Aprillipilailun muistilista

On koittanut taas se yksi päivä vuodessa, jolloin saa luvan kanssa hieman juksata kanssaihmisiä.

Aprillipäivä on ollut minulle aina yksi vuoden odotetuimmista päivistä - ei pelkästään siksi, että itse pääsen käyttämään mielikuvitustani, vaan koska monet yritykset ja uutiskanavat julkaisevat omansa. Vuosien varrelta on jäänyt mieleen monia hyväntuulisia huiputuksia, kuten Aamulehden "Tappara ja Ilves yhdistyvät" -uutinen vuodelta 2017 ja Kalevan viimevuotinen ilmoitus Oulun luovuttavan kulttuuripääkaupungin 2026 aseman Savonlinnalle. Aina eniten odotan kuitenkin suosikkiyhtyeeni Eppu Normaalin aprillipilaa, ja esimerkiksi viime vuonna olisin kovasti toivonut sen toteutuvan:

kuvakaappaus Eppu Normaalin viralliselta Facebook-sivulta


Tosiaankin, otsikkoon palatakseni, mitä pitäisi ottaa huomioon kun kehittelee aprillipiloja? Hyvä pila on ainakin sellainen joka menee yleisöönsä täydestä. Mutta entä jos pila menee läpi, mutta aiheuttaa harmia tai pahaa mieltä - onko se silloin enää hyvä pila?


1) Mieti aihe, kohde ja tilanne etukäteen.

On eri asia hauskuuttaa kaveriporukassa ostaneensa Lamborghinin kuin selittää ventovieraalle että sinulla on ase repussasi. Vakavilla, terveydelle vaarallisilla asioilla vitsailu saattaa olla jossain kaveripiirissä normaali tiistai, mutta edes aprillipäivänä ei kannata heittää (varsinkaan tuntemattomalle yleisölle) liian lennokkaita juttuja. Tuli myös hieman surullinen olo kun törmäsin jo edellisenä päivänä uutisartikkeliin, jossa kehotettiin jälleen olemaan pilailematta raskaudella, sillä niin moni kärsii lapsettomuudesta.


2) Mitä olisit itse valmis sietämään?

Olisiko sinusta lystiä saada jauhopussia päähäsi tai maidossa marinoituneet lenkkarit jalkaasi? Naurattaisiko tyhjät pyöränrenkaat työpäivän päätteeksi, entä mämmisillä käsillä sotkettu tiskikoneen luukku? Post-It -lapuilla toisen näytön vuoraaminen on vielä aika harmiton jekku, sillä siitä tuskin tulee haavoja kenellekään - niiden tunkeminen taas toimiston vessanpyttyä tukkimaan aiheuttaa todennäköisesti seuraamuksia.

Eli aina ennen kuin testaa piirretyistä tuttuja jekkuja tosielämässä, kannattaa kuitenkin lukea vielä kohdan 1 otsikko.



Allekirjoittaneen hassuttelu vuodelta 2010. Mämmisistä kädenjäljistä samaisen tiskikoneen luukussa ei löytynyt kuvatodistetta.

3) Pohdi, saattaisiko pila vaikuttaa tulevaisuuteen.

Pommiuhkaus julkisen liikenteen kulkuvälineessä vaikuttaa elämään vielä pitkästi aprillipäivän jälkeenkin, joten kannattaa käyttää harkintaa kun kehittelee pilaansa. Varsinkin internetissä jutut leviävät kulovalkean lailla, joten valheellisten juttujen heitteleminen - pienetkin sellaiset - saattavat puraista takapuolesta vielä myöhemmin. En myöskään ihmettelisi jos työnantaja pistäisi palkankorotustoiveen toistaiseksi ö-mappiin sen jälkeen, kun söi aprillipäivänä tarjoiltuja chilikeksejä.


4) Millainen lopputulos on odotettavissa?

Tietenkin jokainen kujeilija haluaa saada keksimänsä jekun läpi. On kuitenkin eri asia saada mielihyvää harmittomasta jutusta jota voidaan sitten myöhemminkin yhdessä hyvässä hengessä muistella, kuin pränkätä toinen niin että hänet saatetaan naurunalaiseksi, aiheutetaan materiaalista tai taloudellista vahinkoa, tai jopa kipua. Hetken naurut saattavat alkaa harmittamaan kun toinen katkaisee jalkansa ja sen jälkeen välit.


Aina ei voi kuitenkaan onnistua vaikka kuinka suunnittelisi etukäteen. Joku saattaa loukkaantua, säikähtää tai tapahtuu muuten ikävyyksiä - joko kohteelle tai pilailijalle itselleen. Olisihan se pikkujekku aika kurja tapa saada tietää, että tuttavasi mielestä et todellakaan ole valmis vanhemmaksi tai pitämään huolta omakotitalosta. Mutta kuten vanha sanonta menee, ken leikkiin ryhtyy..

Parhaimmillaanhan aprillipäivän pilailu on yksi vuoden kohokohdista, jota odotetaan perheen tai kaveriporukan kesken - aivan kuin joululahjoja avaisi, mitähän muut ovat tälle vuodelle kehitelleet?


Miten sinä suhtaudut aprillipäivään? Oletko sinä keksinyt aprillipiloja?

Saatat tykätä myös näistä

Kommentit

  1. Itsellä aika huono mielikuvitus pilojen keksimiseen, mutta kiva lukea päivän uutisia ja arvailla mikä on aprillia.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. On tosiaan aivan erilainen päivä uutisia selatessa, hauska aina löytää se pila!

      Poista
  2. Itse olen huono keksimään piloja mutta kiva seurata mitä muut ovat keksineet ^_^

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joskus keskellä vuotta saattaa syntyä joku loistava idea, mutta kun vielä muistaisi kirjoittaa sen ylös.. yleensä jään itsekin seurailemaan muiden piloja!

      Poista
  3. Hyvä pointti, että kannattaa vähän miettiä minkälaisia jekkuja keksii. Ei tule turhaa mielipahaa tai muuta liian rajuista piloista. Itse harvemmin jekutan, mutta joskus lukenut jonkun otsikon kaksi kertaa ja miettinyt mitä nyt taas! Ennen kuin valkenee, että ai niin, se on aprillipäivä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jep, aprillipäivän jälkeenkin olisi mukava uskoa kaverin juttuihin eikä jäädä patoamaan pahaa mieltä nolaamisesta tai muusta ikävästä. Hauskat hyvänmielen uutiset ja "tempaukset" ovat ihan parhaita aina 😆 joskus on lukenut seuraavana päivänä että paikalle ilmestyjille jaettiin jotain pientä palkintoa kun olivat tulossa tosissaan osallistumaan "talkoisiin" tai katsomaan onko uutinen totta!

      Poista

Lähetä kommentti

Kaunis kiitos kommentistasi! ♡