Joulusta uuteenvuoteen - yli tuhannen kilometrin roadtrip (1/2)

Lähdimme ajelemaan joulunviettoon Turkuun aatonaattona, koska suunnitelmissa oli käydä kuuntelemassa seuraavana aamuna perinteistä joulurauhan julistusta. Tämä 1300-luvulta alkaen lähes katkeamattomana jatkunut perinne on kuulunut bucket-listalleni jo kauan, ja kerrankin olisimme Turussa juuri oikeana ajankohtana.

"Joulurauha julistetaan klo 12 jouluaattona Vanhalla Suurtorilla suomeksi ja ruotsiksi. Turun joulurauhan julistus on radioitu vuodesta 1935 lähtien. Televisiolähetykset aloitettiin vuodesta 1983 alkaen kotimaahan ja vuodesta 1986 lähtien myös Ruotsiin. Nykyään joulurauhan julistusta voi seurata internetin välityksellä suorana lähetyksenä ympäri maailmaa." (lainaus https://www.turku.fi/vanha-suurtori/alueen-historia/joulurauha)

Väkeä oli uutisten mukaan arviolta 18'000, ja se on ilmeisesti ihan normaali lukema joka vuosi. Vaikka emme päässeet lähellekään Brinkkalan talon parveketta, kuulimme todella selkeästi julistuksen sana sanalta.
Saimme auton parkkiin yllättävän vaivattomasti ilmeisesti yliopiston sisäpihalle. Oululaisena olen tottunut käyttämään kiekkoa ja työntämään kolikoita automaattiin, joten olen aivan ulapalla puhelinsovellusten kanssa. Onneksi pyhäpäivän vuoksi ei tarvinnut maksaa mitään, mutta varmuuden vuoksi ilmoitimme parkkiajan sovellukseen.

Poislähtiessä ihmiset olivat ilmeisesti ottaneet tosissaan joulurauhan julistuksen sanoman, sillä en todistanut ryykäämistä tai kiilaamista ja minullekin annettiin kädellä viittoen ystävällisesti tilaa liittyä jonoon vaikka olin tulossa kolmion takaa.
Jouluaattoilta meni hyvän ruuan ja mukavan yhdessäolon merkeissä. Pelasimme Huojuvaa tornia, seurasimme lasten riemua Joulupukin vierailusta ja nautiskelimme glögiä.


Joulun pyhät vietettiin myös Turussa kun kerrankin meillä ei ollut kiire palata kotiin ja olimme muutenkin päättäneet jatkaa matkaa pohjoiseen uudeksivuodeksi.



Tomi tarvitsi jonkun tietyn tietokoneen osan ja lähdimmekin käymään Jimm'sin varastomyymälässä. Paikan päällä olisi ilmeisesti päässyt testaamaan lentosimulaattoria tai ralliautoilua ratin ja polkimien kera.

Tapaninpäivänä huomasimme, että Raision Ikea on jälleen avoinna. Lihapullien kuvat silmissä pyrähdimme paikalle lounasaikaan. Visiittimme oli suhteellisen nopea, tiesimme mitä haimme. Inspiraationkeräilyni valokuvaamalla huoneita jarrutti vähän matkaa, mutta selvisimme ulos ilman väsymyskiukkua. Väsymyksestä puheenollen, kuinkahan monta kertaa päivässä Ikean työntekijät joutuvat palauttamaan näitä näyttelyesineitä säädyllisemmälle polulle?

Mukaamme lähti muun muassa Tomille uusi pelituoli, toinen muffinsivuoka nopeuttamaan leipomistani, patakinnas edellisen läpipalaneen tilalle, se pakollinen uusi tiskiharja sekä säilytyslaatikoita vaatekaappiini sujuvoittamaan kuukausi sitten aloittamaani perusteellista läpikäyntiä. Olen jo kauan tarvinnut myös Kallax-hyllykköä tietokonepöytäni yhteyteen, mutta paketti olikin aivan liian pitkä auton kyytiin. Täytyy siis tehdä tilaus suoraan kotiovelle!


Matkamme jatkui ensin Pyhäjoelle ja sieltä Kalajoelle.


Miten sinun jouluaattosi sujui? Mitä yleensä puuhaat välipäivinä?

Saatat tykätä myös näistä

Kommentit

  1. Joulurauhan julistus olisi hieno kuulla paikan päällä. Se vielä kokematta. Jouluna meillä yleensä syödään paljon, herkkujakin sekä lasten kanssa pelaillaan ja aaton kruunaa usein joulupukin vierailu. Välipäivinä yleensä vähän sukuloidaan, ulkoillaan ja pidetään juhlat ystävien (aikuisten) kesken. Ensi jouluna ehkä siis taas tällaista, nyt kun lomailimme muualla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oli hieno kokemus, kannattaa kyllä käydä kuuntelemassa! En olisi uskonut miten paljon väkeä tapahtuma vetää, mutta onneksi ehdittiin hyvälle paikalle parkkiin eikä juututtu pahemmin ruuhkaan.

      Kuulostaa mukavalta joulunvietolta, samanlaisia aktiviteetteja ja perinteitä täälläkin :) välillä olisi hauska kokeilla ihan erilaista joulua kuten teillä oli tällä kertaa!

      Poista

Lähetä kommentti

Kaunis kiitos kommentistasi! ♡