019)

Hankin tämän pelin vuosikausia sitten, muistaakseni heti kun se tuli myyntiin Steamissa. Aloitin sen innoissani, mutta joku siinä sitten tökki. Pelasin mieluusti kaverin kanssa aluksi - siihen nämä pelit on oikeastaan tehtykin - mutta yksin pelatessa fiilis oli jotenkin puuduttava. Aina silloin tällöin palasin sen äärelle, tein pari päätarinatehtävää ja pistin sen taas hyllylle odottamaan uutta inspiraatiota.

Kun Borderlands -elokuva (2024) ilmoitti saapumisestaan valkokankaalle tänä vuonna ja pelisarjan seuraava osakin lähestyvästä julkaisustaan, oli minun aikani tarttua uudelleen tähän peliin.




Kehittäjä: Gearbox Software
Julkaisija: 2K
Genre: toiminta, fps
Saatavilla: PC, PS4, PS5, Xbox One, Xbox Series X/S, Nintendo Switch
Ikäraja: 18 (väkivalta, uhkapelaaminen)


Peli alkaa tutulla äänellä, joka kysyy haluanko kuulla jälleen kerran tarinan. Yksi suosikkisivuhahmoistani, ammuskauppias Marcus puhuttelee pelaajaa eli seikkailuaan aloittavaa Vault Hunteria, ja varoittelee rajamaiden vaarallisuudesta. Marcuksen tarinoinnin jälkeen päästään tutustumaan pelattaviin hahmoihin ja heidän erikoistaitoihinsa.
Pelaaja pääsee valitsemaan neljästä ei vaihtoehdosta hahmonsa. On täysin omista preferensseistä kiinni, millä haluaa pelata - haluaako kylvää tuhoa sarjatulella vai käyttää taikavoimia? Käyttää turretteja ja suojia vai komentaa eläimiä vihollisen kimppuun? Kaikki voivat käyttää kaikkia aseita, joita löytää ympäri pelimaailmaa ja kauppoja, mutta erikoistaidot ovat hahmokohtaisia. 

Peliä voi pelata yksin tai kavereiden kanssa. Erilaiset hahmot tuovat vaihtelevuutta peliin ja tukevat toisiaan!
Pelasin ensimmäisen läpipeluuni Mozella, jonka erikoistaito on hypätä valtavan rautakarhun sisälle ja repiä luotisateella kaikki kohdalle sattunut pieniksi palasiksi. Puvusta pystyi hyppäämään ulos ennen ajan loppumistakin ja käyttämään sen suojakenttää hyödykseen. Yksin pelaavana suojapuku auttoi todella paljon pomoja vastaan taisteluissa.
Sivuhahmot ovat ehdottomasti parasta antia eikä tämäkään peli pettänyt. Joutomailta löytyy monenlaista sekopäätä, osa ystävällisiä ja osa murhanhimoisia. On hauska törmätä pelin edetessä tuttuihin suosikkeihin ja ottaa heidät osaksi suoritettavia tehtäviä.

Hävytön kielenkäyttö ja ruumiin erilaisilla eritteillä vitsailu on myös olennainen osa tätä pelisarjaa. Pelaaja löytää tuttuun tapaan ammusvarastonsa täydennystä niin vessanpytyistä kuin ulkohuusseistakin.
Vihollisistakin on osattu luoda aina loistavia. Borderlands 2:n raivostuttavaa Handsome Jackia ei voita kyllä kukaan videopelipahis, mutta tässäkin pelissä ollaan päästy aika lähelle. Calypso-kaksoset ovat ylimielisiä nilkkejä, jotka yhtenään aukovat pelaajalle päätään. He ovat perustaneet kultin ympärilleen ja villitsevät someseuraajiaan jahtaamaan pelaajaa ja tämän ystäviä. En tiedä millainen kieli on ollut kehittäjillä poskessa, mutta tänä päivänä tällainen "jollet ole puolellamme, olet meitä vastaan" -meininki on aika peruskauraa internetissä.

PROS
+ tuttua ja turvallista pelisarjan faneille
+ tekemistä riittää useaksi kymmeneksi tunniksi

CONS
- tarina hieman tylsä ja ennalta-arvattava
- päätarinan aikana edestakaisin ravaaminen fast travelilla otti päähän

Summa summarum: jos on aiemminkin pitänyt sarjan peleistä, kyllä tämäkin kannattaa tsekata vaikka sitä ei ole erityisemmin ylistetty.

★★★☆☆
★ en voi suositella ★★ ei kyllä täyden hinnan arvoinen ★★★ voin suositella, mutta tuskin pelaan uudestaan ★★★★ suosittelen lämpimästi ★★★★★ voimakas suositus, täyden hinnan arvoinen, tulen pelaamaan uudestaankin

 

Saatat tykätä myös näistä

Kommentit