7 askelta blogin aloittamiseen

Maanantai - se päivä viikosta, jolloin on perinteisesti aika aloittaa uusia asioita. Maanantaisin laitetaan viimeinkin elämä järjestykseen ja annetaan kyytiä vanhoille tavoille. Mitäpä jos tänä maanantaina repäisisit - jättäisit ne epävarmuudet ja jahkailut taaksesi ja perustaisit oman blogin?

Olen pikkuhiljaa koittanut houkutella kaikkia kirjoittamisesta ja valokuvaamisesta pitäviä tuttuja mukaan tämän mukavan harrastuksen pariin. Vielä toistaiseksi en ole onnistunut, ja siitä inspiroituneena ja sisuuntuneena vaihdan vaihteen kakkoselle: kokosin vinkkipaketin sellaisille, joita kiinnostaisi blogin aloittaminen mutta alkuun pääseminen tuntuu monimutkaiselta prosessilta.



1) Päätä alusta, jolle perustat blogisi

Blogialustoja on lukemattomia, mutta suosituimmat ovat ehdottomasti Wordpress ja allekirjoittaneen valinta Blogger. Molemmissa on paljon muokkaustoimintoja, mutta Wordpressin puhutaan olevan monipuolisempi ja Bloggerin helppokäyttöisempi. Siksi aikoinaan valitsinkin sen, ja sille tielle jäin.

Tutustu vaikka tähän tänä vuonna julkaistuun Forbesin artikkeliin, jossa listataan monta muutakin erilaista blogialustaa! Vertailemalla ja kokeilemalla selviää se itselle sopivin, ja mikäli myöhemmin tuntuu siltä että joku toinen olisi ollut mieluisampi, onnistuu blogin siirtokin tarvittaessa ainakin Bloggerista Wordpressiin.


2) Keksi blogillesi nimi ja hahmottele sen sisältö

Blogin nimi on tietenkin yksi tärkeimmistä päätöksistä. Kannattaa valita uniikki nimi, jotta se ei sekoittuisi toiseen sivustoon (vaihdoin keväällä tämän vuoksi omani). Usein blogin nimestä voi jo päätellä sen aihealueen: etunimet liitetään usein lifestyleen, kirjoihin viittaava tietenkin kirjallisuuteen. Pääasia, että blogin nimi tuottaa sinulle iloa!


Blogi voi olla aihealueeltaan niin laaja-alainen tai tiivis kuin itse haluat. Parhaat blogit ovat tekijänsä näköisiä! Jotta et hukkuisi ideatulvaan (harvoin tosin harmittaa!) tai blogi kuivuisi kasaan postausideoiden vähyyden takia, kannattaa luoda jonkinlainen "sotasuunnitelma".

Kysy siis itseltäsi:
⏹ Mikä on blogini kantava teema?
⏹ Haluaisinko ennemmin kirjoittaa vai valokuvata vai kenties molempia?
⏹ Kuinka paljon olen valmis käyttämään aikaa blogiini?
⏹ Kuinka usein haluaisin postata?

Puoliksi suunniteltuhan on jo puoliksi tehty. Kerää inspiraatiota kiinnostavista blogeista ja hahmottele oma reseptisi!


3) Aloita postausten laatiminen!

Aloita ensimmäinen postaus ihan vaan vaikka esittelemällä itsesi ja toivottamalla tervetulleeksi uuteen blogiin. Kynnys ylitetty, olipa helppoa!

Seuraavissa postauksissa voit päästää itsesi irti ja toteuttaa kaikkia niitä ideoita mitä olet suunnitellut blogin varalle. Aina kun mieleesi juolahtaa jokin uusi ajatus, se kannattaa kirjoittaa ylös. Inspiraatio ei lopu kesken kun sen kanssa pääsee vauhtiin, ja jos joskus tuntuu ettei millään keksi jutunjuurta, voi käydä läpi omat luonnoksensa.

Ei kannata turhautua jos postausten laatimiseen menee aluksi aikaa eikä niistä tunnu saavan valmiita. Eivät ammatikseen bloggaavatkaan noin vain vartissa tekaise kuin korkeintaan lyhyet kuulumiset. Tekemällä oppii - pian huomaa kuinka postausten rakenne tulee kuin itsestään ja löydät ne omat kikkakakkoset.


Aloittaessa uutta blogia ja erityisesti jos bloggaaminen on itselle aivan uusi harrastus, kannattaa kirjoitella talteen valmiiksi useampi postaus, sillä moni blogi kupsahtaa jo muutaman postauksen jälkeen kun tyhjän ruudun kammo iskee. Postausvälit venyvät pikkuhiljaa suunniteltua pidemmiksi, ja kynnys vain kasvaa kunnes bloggaaminen jää kokonaan. Tällaisia muutaman postauksen bloginraatoja on internet täynnä. Blogia ei toki kannatakaan väkisin työstää jos se ei olekaan oma juttu, mutta olen kuullut niin monesta suusta harmittelevaan sävyyn lauseen "joo oli mullaki blogi vähä aikaa mut sit se vaa jäi ku en keksiny enää seuraavaa postausta ja sit en enää myöhemmi viittiny ku oli jo nii pitkä postaustauko".

Lisäksi viitaten kohtaan 2: tutkailemalla näitä valmiita postauksia alkaa se blogin yleisilmekin pikkuhiljaa rakentua! Ovatko lyhyet tunnelmakuvaukset oma juttu vai pitkät, asiapitoiset tekstit?



4) Muokkaa blogin ulkoasusta itsellesi mieluinen ja lukijalle selkeä

Vanha ja kulunut viisaus sanoo: "vaalea, selkeä ulkoasu on ainoa oikea valinta jos haluat että lukijat viihtyvät". Omaa silmäänikin miellyttää enemmän valkoinen kuin punainen tausta, mutta kyse on yksilöllisyydestä. Pääasia, että selkeäfonttinen teksti erottuu taustastaan.

Ulkoasun lisäksi kannattaa kiinnittää huomiota siihen, miten kätevä sivustosi on. Avainsanalistat ja postausarkisto ovat olennainen osa blogin navigointia.

Melko varma tapa "koukuttaa" lukijoita jatkamaan selailua on liittää postausten loppuun "saatat tykätä myös näistä" -widget. Se nostaa avainsanojen avulla blogista lisää aiheeseen sopivia postauksia. Googlaa *oma blogipohjasi* you may also like widget tai related posts.



5) Laadi erillinen esittelysivu

Bloggerista ainakin löytyy Pages-osio, jossa voi luoda erillisiä sivuja ja asettaa ne mihin kohtaan vain blogisivua. Sellaiseen kannattaa kirjoittaa pieni esittely itsestään ja blogistaan, ja listata vaikka muutkin somekanavat. Kannattaa asettaa sivu blogin etusivulle mahdollisimman näkyvälle paikalle, vaikka heti bannerin alapuolelle ⬇️ Uudet lukijat voivat pyörähtää sen kautta ensimmäisenä ja saavat mielikuvan sinusta ja sivustostasi.
Vaikka haluaisit pysyä täysin anonyyminä, kannattaa sivulla kertoa vähintään blogin sisällöstä!


6) Liity blogit.fi -sivulle ja Blogloviniin

Blogit.fi on Suomen suurin blogisivusto, jonka kautta löytää helposti uutta luettavaa sekä kerran viikossa päivittyvät toplistat. Kun on julkaissut kymmenen postausta, voi laittaa sivustolle oman bloginsa hyväksyttäväksiSivustolle voi kirjoittaa kuvauksen omasta blogistaan. Blogipostauksissa käyttämäsi avainsanat siirtyvät osittain myös tänne ja niiden avulla onkin kätevä etsiä sivustolta postauksia mielenkiintoisista aihealueista.

Bloglovin taas on valtava kansainvälinen blogisivusto, jonka kautta itse seuraan useita ulkomaalaisia blogeja. Varsinkin jos kirjoittaa englanniksi tai jollain muulla kielellä, Blogloviniin kannattaa ehdottomasti lisätä oma blogi.


7) Verkostoidu muiden bloggaajien kanssa

Liity mielenkiintoisiin blogeihin lukijaksi ja kommentoi rohkeasti! Koneella naputtelu voi olla yksinäistä puuhaa, mutta bloggaajien muodostama yhteisö on kuin kaveriporukka jonka jäsenien kuulumisia on mukava kuulla postausten muodossa. Blogisivustojen lisäksi uutta luettavaa voi löytää myös esimerkiksi Facebookin bloggaajaryhmistä. Olen saanut vuosien varrella monta ihanaa uutta ystävää myös ruudun ulkopuolelle asti!

Silloin tällöin blogimaailmassa kiertää erilaisia haasteita. Ne ovat helposti lähestyttäviä postausaiheita, joiden avulla voi sekä tutustua muihin bloggaajiin että kertoa jotain uutta itsestään. Kokeile vaikka näitä haasteita, jotka ovat kiertäneet monissa blogeissa jo tovin:




Monilla bloggaajilla on muitakin sosiaalisen median kanavia, ja usein "nopeampiin someihin" julkaistaan kuvia ja videoita paljon enemmän ja myös aikaisemmin kuin blogiin. Esimerkiksi Instagramin kautta voi olla helpompi lähestyä kiinnostavia ihmisiä. Blogiyhteisö on omiin kokemuksiini viitaten osoittautunut pelkästään positiiviseksi ja kannustavaksi, ja on ollut ihana nähdä miten bloggaajat pitävät yhtä!



Hyppää siis mukaan lukijaksi, bloggaajaksi; olet sydämellisesti tervetullut juuri sellaisena kuin olet 

Saatat tykätä myös näistä

Kommentit

  1. Olipa innostava ja helppotajuinen kirjoitus, joka varmaan sieppaa mukaansa uusia ihmisiä! Itselläni oli ensimmäinen blogi jo vuonna 2010, ja aloitin sen ihan ajatuksella ’laitan tänne vain kuvia’. Vähitellen kirjoitin enemmän ja enemmän. Loin uuden blogin, kirjoitin yhä enemmän ja yhä henkilökohtaisempaa. Tyyli (niin kuvien kuin kirjoituksenkin) on muuttunut moneen kertaan. Eli sekään ei haittaa, vaikka blogi poukkoilisi oman elämän mukaan. Paitsi jos haluaa rajata sen tiukasti. Ja kyllä, blogikaverit on kyllä muodostuneet ihan kavereiksi vuosien mittaan! 😊

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos paljon, toivon todella että joku saisi tästä vähintään pienen inspiraation :)

      Oman blogin kautta on kiva muistella ja nähdä oma kehittyminen. Nimenomaan, antaa vaan blogin elää omaa elämäänsä ja kulkea menossa mukana!

      Poista
  2. Tosi hyvä kirjoitus! Tällainen olisi ollut kiva lukea kun aloittelin bloggaamista. Rohkeasti vaan blogeja perustamaan sanon minäkin!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos paljon! :) niimpä, ei sitä tiedä kuinka ihana matka siitä tulee!

      Poista

Lähetä kommentti

Kaunis kiitos kommentistasi! ♡