Mitä palovahti tekee?

Palovahdin työstä kuulee monesti itse työtä kokeilemattomilta kommenttia, että eihän se voi olla rankkaa kun ei edes tarvitse tehdä mitään - ainoa tehtävä on katsoa kun muut työskentelee. Kyllä, mutta se ei ole aivan koko totuus.


Mihin palovahtia oikein tarvitaan?

Esimerkiksi tehtaiden huoltoseisakkien aikana tehdään korjauksia hitsaamalla. Kipinöiden lennellessä ei-vakituisessa tulityöpaikassa täytyy noudattaa erityistä varovaisuutta ja suunnitella töiden toteutus hyvin jo etukäteen. Vaikka tulitöiden tekijöillä on itsellään aina työturvallisuus- ja tulityökortit voimassa, täytyy paikalle saada vielä erillinen, yleensä vuokratyöyrityksen kautta palkattu palovahti.

Palovahti on tulitöiden ajan alati valppaana, sillä ne kokonaisia tehtaitakin tuhoavat tulipalot ehtivät saada alkunsa jo muutaman sekunnin aikana. Palovahdin täytyy jo ennen ensimmäisiä kipinöitä selvittää pahimmat vaaran paikat, asetella sammutusvälineistöä sekä varmistaa kulkuväylien turvallisuus mahdollisessa poistumistilanteessa. Työskentelyn ajan hän seurailee tilannetta, huolehtien sekä omasta että muiden työntekijöiden turvallisuudesta. Kun työ loppuu ja muut lähtevät tauolle tai kotiin, palovahdin täytyy tököttää tulityöpisteellä vielä vähintään tunti jälkivartiossa.


Joskus aivan aliarvostettu työtehtävä

Palovahti joutuu olemaan paikoillaan ja jalkojen päällä pitkiäkin aikoja. Joskus ollaan ulkonakin ties missä kelissä. Myös palovahti on taukonsa ansainnut, aivan kuten hitsaajat ja asentajatkin. Kaikki eivät tätä ole aina kunnioittaneet, ja olen kuullut jopa halveksivaa kommenttia että palovahdin pitäisi kuljettaa eväitään mukana työpisteelle. Söisitkö sinä eväsreppusi antimia koleassa ja likaisessa tehdashallissa ritiläportaalla istuen?

Kommunikointi tulitöitä tekevien kanssa on hyvin tärkeää - turvallisuusuhista ja epäkohdista täytyy uskaltaa huomauttaa. Jos jotain sattuu, voi palovahti joutua ensimmäisenä sormien osoittelun kohteeksi. Palovahdin kannattaa siis hoitaa oma osuutensa moitteetta, ja pysyä kartalla siitä mitä ympärillä tapahtuu vaikka muiden mokat eivät olisikaan omalla vastuulla.



Vähättelyä sekä työtäni että myös sukupuoltani kohtaan "miesten alalla" olen joutunut valitettavasti sietämään, mutta onneksi kyse on pelkistä yksittäisistä tapauksista. On surullista, miten herkästi se herne vilahtaa nenään kun pyytää vaadittua sammutuskalustoa tai korjaamaan valahtaneen suojapeitteen asentoa - urakkapalkkakaan ei ole mielestäni peruste jättää turvallisuus huomiotta. Olen nähnyt myös vierestä, kuinka mukavia jutellut, useamman tyttären isä kiihtyy nollasta sataan ja siitä "älä kuule tyttö" -vaihteelle kun valkokypäräinen naisihminen ilmestyy paikalle kysymään missä telinekortissa vaaditut suojavaljaat ovat.

Aina hieman jännittää siis etukäteen, millaisia kolleegoita sattuu kohdalle. Toisaalta, jos tulisikin lyhyellä keikalla ikäviä tapauksia, voin aina lohduttautua sillä että ainakaan he eivät ole vakituisia työkavereitani!


Rankka työ ja palkka sitä myöten

Itseänikin motivoi palovahdin työssä nimenomaan se palkka - ylityötunteja kertyy hyvin. Metallialalle itsekin lähdettyäni toinen kova motivaattori on tutustua omaan alaani erilaisissa ympäristöissä. Vielä en ole reissutöihin koittanut hakeutua, mutta kieltämättä se oli mielessä jo ennen koulun aloitustakin.

Palovahtina on vaikea elättää itseään "vakituisesti", sillä aina ei löydy töitä omalta työssäkäyntialueelta. Jos on valmis matkustelemaan ympäri Suomea, saattaa onnistua tekemään työstä itselleen melko säännöllisen tulonlähteen. Käsitykseni mukaan palovahdeille ei kuitenkaan makseta päivärahoja, majoituksia eikä kilometrikorvauksia jos päättää lähteä kauemmas kotoa.


Kurkistus reissutyöhön

Olen kysellyt paljon reissutyöstä palovahtikeikoillani, ja hyvä palkkataso on kova houkutin lähteä, vaikka joutuu olemaan kotoa poissa joskus pitkiäkin aikoja. Olen vuosien varrella nähnyt monien lapsukaisten laulu- ja tanssiesitykset puhelimenruudulta, ja kuunnellut mitä hienoa reissutyöläinen voi sitten rakkaille muksuille palkallaan ostaa - mönkijän, silmien laserleikkauksen, ratsastustunnit. Asioita, joihin ei välttämättä olisi varaa ilman reissutyöhön tarttumista.

Hotellielämä ei kuulemma ole niin hohdokasta kuin luulisi, sillä elämä tapahtuu kotona sillä aikaa kun itse on poissa. Talon remontti ei etene, kesäauto ei korjaannu, perheen ulkomaanreissut jäävät välistä epäsäännöllisen ja alati muuttuvan työtilanteen vuoksi. Hyvät ja huonot puolensa tässäkin työssä.


Vastuullinen ja tärkeä työ

Summa summarum, palovahtihan on todella halpa vakuutus.

Asennemuutos pitäisi monien tehdä, sillä vaikka palovahdiksi ei opiskella, se on tärkeä työtehtävä. Eihän ahtaajaksikaan opiskella, mutta silti moni siihen hommaan haaveilee pääsevänsä koska palkkataso on hyvä ja pienellä joukolla on mahdollisuus kyykyttää vaikka koko Suomen talous halutessa. Jos palovahti päättää, että työt seis niin silloin ne myös pistetään seis, äkisemättä.

Työ sopii todella monelle, pääasia että on täysi-ikäinen, taskusta löytyy työturvallisuus- ja tulityökortit sekä kunto riittää olla jalkojen päällä pitkiä aikoja, sekä mahdollisesti jaksaa raahata kalustoa ja kiipeillä. Työ on loppujen lopuksi enemmän henkisesti kuormittavaa, joten kärsivällisyyttä ja vastuuntuntoa tarvitaan kaikista eniten.


Oletko sinä tehnyt jotain ei-niin-arvostettavaa, mutta todella tärkeää työtä?

Saatat tykätä myös näistä

Kommentit

  1. Todella vastuullinen ja vaativa työ, nostan hattua!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Eikö vain, vaikka paperilla näyttää yksinkertaiselta 😆👍🏻 kiitos paljon! Kovia on he jotka jaksavat monta reissua vuodessa 😱

      Poista
  2. Hyvä, että tärkeästä työstä maksetaan kunnon korvaus. Valitettavasti naiset ovat välillä punainen vaate, varsinkin keski-iän ylittäneille miehille. Suurimmat raivot asiakaspalvelutyössä on tullut nimenomaan sen ikäisiltä heppusilta. Hohhoi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. On todella ikävää jos negatiivisuus kumpuaa nimenomaan sukupuolesta eikä edes itse asiasta (hoitaa työnsä huonosti tai olisi muuten moitteen aihetta) 🤔😢 aika paljon pitää suodattaa, teki mitä tahansa työtä.. jospa se pikkuhiljaa tästä kun ennen miesvaltaisille aloillekin alkaa ilmestyä naisenergiaa 😆

      Poista
  3. Mielenkiintoinen postaus, puoliso on välillä työpaikallaan ollut palovahtina töiden jälkeen. 😊 Olen aiemmin ollut mm. ompelijana, pesulatyöntekijänä ja saikun vaatehuollossa, niin kyllähän niissä kaikissa tuli aikamoista vastaan... Välillä kipeänä olevan kollegan tilalle tiimiin tuotiin ihmisiä, jotka eivät olleet koskaan ommelleet peruskoulun jälkeen ja jälki oli sen näköistä. Myös koneiden osalta, kun neulat oli väärinpäin, puolasukkulaa väännetty -> uusittava kokonaan, väärillä langoilla ommeltu, korjattu ihan päin honkia jne. Asiasta kun sanoi, niin nousi äläkkä. 🙈 Osassa ei sit tervehditty ollenkaan "vähempi arvoisia", mutta suututtiin, jos joku alemmassa asemassa ei tervehtinyt tai huomannut työn lomassa. Teollisuusompelijoiden ja pesulatyöntekijöiden palkat ovat todella alhaisia työnkuvaan ja niiden raskauteen nähden. 😩

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos paljon <3 Hei hauska kuulla, siellä on tuttua puuhaa sitten! :)

      Kuulostaapa kyllä ärsyttävältä, sama asia jos minut laitettaisiin korvaajaksi jollekin.. kaksi vasenta jalkaa keskellä kämmentä jos pitää tekstiilejä käsitellä, saati jotain koneita! Tuollainen arvottaminen on kyllä syvältä, jotenkin to-del-la vanhanaikainen meininki :/ on kyllä kummallista, kun raskaasta ja vaativasta työstä ei tahdota maksaa asiallista palkkaa vaikka silloin nimenomaan pitäisi näkyä työn kuluttavuus palkkapäivänä.

      Poista
    2. Tämä! Ehdottomasti pitäisi näkyä palkassa, jotenkin käsittämätöntä miten alhaisina palkat ovat pysyneet... Toimistotyöläisenä palkka on reilut 1200€ / kk PAREMPI kuin mitä tienasin ihan alussa pesulatyöntekijänä / ompelijana. 😮‍💨

      Poista
    3. No jo on valtava ero :0 ei mene oikein tämä systeemi kyllä..

      Poista

Lähetä kommentti

Kaunis kiitos kommentistasi! ♡