HAM eli Helsinki Art Museum tarjoaa vielä kevättalven ajan upean Tove Jansson -näyttelyn! Näyttely ulottuu kahteen kerrokseen, ja esittelee lähes parisataa teosta ja luonnosta.
Mutta mistä näyttelyn nimi "Paratiisi" oikein tulee? Tove Jansson etsi nuoresta asti paikkaa, jossa saisi olla oma itsensä. Hän oli ensinnäkin nainen, kuului sen lisäksi seksuaalivähemmistöön ja joutui elämään huomattavasti tätä päivää ahtaampia aikoja. Taiteensa avulla hän ilmaisi tunteitaan ja haaveitaan, ja näyttelykävijä pääsee kurkistamaan tähän maailmaan.
Heti näyttelyn aluksi sai tarkastella kattavaa aikajanaa, jossa esiteltiin Janssonin vaiheita. Se auttoi hahmottamaan, milloin esimerkiksi Muumi-tarinat julkaistiin ja miten vaikkapa sota-aika näkyi hänen taiteessaan. Elämänkumppaninsa Tuulikin kanssa Jansson vietti kymmeniä kesiä työskennellen omalla saarella Porvoon Pellingin maisemissa - kenties sieltä hän löysi sen oman paratiisinsa.
Moni taiteilija on maalannut uransa varrella useita omakuvia. Ne ovat kiinnostavia, sillä itsessään huomaa erilaisia piirteitä ja ominaisuuksia kuin ulkopuoliset - ja taiteilijan tyylisuuntausten vaihtelu tuo mukaan oman mausteensa. Tätä se oli aikana ennen selfieitä!Garm -lehti ilmestyi vuosina 1923-1953. Se oli ruotsinkielinen pilajulkaisu, jonka ivalta ei säästynyt oikea eikä vasen poliittinen laita. Myös aitosuomalaisuuden pilkkaaminen ja kieltolain vastustaminen kuuluivat lehden teemoihin. Äitinsä, pilapiirtäjä Signe Hammarsten-Janssonin jalanjäljissä nuori taiteilijanalku osallistui lehden tekemiseen ensimmäisen kerran jo 15-vuotiaana.
Hälytyksen alkaessa (1940)
Janssonin tarkkaileva luonne ja silmä yksityiskohdille auttoivat häntä luomaan taidetta, jonka sanoma on kiinnostavaa vuosikymmeniä myöhemminkin. Apurahojen turvin hän matkusti muun muassa Saksaan, jossa hän näki nationalismin ja natsien nousun ennen totaalisen sodan puhkeamista. Garm-julkaisulle hän taiteili myöhemmin muun muassa Hitleriä ja muiden Euroopan johtajien tätä kohtaan harjoittamaa myöntyväisyyspolitiikkaa arvostelevia pilapiirroksia.
Vaikka Jansson tunnetaan parhaiten luomastaan Muumien maailmasta, ehti hän uransa aikana maalata monia julkisia taideteoksiakin ja muita tilaustöitä. Niistä moniin Jansson maalasi toki Muumilaaksosta tuttuja hahmoja pieninä yksityiskohtina.Tämä teos on toinen meri-aiheisista muraaleista, jotka tilattiin Haminan kaupungin 300-vuotisjuhlan kunniaksi hotelli Seurahuoneen kabinettiin. Merellinen ympäristö viittaa tietenkin Haminaan rannikkokaupunkina, ja keskellä teosta seisovat kadetit kaupungissa vuosina 1821-1903 toimineeseen kadettikouluun. Löydätkö teoksesta pienen Myytä muistuttavan hahmon?
Tiesitkö, että Jansson on maalannut myös alttaritaulun yhteen kirkkoon? Teuvan kirkosta löytyy Kymmenen neitsyttä -niminen teos, jonka Jansson maalasi vuonna 1953.
Yksityiskohta Juhlat kaupungissa (1947) -teoksesta
Tästä Kaupunginkellarin ravintolan seinälle tilatussa valtavasta freskostakin löytyy symboliikkaa kun sen yksityiskohtia lähtee tarkastelemaan. Taiteilija itse on etualalla, viuhka kädessään istuva tupakoiva nainen. Toven selän takaa löytyy hänen senaikainen rakastettunsa, tummatukkainen Vivica. Hän sai paikan keskeltä teosta, mikä oli Tovelta todella rohkea veto - homoseksuaalisuushan oli tuohon aikaan rikos. Tiesitkö muuten, että Tiuhti ja Viuhti (ruotsiksi Tofslan ja Vifslan) ovat lempinimet, joilla Tove kutsui kirjeissään itseään ja Vivicaa?
Oli upea päästä tutustumaan Tove Janssonin taiteeseen näin monipuolisesti, hän on todella inspiroiva. Jos vain yhden taidenäyttelyn ehtii käymään Helsingissä, niin suosittelen ehdottomasti tätä!
Jos Muumeja ei lasketa, onko Tove Janssonin taide sinulle tuttua?
Oijojoijoi, tänne on päästävä. Suunnittelemme ystävän kanssa reissua Helsinkiin ja tähän näyttelyyn.
VastaaPoistaMinna / Tähän on tultu -blogi
Ehdottomasti kannattaa käydä! :) käykää syömässä hyvin ennen näyttelyä, koska se on niin laaja ja mielenkiintoinen että tunnin kaksikin saa sinne kulumaan!
PoistaAi että, tosi kiinnostavan oloinen näyttely! Kiitos että esittelit tämän. Meni nyt menolistalle. :)
VastaaPoistaMahtavaa, käy ihmeessä tutustumassa! :)
Poista