Kuusi tuntia Vapriikissa kului kuin huomaamatta. Tampereen reissumme yksi kohokohdista oli tämä kulttuurikierros.
Alaverstaanraitti 5, 33101 Tampere
Vapriikissa on useita museoita, kuten Suomen Pelimuseo ja Tampereen Luonnontieteellinen museo, sekä erilaisia vaihtuvia näyttelyitä. Kävimme tutustumassa niistä melkein jokaiseen!
Eppu Normaalin osastoa oli taas hauska tutkia. Muistin taas ikuisuusprojektini olemassaolon; Eppu-aiheiset lehtileikkeet pitäisi saada scrapbookattua kirjan kansiin jotta niitä voisi joskus selata kätevästi. Siten niistä voisi olla iloa ja ihmetystä vielä seuraavillekin polville.
Kiven voima
26.4.-4.8.2024
Tampereen Kivimuseon kymmenvuotisjuhlan kunniaksi on avattu tämä mielenkiintoinen teemanäyttely.
Näyttelyssä pääsee ihastelemaan niin kauniita kiviä kuin fossiilejakin. Miltä meteoriitti tuntuu kädessä, entä meripihka? Museokaupan valikoimasta löydät myös itsellesi onnenkiven tai muun kauniin koristeen kotiin vietäväksi!Manserock -näyttely
9.2.-31.12.2026
Tässä postauksessa kerroinkin jo näyttelystä sekä tunnelmia avajaisista. Äitini ei ollut vielä tutustunut Manserock-näyttelyyn, joten kävimme kiertelemässä sen.
Eppu Normaalin osastoa oli taas hauska tutkia. Muistin taas ikuisuusprojektini olemassaolon; Eppu-aiheiset lehtileikkeet pitäisi saada scrapbookattua kirjan kansiin jotta niitä voisi joskus selata kätevästi. Siten niistä voisi olla iloa ja ihmetystä vielä seuraavillekin polville.
Pikkuhiljaa oli jo lounaan aika:
Nautimme monipuolisen buffetlounaan museoravintola Valssissa. Myös kasvisruokailijalle löytyi eri vaihtoehtoja. Näillä eväillä oli hyvä jatkaa kulttuurikierrosta!
Mininäyttelyn aiheena oli japanilaiset romanssipelit. Romanssipelit ja/tai visual novel -pelit eivät ole suurimpia suosikkejani, vaikka tarinapeleistä pidänkin. Doki Doki Literature Club! (2017) on ainoa jonka tunnistin näyttelystä ja jonka olen pelannut. Taisin saada siitä liikaa traumoja.
Luonnontieteellinen museo
Luonnontieteellinen museo on osa Vapriikin vakiokalustoa. Perinteiseen malliin museossa oli paljon täytettyjä eläimiä ja inforuutuja joissa riittäisi lukemista kokonaiselle viikonlopulle.Kiinnostavimpia olivat mielestäni nämä luontokuvateokset, jotka olivat kuin "ikkuna" eläinten elämään. Ylläolevaan teokseen oli esimerkiksi aseteltu paljon merkkejä ihmisestä - kaikki mikä ei kuulu luontoon, kuten autonraato ja tölkki.kuvan otti Miida Sammale (Instagram @miidasammale)
Ei pöllömpi museo.
Radioaallon harjalla - kidekoneesta podcastiin
1.11.2023-31.10.2027
Radioteemaisessa näyttelyssä pääsee tutustumaan radion ja radiolähetysten historiaan. Aikana ennen televisiota, puhelinta ja internettiä, radio on ollut sanomalehden ohella tärkein uutislähde.Kuuntelin evakuoinneista ilmoittavaa radiolähetystä talvisodan syttymispäivältä, jossa lueteltiin mitä tulisi pakata mukaan. Puhuja oli rauhallinen, mutta tietäen tulevien kuukausien ja vuosien kulun, lähetyksen kuunteleminen oli aika kylmäävää.
Pelimuseo
Videopelien ystävänä olin innoissani tästä museon osasta! Pelimuseossa pääsee pelaamaan kaikenlaista retropeleistä uudempiin, puhelimet ja tabletit vallanneisiin myyntimenestyksiin.Otimme Pong -matsin, pelasimme PlayStationilla, hihitimme eri aikakausien tyyliin luoduille huoneille.Kuka muistaa Drop Manian (1999), jäätelöautoilta saatavan pelin? On kestänyt muuten hyvin aikaa, sillä se oli edelleen yhtä viihdyttävä kuin 25 vuotta sitten.
Finlayson 200 - tehtaasta brändiksi
Finlaysoniin ei voi olla törmäämättä Suomessa. Tehtaalla on ollut todella suuri vaikutus alueen ihmisille ja kehitykselle.
Mieleen jäi lukemani tarinat tehtaissa työskentelevistä lapsista. Käytännössä katsoen John Finlayson toi lasten tehdastyöskentelyn Suomeen. Asiaa ei kuitenkaan aluksi paheksuttu, sillä varsinkin orvoksi jääneet lapset saivat katon päänsä päälle eivätkä joutuneet kadulle kerjäämään.
Postimuseo: Viestinviejät
3.9.2014-15.9.2024
Millaista on ollut Posti-Paten elämä täällä Pohjolassa? Millainen oli ensimmäinen postiauto? Miten niin ääniviestejä pystyi lähettelemään jo ennen älypuhelinten aikaa? Näihin kysymyksiin löytää vastauksen tästä näyttelystä, joka valottaa suomalaisen postinkulun historiaa aina 1600-luvulta lähtien.
Mukavalle sohvaryhmäpisteelle oli järjestetty kirjepaperia ja -kuoria, ja raapustuksensa sai jättää postilaatikkoon joko eteenpäin lähetettäväksi (esimerkkeinä mainittiin muun muassa vastaanottokeskukset ja asunnottomien yömajat) tai toisen museokävijän iloksi. Olisi hauska jos oma kirje tulisi vielä joskus tulevaisuudessa vastaan, aivan kuin pullopostia lähettäisi!
Vielä yksi triviaali kysymys johon saatte vastauksen saman tien. Oletko koskaan miettinyt, miksi Postin logona on nimenomaan torvi? Kun postimies lähestyi kohdettaan, hän puhalsi torveen jotta seuraavaksi matkaa jatkava postinkantaja osaisi valmistua lähtöön ja kylän vaimot osasivat valmistautua piilottamaan Zalandon paketit metsäsavotalla pitkää päivää puurtavien aviomiestensä silmiltä. The more you know.
Oletko käynyt Vapriikissa?
Tällaiset museokeskukset on tosi hauskoja, kun tulee käytyä myös sellaisissa näyttelyissä, joiden takia yksin ei lähtisi matkaan. Ja sitten vielä yllättyy positiivisesti! Esimerkiksi tuo postimuseo on ihan mahtava!
VastaaPoistaJep, yhden pääsylipun hinnalla sai tutustua kaikkeen! Postimuseo oli yksi suosikeistani, varsinkin kun sain kirjoitella itsekin kirjettä :)
Poista