Nordic China Center, Hyvinvointikeskus Leishi ja Kouvola-Xi'an -ratayhteys - kuopattuja hankkeita Kouvolassa

Nykyinen kotikaupunkimme Kouvola tarjosi hyvin mielenkiintoisen nähtävyyden. Tomi oli kuullut, että jossain päin kaupunkia olisi jostain hankkeesta jäänyt valtava aasialaistyylinen portti. Sehän täytyi lähteä etsimään!
toppi Gina Tricot farkut Bershka kengät Adidas laukku HM lippis Tomilta ikilainattu aurinkolasit Instrumentarium

Teholan teollisuusalueella, hallien ja varastojen keskellä, komeili kuin komeilikin portti josta huhuttiin. Valtavasti työtunteja ja materiaalia on siihenkin kulunut, onneksi kukaan ei ole keksinyt hävittää sitä minnekään. Sen tehtäväksi on jäänyt herättää jälkipolville kysymyksiä sen alkuperäisestä tarkoituksesta.
Ja voi pojat, portin takaa löytyy tietenkin mielenkiintoisia tarinoita. Sen piti toimia komeana symbolina ja pääporttina vuonna 2007 avatulle Nordic China Centerille, valtavalle tukkukauppakeskukselle, jossa myytäisiin kaikkea mahdollista itämaisista herkuista posliiniastioihin ja onnenkaluihin.

Ostoskeskus oli yksi osa suurempaa hanketta, jossa Kouvolasta kaavailtiin vilkasta kaupan keskusta ja kulkureittiä idän ja lännen välille. Koska kuvassa esiintyvä komea portti oli jo herättänyt vahvasti mielenkiintoni, pian löysin itseni kaivelemasta lisää tietoa mitä näille hankkeille oikein tapahtui. Hannu Karpoa olisi taas kaivattu paikalle.


"Kiinalaishankkeet herättivät innostusta: Heillä oli rahaa, ja yhteistyö tässä mitassa oli uutta ja rohkeaa Suomessa."
24.2.2019, Ilta-Sanomat


Samoihin aikoihin kauppakeskuksen perustamisen kanssa, keväällä 2007 Valkealan sairaalan alue tontteineen ja rakennuksineen myytiin kiinalaisomisteiselle Leishi Finland Oy:lle, ja seuraavana vuonna tiloissa aloitti toimintansa Hyvinvointikeskus Leishi. Tarjolla oli muun muassa majoituspalveluita sekä suomalaiseen makuun eksoottisempiakin hoitoja kuten akupunktiota.


Koko alueen todella edullinen myyntihinta herätti kysymyksiä. Sitä perusteltiin muun muassa ylläpitokustannuksilla ja tulevilla remontointikuluilla. Lisää huomiota tapaus keräsi entisestään kun myöhemmin yritys laittoi rakennuksia ja osia tontista myyntiin huomattavasti kovemmalla hinnalla millä ne oli hankittu. Ainakin yksi alueen paritalo päätyi lopulta yksityishenkilölle syksyllä 2010, tuntemattomalla hinnalla.


Epäilys rikollisesta toiminnasta johti valtavaan ratsiaan

Marraskuussa 2009 Nordic China Center ja hyvinvointikeskus Leishi joutuivat pyöritykseen kun Rajavartiolaitos, Tulli ja poliisivoimat potkivat yhteistuumin ovet sisään, ja suorittivat pidätyksiä liittyen muun muassa ihmiskauppaan. Epäiltiin, että kiinalainen rikollisliiga olisi tuonut työvoimaa maahan laittomasti. Lopulta ihmiskauppaa koskeva tutkinta päätettiin, sillä "uhrit" eivät kokeneet olevansa hyväksikäytettyjä vaan omasta halustaan tulleet Suomeen työskentelemään.


Hankkeet hiljenevät

Juoksevien kulujen kattaminen alkoi käydä haastavammaksi ja lopulta nämä suurhankkeet hiipuivat. Syytteistä ja rikostutkinnasta liikkui erilaisia teorioita poliittisesta pelistä ulkomaalaisvastaisuuteen. Myöhemmin kaupunginjohtajakin joutui vuonna tikunnokkaan syytettynä lahjusten ottamisesta - hänen katsottiin käyttäneen hierontapalveluita veloituksetta.

Vaikka lopulta lähes kaikista syytteistä koskien ihmiskauppaa ja lahjusten vastaanottamisesta luovuttiin ja tutkinta päätettiin, maine oli jo pilalla ja hankkeiden toiminnan tyrehtyminen väistämätöntä.


Toivonripe kauppareitistä Aasiaan eli vielä vahvana

China Express -rautatieyhteydestä Kouvolasta Venäjän ja Kazakstanin kautta Xi'aniin uutisoitiin vuonna 2017. Konteilla menisi jatkossa kymmenisen päivää reitillään, mikä olisi huomattavasti nopeampaa kuin meriteitse ja edullisempaa kuin lehtorahdin kuljettaminen. Vain parissa vuodessa kulku kuitenkin tyrehtyi kiinalaisten tukiehtojen tiukennettua. 


Mitä tänä päivänä?



Tänä päivänä hyvinvointikeskuksen alue ei houkuttele enää asiakkaita, ainoastaan urbaaneja seikkailijoita ja tekemisen puutteesta kärsiviä vandaaleja. Päärakennus on kärsinyt sekä kosteusvaurioista että tuhopoltosta, ja se on tiukasti aidattu varoituskylttien kera. Yhtään lähemmäksi ei olisi houkuttanut mennäkään, sillä ilmassa leijaili todella voimakas kellarin haju hyvän etäisyyden päähänkin.


Googlettamalla en juuri viisastunut, mutta Jodelissakin jos kysyy jotain, saattaa kerran vuosikymmenessä saada ihan asiallisiakin vastauksia. Tiedustelin, onko China Centerillä enää mitään toimintaa. Nykyiseltä nimeltään Tehokeskuksen alueella toimii nykyään muun muassa Finnish Food Factory.


Korvauksia menetetyistä tuloista ja erilaisista kustannuksista on haettu jo yli vuosikymmenen ajan jopa kansainvälisen oikeuden kautta, mutta ilmeisesti tuloksetta. Osa hankkeisiin osallistuneista taas on kadonnut kuin maan nielemänä. Sairaala-alueen rakennusten omistajiakin on koitettu tavoitella, jotta saneeraus- tai purkuoperaatio saataisiin viimeinkin rattaille.



Tämä erikoinen tapahtumaketju on mielenkiintoinen osa Kouvolan lähihistoriaa. Sairaala-alueen paikalleen rapistuvat, jo vaarallisiksi luokitellut rakennukset joutaisivat purkutuomiolle, mutta onneksi komea portti ei ole ainakaan toistaiseksi sellaisen uhan alla. Siitä heräsi alunperin kiinnostukseni aiheeseen.


Päivitän tätä postausta, mikäli löydän uusia tietoja ja taustatarinoita!

Lisää aiheesta voi lukea muun muassa näistä artikkeleista:




Saatat tykätä myös näistä

Kommentit

  1. Muistankin tämän, kun lehdissä oli juttua tästä kiinalaisten ihmeestä. Harmi, että se ei ollutkaan ihan sitä mitä piti. Muistan myös miettineeni hankkeen alkuaikoina, että kuulostaa hieman oudolta.. No nyt enää "maamerkki" jäljellä noista ajoista.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mulla on mennyt silloin aivan ohi uutisoinnit; koko projekti oli aivan uutta tietoa. Jälkikäteenkin tarkasteltuna tässä on ollut jotain outoa! Onneksi tuo portti on säästetty, hauskan näköinen keskellä karua teollisuus- ja varastoaluetta.

      Poista
  2. Onpa mielenkiintoinen tausta ja tarina! Upea portti, ihan mielettömän kaunis ja hieno kuvauskohde olisi. ^^ Kunnianhimoisia suunnitelmia on kieltämättä ollut ja tuo junasuunnitelma vaikutti myös hyvältä, olisi ekologisempi vaihtoehto lennoille. Ilman naapurimaan nykyisiä toimia tuollainen reitti Kiinaan voisi olla hauska seikkailu kuluttajanakin. 🤗

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tässä projektissa oli niin paljon käänteitä että välillä asiaa tutkiessani luulin satukirjan jutuiksi :D tuskin olisin koko juttuun törmännytkään ilman tuota symboliksi jätettyä porttia. Nimenomaan, jos se tavaran kuljettaminen ei ollutkaan niin onnistunutta niin matkustajaliikenteen avaaminen voisi olla ihan rahakastakin bisnestä!

      Poista

Lähetä kommentti

Kaunis kiitos kommentistasi! ♡