Helaalan mylly ja mukavia kohtaamisia Ylivieskassa

Tieni vei Ylivieskaan, sillä halusin käydä vanhalla työpaikallani moikkaamassa entisiä kollegoitani. Vein tuliaisena tietenkin Kouvolan Lakritsin herkkuja.

Kahvittelun ja kuulumisten vaihtamisen jälkeen lähdin kohti keskustaa, ja kävin kuvailemassa uutta kirkkoa, joka rakennettiin vuonna 2016 tuhopoltetun puukirkon naapuriin. Tästä aiheesta tulossa oma postaus!

Olin lukenut myös vanhasta myllystä, joka kuului Ylivieskan suosituimpiin nähtävyyksiin. Pikkuhiljaa alkoi kuitenkin olla aika etsiä lounaspaikka. En ollut vielä koskaan käynyt kehutussa Ravintola Myllyrannassa, joten valitsin sen. Mikä tuuri, siinähän se myllykin oli aivan naapurissa! Olisi pitänyt pitää ruokapaikan nimeä enteenä, mutta nälkä oli jo niin kova ettei pääni tainnut toimia aivan kaikilla pytyillä.
Myllyllä toimii matkailuinfon ja Akustiikan lipunmyynnin lisäksi myös kesäkahvila ja käsityöläismyymälä. Paikka oli valitettavasti vielä kiinni kun satuin itse paikalle.
Kanava ja myllyn koneisto ovat vuodelta 1884. Alkuperäinen myllyrakennus vahingoittui tulipalossa vuonna 1942, ja nykyinen rakennus on sen mukaiseksi suunniteltu. Mylly oli käytössä 1980-luvulle asti.

Myllyn ympäri menee kätevästi erillinen kävelyreitti, jonka varrella voi ihailla myös Kalajokea:


Kuvailin kauniissa auringonpaisteessa myllyn lisäksi maisemia ja huomasin että muutama muukin oli löytänyt tiensä kesäpäivän viettoon. Kuulin kohta "ottaisitko meistäkin kuvan?" -kysymyksen ja ilman muuta otin! Iloinen tuore kihlapari, aurinkoisuus todella tarttui. Lähetin heille myöhemmin sähköpostilla ottamiani otoksia, tuntui ihan kunniatehtävältä koska olen aivan aloittelija valokuvaamisessa.
Toivoteltuamme hyvää kesänjatkoa ja jatkettuani matkaa, jäin juttelemaan viereiselle penkille istuskelemaan jääneen pyöräilijän kanssa. Vanhempi herra osasi kertoa mielenkiintoisia tarinoita Ylivieskasta ja lähiseudusta. Kalajoki tunnettiin kuulemma joskus hyvänä rapujokena, kunnes rapurutto vei monelta elinkeinon. Hän muisteli myös lapsuudesta erästä kevättä, jolloin Kalajoen tulva toi jalkapallokentälle valtavan satsin kaloja, jotka hämmentyneinä jäivät sätkimään kuivalle maalle. Sota-ajalta hän kertoi taas äitinsä muistelleen, miten kirkon tapulissa olisi ollut erillinen tarkkailija pommikoneiden varalta. Kun koneet lähestyivät, hälytti tämä tarkkailija ihmiset sulkemaan kaikki valot ja peittämään ikkunat. Koneet olivat kuulemma lentäneet yli ja tiputtaneet lastinsa sitten muutaman kymmenen kilometrin päässä sijaitsevalle Kalajoelle, jossa samanlaista turvajärjestelyä ei ollut käytössä.
Tällaiset kohtaamiset ja tarinat jäävät mieleen, ja näitäkin kuvia katsoessani muistan ne varmasti aina.
Oletko sinä kokenut mukavia kohtaamisia viime aikoina?

Saatat tykätä myös näistä

Kommentit

  1. Kivoja juttuja siellä!
    Voihan poltettu kirkko, aina sääli kun historiaa tuhotaan. Oli sitten uskonnollisista asioista vaikka mitä mieltä.
    Olen huono kohtaamaan, mutta sosiaalisen juniorini kanssa matkatessa tutustun uusiin ihmisiin. Yleensä se alkaa sillä, että hän seuraa random ihmistä ja hihkaisee selän takana, että hei minä olen xxx. Sitten siinä tulee vaihdettua pari sanaa yllätetyn ihmisen kanssa. Eläkeläismiehet ovat järjestäen aina "poikia", tavallaan toivon heidän ilahtuvan sanonnasta 😁

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niimpä, vaikka ei olisi kaikille tärkeitä paikkoja, on kirkoilla suuri kulttuurinen ja historiallinen arvo..
      Ai miten sympaattista, reipas lapsukainen! Mieluusti vaihdan aina ajatuksia vaikka mistä aiheesta, mutta itselle se aloitteen tekeminen on vähän kynnyskysymys. Ja koska on tottunut että tulee vain lähinnä tuijotetuksi kauempaa, tuntee olonsa ihan ihmiseksi kun joku alkaa jutella muusta kuin että aloittaa "miksi piti ottaa noin paljon tatuointeja voi sentään". :D

      Poista
  2. Hurja tuo pommikone- tarina, mutta onpa ollut hyötyä valvoa tilannetta, mikäli tarina on totta. Vanhoissa tarinoissa on kuitenkin yleensä aina vähintään totuuden siemen, vaikka sukupolvien vaihtuessa osa tarinasta unohtuu tai siihen saattaa tulla jotain lisää. Mielenkiintoisia kohtaamisia sinulla! Nyt viime aikoina itselle ei ole sattunut ihmeempiä kohtaamisia vastaan, olen ollut aivan liikaa kotona. 😁 Ehkäpä lomareissulla tulee jotain mielenkiintoista vastaan, kuka tietää 🤗

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuo on kyllä totta, käy joskus rikkinäinen puhelin -efekti! Siksi olisi hyvä jos kirjoitettaisiin ylös merkittäviä tapahtumia ja hyödyllisiä tietoja, jotta se lähde löytyisi aina tarvittaessa ja mahdollisesti jatkaisi kulkuaan kauemmin kuin pelkkä kertomus.
      Kotona on ihana olla, saa ladata akkujaan ennen kuin taas jaksaa kohdata muita heh :D

      Poista

Lähetä kommentti

Kaunis kiitos kommentistasi! ♡