LUETTU: Emilia Laatikainen: Ei ois susta uskonu (Suuri Kurpitsa, 2023)

Emilia Laatikainen on oululaislähtöinen kuvataiteen opettaja ja sarjakuvantekijä, jonka uusimman teoksen sain käsiini viime vuoden lopulla. Tämä tuhti 176-sivuinen sarjakuvakirja käsittelee nuoren ihmisen kamppailua alkoholismin kanssa ja toipumisprosessia.

Emiliaa on haastateltu esimerkiksi täällä. (Ilta-Sanomat, 15.11.2023)


Kirjassa käydään läpi Emilian elämää aivan lapsuudesta asti ja sitä laajaa tunneskaalaa, mitä päihderiippuvuuteen voi liittyä. Omien tunteiden käsittely voi olla monimutkaista, jos niitä ei ole tottunut kohtaamaan - ikävät kokemukset saattavat jäädä vaivaamaan salakavalasti vaikka loppuelämäksi. Olemme kaikki eri tavalla rakennettuja ja kasvatettuja, mutta uskon että kirjan oivalluksista löytyy jokaiselle pieni palanen samaistuttavaksi.


Olemme Emilian kanssa tunteneet toisemme yli kymmenen vuotta, hänkin kirjoitti aikoinaan aktiivisesti blogia. Lukion jälkeen molempien polut veivät eri suuntiin, mutta Instagramissa olen voinut ihailla hänen taidettaan. Olen todella ylpeä Emiliasta kun hän uskalsi kertoa tarinansa.


Kirja on täysin mustavalkoinen ja tätä teemaa on osattu käyttää kauniisti. Emilialla on aina ollut silmää valokuville ja sommittelulle!


Alkoholismi tai muu päihderiippuvuus ei katsoa taustaa, ikää tai ihonväriä. Siihen voi sairastua vaikka olisi aina ajatellut että en minä ainakaan. Se ei ole pelkästään niiden puiston penkillä päiväänsä viettävien ikämiesten ongelma vaan siihen voi sairastua kuka vain lähipiiristäsi, naapurin kympin oppilas tai vaikka se mukava lähikaupan kassa.

"Mun tunteita ja ominaisuuksia ja tilanteita on mun elämän aikana mitätöity niin paljon, että tuo vituttaa. Provosoidun sellaisesta ihmettelystä, että ”ei ois susta uskonu”." s. 146



Tuli nostalginen olo nähdä tuttuja kuvia kirjan sivuilla - blogia käsittelevillä sivuilla tunnistin todella monta.



Tästä sarjakuvakirjasta voi saada vertaistukea sekä itse sairastuneet että heidän läheisensä. Et ole yksin, ja apua on saatavilla kunhan vain uskaltaa ottaa sen ensimmäisen askeleen.


Hanki omaksi esimerkiksi Suuren kurpitsan omilta sivuilta, tästä!

Saatat tykätä myös näistä

Kommentit

  1. Tärkeä aihe ja hienoa, että hän kertoo oman kokemuksensa avoimesti. Vertaistukea varmasti monelle. Kuvitus näyttää niin upealta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Eikö olekin! Emilia on taitava niin kuvituksen kuin tarinan kerronnan osalta :)

      Poista

Lähetä kommentti

Kaunis kiitos kommentistasi! ♡