Kirjallisuutta bloggaamisesta

Kirjastosta kirjoja varaillessa kokeilin löytyisikö bloggaamisesta kertovia teoksia. Löytyihän niitä useampikin kappale!


Teokset pureutuvat suomalaiseen blogimaailmaan ja toimivat oivina opuksina niin blogin aloittamisesta haaveilevalle että blogosfäärin ilmiöitä tutkivalle.

Blogialustat ja -portaalit, ostosten esittely, bloggaajatapahtumat, kuulumispostaukset, kaupalliset yhteistyöt - niistä on blogien muuttuva maailma rakennettu. Paljon on ehtinyt virrata vettä Aurajoessa niistä ajoista jolloin ensimmäiset asupostaukset ilmestyivät ja alkoivat määritellä osaltaan trendejä.



Blog by the Book - Miki Toikkanen & Noora Kananen (Tammi, 2014)

Tämä teos on opaskirja, jossa käydään läpi blogin perustamiseen liittyviä asioita, ulkoasun rakentamista sekä lainopillisiakin seikkoja. Siinä on runsas ja värikäs kuvitus sekä 17 bloggaajan esittely ja heidän neuvonsa blogin pitämiseen.

Kirja on oivallinen apuväline sekä aloittelevalle että kokeneemmallekin konkarille. Pienien yksityiskohtien hiominen ja blogin rakentaminen omannäköiseksi on mukava osa blogin pitämistä, ja kirjan kaunis sommittelu antaa siihen inspiraatiota!


"Rehellinen bloggaaja on vakuuttava ja helpommin lähestyttävä henkilö lukijoille" (s. 94, MouMou -blogin Iina)


Kirjassa ovat siis päässeet ääneen suositut bloggaajat. Usean blogia olen lukenutkin kauan sitten, mutta valitettavasti suurinosa on lopettanut ja/tai piilottanut bloginsa. Oli kuitenkin mukavan nostalgista lukea heidän ajatuksiaan juuri niiltä vuosilta kun seurasin itse heidän blogejaan.



Kovaa työtä olla minä - Elina Noppari & Mikko Hautakangas (Tampere University Press, 2012)




Kuten kirjan nimikin jo vähän kertoo, teoksessa käsitellään erityisesti bloggaajan imagon rakentamista, avataan kaupallisten yhteistöiden ja some-markkinoinnin toteuttamista sekä vertaillaan erilaisia blogiyhteisöjä ja -portaaleja.


"Se, miten tietyn blogin asema verkostossa määrittyy, on noussut erityisen tarkastelun kohteeksi etenkin sen jälkeen, kun yritykset alkoivat kiinnostua verkon supervaikuttajista ja blogit alkoivat kaupallistua." (s. 73)


Kirjassa ei ole juurikaan kuvitusta, mutta se sisältää asiatekstin lisäksi erilaisia tilastoja, esimerkiksi suosituimpien blogien postauksien kuvasisällöstä, yhteistyöpostauksien määrä sekä kävijöiden määrä sivustoilla.


Erilaisten verkkolehtien ja blogiportaalien kautta julkaisevista blogeista löytyy runsaasti taustatietoa. Esimerkiksi suurta suosiota nauttineen Nelliinan vaatehuoneen kerrottiin kaksinkertaistaneen verkkolehti Olivian kävijämäärän.



Minustako bloggaaja? Bloggaajan käsikirja - Minna Luoma (Rouva Kustannus, 2019)



Suhteellisen uusi verrattaen muihin tässä postauksessa esittelemiini teoksiin. Perusopas, joka kattaa lähestulkoon kaiken mitä tarvitsee tietää blogin perustamisesta ja ylläpitämisestä. Kirjassa käydään hyvin läpi esimerkiksi Bloggerin ja Wordpressin eroja, puhutaan kuvankäsittelystä sekä sosiaalisen median markkinoinnin merkityksestä. Tiukka tietopaketti varsinkin tavoitteellisesta bloggaamisesta kiinnostuneille!




"Vaikka kirjoittaisit miten taitavasti, diplomaattisesti ja harkitusti ja antaisit itsestäsi osan, mutta vain osan, aina löytyy joku, joka ei ole kanssasi samaa mieltä ja loukkaantuu jostakin. Osa haluaa ihan vain periaatteesta kertoa kielteisen kantansa." (s. 57)


Siinä missä Blog by the Book -kirja oli kannesta kanteen lähinnä kevyempää hattaraunelmaa ja kauniita, inspiroivia kuvia, tässä kirjassa listataan myös blogin ylläpitämisen varjopuolia joihin on syytä varautua. Mielipiteitä on niin paljon kuin on ihmisiäkin olemassa, eikä kaikkia voi miellyttää.




Saatavilla oli myös kaukolainana Minustako bloggaaja? Bloggaajan työkirja (Rouva Kustannus, 2021), jonka avulla pääsi nostalgiatripille takaisin ala-asteelle, kun joka lähes jokaisessa lukuaineessa käytettiin teksti- ja työkirjaa.





Kirja tarjosi hyviä pointteja omaan bloggaamiseen liittyen. Se auttoi pohtimaan syvemmin millaiseksi haluaa sivunsa rakentaa, millaisia tavoitteita on sen tulevaisuuden suhteen ja miten kehitellä aiheita postauksiin. Tämä kirja olisi loistava lahjaidea jollekin, joka on jo perustanut blogin sekä sellaiselle joka haaveilee oman blogin perustamisesta.




Oletko itse tutustunut näihin teoksiin? Mikä olisi se yksi neuvo, jonka antaisit blogin perustamista miettivälle?

Saatat tykätä myös näistä

Kommentit

  1. Hyvä vinkki tutustua näihin! En ole itse asiassa kirjastossa tajunnut käydä, netin kautta lueskellut enempi bloggaamisesta. Sanoisin aloittelevalle bloggaajalle, että antaa palaa ja luota itseesi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Netistä löytyy kyllä paljon nopeammin ja ajankohtaisemmalla näkökulmalla kuin kirjasta luettuna, mutta oli hauska tutustua näihin :) hyvä neuvo, ei voi voittaa jos ei uskalla koittaa!

      Poista
  2. Olipa mielenkiintoinen kooste! :) Taannoin opintojen parissa perehdyin kyllä brändiin ja henkilöbrändiin liittyvään kirjallisuuteen, mutta oon missannut kokonaan tämmöisen kirjallisuudenhaaran.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mukava että tykkäsit! Kuulostaa mielenkiintoiselta aiheelta, sitä voisi itsekin tutkia lisää :) brändäys on tämän päivän juttu!

      Poista

Lähetä kommentti

Kaunis kiitos kommentistasi! ♡