Ajomatka Oulusta Tampereelle - nähtävää ja koettavaa matkan varrella

Roadtrip ilman aikarajoja on aivan parasta matkustamista. Päätimmekin äitini kanssa Tampereen reissun osalta, että pysähdymme aina kun näemme jotain mielenkiintoista.
Olen koonnut tähän muutamia vinkkejä matkan varrelta, ajoitpa sitten kumpaan suuntaan vain.


Jatulintarha

Pekkalantie 2, 86400 Vihanti
Ensimmäinen pysähdyksemme oli Vihannissa. Kun vielä asuin Alavieskassa, olin aina Oulun reissuilla ohiajaessani huomannut jatulintarha-kyltin. Oli korkea aika käydä tutustumassa siihen.

Jatulintarhalle ei löydy varsinaista osoitetta, mutta paikalle kyllä löytää kun pääsee kääntymään Pekkalantielle. Suunnistus onnistui myös perinteisellä tavalla eli seuraten kylttejä kääntyen tie 86:lta. Aivan kohteen vierestä löytyy parkkipaikka.


Suosittelemme kumisaappaita labyrintissa kulkevalle, sillä bongasimme kyyn paistattelemasta auringonpaisteessa.

Jatulintarhoilla on pitkä ja toistaiseksi aika tuntematon historia. Labyrintin muotoisia kivimuodostelmia löytyy ympäri Suomea, eikä niiden tarkoitusta saati rakentajia tunneta. Tämä rakennelma on poikkeuksellisesti täysin moderni projekti paikallisten vapaaehtoisten käsistä.



Pyhän kolminaisuuden kirkko

Kirkkotie 7, 84100 Ylivieska
Kirjoittelinkin hiljattain Ylivieskan tuhopoltetusta puukirkosta ja sen viereen muutama vuosi sitten nousseesta uudesta kirkosta. Halusin kirkkokiertelykaverini eli äitini mukaan ennen kuin tutustun kirkkoon myös sisäpuolelta.


Astuttuamme sisälle, saimme samantein oppaan kertomaan meille kirkosta. Pääsimme kurkistelemaan urkuparvellekin asti, jonne soittopeli on vielä tulossa. Kirkko on upea ilmestys, jossa tuoksuu edelleen aivan uudelta.


Pyöreä kirkko

Patruunantie 19, 62800 Vimpeli
Kaksitoistakulmainen hirsikirkko oli hieman erilainen kirkkokokemus. Se on Suomen ainoa "pyöreä" kirkko. Kirkko valmistui 1807 kun Suomi kuului Ruotsille, mutta vihittäessä käyttöön 1811 olimme osa Venäjän keisarikuntaa.

Kirkkoa on jouduttu monet kerrat korjailemaan ja tukemaan, jotta se ei kaatuisi vieressä virtaavan Savonjoen suuntaan.


Kirkon pihamaalta löytyy sankarihaudan ja muistomerkkien lisäksi myös todella vanhoja hautakiviä, joihin on kaiverrettu mahdollisesti käsin aikoinaan kenelle leposija kuuluu.



Menkijärven juoksuhaudat ja korsut

Menkijärventie 1095, 62760 Alajärvi
Ajaessa tietä 711 ei voi olla huomaamatta tätä mielenkiintoista nähtävyyttä. Pitkillä ajomatkoilla täytyy muistaa jaloittelun tärkeys, ja mikä olisikaan parempi paikka verrytellä kuin kierrellä juoksuhaudoissa.
Useissa kylteissä pitkin aluetta halutaan korostaa, että juoksuhaudat ja korsut on rakennettu 1939-44 käytyjen sotien ajan mukaiseksi matkailunähtävyydeksi, eikä niillä ole "sinällään historiallista merkitystä".


Jotain "oikeaakin" toki löytyy tältä paikalta. Sotatie 1808 on osa vanhaa postitietä, ja sitä pitkin ovat tallanneet myös venäläiset sotilaat Suomen sodan aikana.



Soile Yli-Mäyryn taidehalli

Hynniläntie 14, 63130 Kuortane
Maailmallakin mainetta niittäneen taiteilija Soile Yli-Mäyryn taidehalli oli ihanan inspiroiva kohde. Valitettavasti hänen teostensa valokuvaaminen näyttelyn puolella oli kielletty, mutta pihapiirissä ja kesäkahvilan yhteyteen luodulla "Unisillalla" sai ottaa kuvia.
Yli-Mäyry on tunnettu värikkäästä ja räiskyvästä tyylistään. Olimme onnekkaita sillä tapasimme taiteilijan itsensäkin teosten keskellä, ja saimme esittelyn uusimmista luomuksista.



Alamökki -veistos

Kuruntie 14, 33471 Ylöjärvi
Eppu Normaali -fanina on jo muodostunut hauskaksi perinteeksi "pyhiinvaeltaa" Ylöjärven kaupungintalolle tervehtimään Eppu Normaalia kunnioittavaa Alamökki -veistosta. Se on saanut mallinsa yhtyeen ensimmäisen treenikämpän, myöhemmin myös studiona toimineen rakennuksen, "alamökin" seinästä.


Kimmo Schroderuksen veistos julkistettiin juhlallisin menoin elokuussa 2018. Se on hieno kunnianosoitus Ylöjärven kaupungilta sen omille pojille.


Oliko tässä vanhoja tuttavuuksia tai uusia mielenkiintoisia kohteita?

Saatat tykätä myös näistä

Kommentit

  1. Mukava road trip! Varsinkin kun ei ole tiukkoja aikatauluja ja kerkeää aidosti pysähtymään. Suomessa on paljon kivoja paikkoja. Soile Yli-Mäyryn taidehalli nyt ainakin kiinnostaisi!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Liian usein tulee suoritettua nuo pitkät ajomatkat, mutta oli hauskaa vaihtelua pysähdellä aina kun jotain vähänkään kiinnostavaa sattui kohdalle. "Miksi olen aina ajanut tästäkin vain ohi" on hyvin yleinen ajatus kun viimeinkin päättää pysähtyä.
      Taidehalli oli mahtava kokemus, harmi ettei upeista teoksista saanut ottaa kuvia. Paikalla on myös kesäkahvila, kannattaa käydä piipahtamassa :)

      Poista

Lähetä kommentti

Kaunis kiitos kommentistasi! ♡