Je'vida (2023) on tunteita herättävä kuvaus saamelaislasten pakkosuomalaistamisesta ja juurien häivyttämisestä. Se on maailman ensimmäinen koltansaamenkielinen elokuva, ja poikkeuksellisesti mustavalkoinen.
kuva täältä: https://www.episodi.fi/elokuvat/jevida/
Ohjaajana Katja Gauriloff
Tuottajana Joonas Berghäll, Satu Majava ja Anna Nuru
Käsikirjoittajana Katja Gauriloff ja Niillas Holmberg
Säveltäjänä Laura Naukkarinen
Pääosissa Agafia Niemenmaa, Heidi U'lljan Gauriloff, Sanna-Kaisa Palo, Erkki Gauriloff, Heini Wesslin, Matleena Fofonoff
Elokuvassa seurataan saamelaisen Je'vidan elämää kolmessa eri aikatasossa. Tarina alkaa nykypäivästä, kun päähenkilö palaa synnyinkotiinsa tyhjentääkseen sen ennen myyntiä. Hän alkaa muistella lapsuuttaan, alkaen vuodesta 1952, kun hän oli 10-vuotias (Agafia Niemenmaa). Hän asuu Suomen Lapissa äitinsä, sisaruksensa sekä isovanhempiensa kanssa kauniin järven rannalla. Erityisesti ukki (Erkki Gauriloff) on tärkeä pienelle tytölle.
Je'vidan elämä muuttuu kun hänet lähetetään käymään suomalaista koulua. Hän erottuu jo pelkän vaatetuksensa perusteella muista lapsista, ja saa osakseen julmaa kohtelua niin muilta oppilailta kuin opettajaltakin. Saamelaisuus halutaan häivyttää kokonaan pois, ja opettaja kuvailee suomen kielen olevan "kuin lämmin vaate, jonka kanssa tarkenee läpi elämän".
Kasvaessa aikuiseksi Je'vidasta on tullut Iida (Heidi U'lljan Gauriloff), ja suomenkieli taittuu erinomaisesti. Hän etsii paikkaansa, ja muuttaa lopulta etelään kauas kotiseudultaan. Muistot kuitenkin seuraavat häntä vanhuuteen saakka, vaikka kaikki yhteydet omiin juuriin ovat katkenneet. Siskontyttö (Seidi Haarla), jonka kanssa hän lähtee tyhjentämään kotitaloa, vaatii sitkeästi tätiään (Sanna-Kaisa Palo) kertomaan sukunsa vaiheista, mutta asioiden muistelu on kipeää.
kuva täältä: https://kinoregina.fi/elokuva/1631740/
Heikommin tunnettu osa suomalaista historiaa on saamelaisten lasten pakkosuomalaistaminen: lapset lähetettiin laitosmaisiin oloihin osallistumaan opetukseen ja oppimaan suomea. Saamen kieli tietenkin häivytettiin, ja elokuvassa puhuttavaa koltansaamea äidinkielenään puhujia ei löydy tänä päivänä kuin muutama sata.
Elokuva on ansaitusti kopannut useita palkintojakin; Jussit puvustuksesta, musiikista ja äänisuunnittelusta sekä Sylvi-palkinnon käsikirjoituksesta. Viitasaaren kaupungin myöntämä Humanismin käsi -kunniapalkinto tuli myös käsikirjoituksesta.
Je'vidan tarina on samaan aikaan kaunis että surullinen. Pieni lapsi on täysin aikuisten armoilla, ja juurilta repiminen aiheuttaa valtavaa tuhoa kulttuuriperinteisiin ja rikkoo jopa kokonaisia sukuja.
Tää kuulostaa just siltä, et taidan lisätä tän mun Hiihtoloma tekemisiin, kiitos vinkistä! 🤗 Nyt mä vinkkaa tän eteenpäin mun siskolle 🤭
VastaaPoistaMahtavaa! Suosittelen vahvasti tätä elokuvaa! :)
PoistaMielenkiintoiselta kuulostaa! 😊 En ole aiemmin törmännyt tähän missään, mutta voisi olla katsomisen arvoinen.
VastaaPoistaTuli sattumalta vastaan Areenassa viime viikolla, olivat juuri lisänneet tämän! Todellakin katsomisen arvoinen :)
Poista