Kolme kirkkoa Seinäjoella

Ajomatka Tampereelta Ouluun on minulle ja äidilleni jo hyvinkin tuttu, mutta reitin varrella on edelleen paljon nähtävää. Tällä kertaa ilmoitin matkaseuralleni, että järjestän jotain, ja päädyin "Kolme kirkkoa Seinäjoella" -suunnitelmaan. Jotkut varmaan muistavat, että harrastamme niin sanottua kirkkobongausta. Etenemistäni voi seurata tältä sivulta!

Lähestyimme Seinäjokea etelästä päin eli kirkkobongaus-reittimme kulki Törnävän kirkolta Lakeuden ristin kautta Nurmon kirkolle. Autolla siirtymät olivat nopeita ja käteviä, mutta voihan tämän käydä aivan hyvin pyöräilemässäkin.


Törnävän kirkko
(Ruukintie 157, 60200 Seinäjoki)


Ensimmäinen kohteemme oli Törnävän kaupunginosassa sijaitseva kirkko. Sen erikoinen pyöreä torni houkutteli luokseen.

Kirkko on rakennettu vuonna 1827, mutta ei suinkaan siihen käyttöön missä se nykyään toimii: alunperin rakennuksesta tuli nimittäin ruutimakasiini Östermyran ruutitehtaalle. Kun tehtaan toiminta päättyi 1850-luvulla, seurakunta osti sen kirkoksi, ja viimein vuonna 1864 se päästiin kunnostustöiden jälkeen avaamaan sopivana uuteen tarkoitukseensa. Suunnittelijana toimi arkkitehti Carl Axel Setterberg, joka on vaikuttanut voimakkaasti myös muun muassa Vaasan kaupungin ilmeeseen.
Erikoinen purkki pääportin luona on vanha keräyslipas. Tekstissä lukee: "Älä unohda köyhää, koska sinulla on iloinen päivä. Anna mielelläsi, niin sinulle myös annetaan 5: Moos. 15:7-8"


Lakeuden Risti
(Koulukatu 24, 60100 Seinäjoki)


Toinen kirkkokohde oli Lakeuden Risti, joka on vihitty käyttöön vuonna 1960 eli samana vuonna kuin Seinäjoesta tuli kaupunki. Kirkon tunnistaa jo kaukaa sen 65 metriä korkeasta kellotornista.

Suunnittelukilpailu oli anonyymi, ja sen voitti Alvar Aalto. Kirkkoa rakennettiin vuosina 1957-59, ja taloudellisten vaikeuksien vuoksi kellotorni meinasi jäädä pystyttämättä, mutta avustuksilla siihenkin saatiin rahat riittämään.

Alunperin ideana oli päällystää kirkko mustalla graniitilla, mutta lopulta se todettiin liian kalliiksi toteuttaa. Kivijalassa voi kuitenkin nähdä tätä kaunista kiveä.
Aallon tunnistettavaa tyyliä mukailevilla punahonkaisilla penkeillä on istumatilaa jopa 1200:lle kirkkovieraalle.

Viljo Hirvosen käsityönä valmistuneet erikoiset valaisimet ovat messinkiä eli kuparin ja sinkin sekoitusta. Saarnatuoli ja alttaripöytä ovat italialaista marmoria, ja yhtenäisellä värimaailmalla sekä luonnonvalolla tuodaan tilaan ulottuvuutta ilman liikoja koristeita.

Alttaritaulua ei ole, vaan tilalla on yksinkertainen puuristi jonka taakse muodostuu sivuikkunoista tulevan valon avulla "taivaan portti". Alttaria kohti viettävä kallistus laskeutuu jopa 60cm matalammalle kuin kirkkosalin takaosa. Sanotaankin, että vastavihittyjen ensimmäinen yhteinen haaste onkin päästä ylös keskikäytävän ylämäki!
Kellotornin luona sijaitseva Elämän lähteellä (1963) -suihkulähde on myöskin Aallon suunnittelema. Se on hankittu Seinäjoen seurakunnan 100-vuotisjuhlan kunniaksi.
Kellotorniinkin tutustuimme - vieläpä ihan ilmaiseksi - ja olihan sieltä hienot maisemat sumuisen ja sateisen kaupungin ylle. Vanha mutta väkivahva Koneen hissi vei lähes perille asti, viimeiset parikymmentä askelmaa piti ottaa omin kintuin.


Nurmon kirkko
(Nurmonjoentie 17, 60550 Nurmo)


Kierroksemme viimeinen kirkko oli Nurmon kirkko, joka on myös iäkkäin. Se on valmistunut jo vuonna 1779, kun puolivuosisataa aiemmin rakennettu saarnahuone alkoi jäädä ahtaaksi. Rakennusurakkaa johtaneen Antti Hakolan poika Kaapo jatkoi edesmenneen isänsä työtä.

Kirkko maalattiin ensimmäisen kerran vasta 15 vuotta valmistumisensa jälkeen, ja 1825 tehtiin seinien laudoitus. Vuonna 1913 pystylaudoitus muutettiin vaakasuuntaiseksi.

Tähän komeaan paanukattoiseen ristikirkkoon mahtuu 650 kirkkovierasta.
Kellotapuli on valmistunut jo ennen kirkkoa eli vuonna 1770. Se jäi kirkkoon nähden "väärälle kohdalle" kun kirkkoa ei rakennetukaan vanhan saarnahuoneen tilalle kuten alunperin oli tarkoituksena. Tornin siirtoa suunniteltiin moneen otteeseen, mutta siitä tulevat kustannukset todettiin aina aivan liian korkeiksi.


Oletko sinä käynyt näissä kirkoissa?

Saatat pitää myös näistä

Kommentit

  1. Anoppi on vihitty Lakeuden Ristissä. On kuulemma sen verran pitkä suora kävellä alttarille, että ehtii katua jo monta kertaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. On kyllä pitkä ja vielä kaltevakin kävely, molemmissa suunnissa omat haasteensa :D onkohan moni katunut ja/tai kaatunut..

      Poista
  2. Olen päässyt ripille Lakeuden ristissä. 😊 Törnävän kirkko on rakas ja ihana.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuttuja paikkoja siis! Olisi ollut mukava päästä Törnävän kirkkoon sisälle myös, mutta se on tällä hetkellä auki vain keskiviikkoisin :( joku toinen reissu sitten jos sattuu aikataulun kanssa!

      Poista
  3. Monta hienoa kirkkoa tässä postauksessa ja tekstit kivoja lukea. Menin myös katsomaan linkittämääsi Kirkkopostaus.sivua ja voin vain todeta että noihin lukemiin en pääsisi koskaan itse. Mahtavan määrän kirkkoja olet jo nähnyt.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mukava kun tykkäsit! Kuin huomaamatta niitä kertyy sieltä täältä, ja on hauska nähdä aina erilaisia. Paljon on vielä nähtävää, Haukipudashan taitaa olla edelleen pohjoisin, mutta pikkuhiljaa :)

      Poista

Lähetä kommentti

Kaunis kiitos kommentistasi! ♡