TESTATTU: Skull and Bones (2024)

Kauan ja hartaasti odotettu merirosvoseikkailu - oliko se lopulta kaiken odotuksen arvoinen? Lyhyesti: valitettavasti ei. En muista olenko koskaan ollut mihinkään peliin näin harmistunut.


Kehittäjä: Ubisoft Singapore
Julkaisija: Ubisoft
Genre: toiminta, seikkailu
Saatavilla: PC, PS5, Xbox Series X/S
Ikäraja: 18 (väkivalta, huumausaineet, voimakas kielenkäyttö)


Pääsin kauan ennen julkaisua testaamaan keskeneräistä peliä ja antamaan siitä palautetta. Odotukseni olivat korkealla silloin, viihdyin hyvin pelin äärellä. Pelissä tuntui olevan syvyyttä ja oikeasti haastetta, ja liikkeitään joutui suunnittelemaan etukäteen ennen merille suuntaamista. Olin vakuuttunut, että tästä tulee erilainen ja mielenkiintoinen kokemus.

Kuukausi takaperin aloitin Ubisoft+ -jäsenyyteni (kerroin aiheesta tässä postauksessa) ja pääsin heti pelaamaan uunituoretta peliä. Pelasin sekä yksinpelinä että muutaman tunnin verran Tomin kanssa.

Olen hassuttelija, totta kai nimeän laivani Titaniciksi.


Oman elämänsä kapteeni Jack Sparrow

Peliä on markkinoitu 1600-1700-luvuille sijoittuvana merirosvojen kulta-ajan larppauksena, jossa riittää puuhaa pitkäksi aikaa. Alkututoriaalin jälkeen saavut Sainte Annen satamaan, josta löydät kaiken oleellisen: varaston, kauppiaat, sepät, ilmoitustaulun täynnä tehtäviä. On aika aloittaa merirosvomaineen kerääminen! Sitä saa tietenkin suorittamalla eritasoisia tehtäviä.

Maailma on yksityiskohtainen ja täynnä elämää. Merimatkoilta satamaan palatessasi toiset piraatit kommentoivat viimeisimpiä saavutuksiasi joko naureskellen (upotit laivasi keskellä valtamerta) tai hurraten (kävit näyttämässä ranskalaisille kuka määrää näillä vesillä). Matkoillasi tuletkin törmäämään moneen erilaiseen ryhmään, kuten Sea People ja Clan of Fara. Jos olet onnistunut suututtamaan jonkun porukan, kannattaa olla varuillaan ja kiikaroida jo kaukaa vastaantulijaansa.


Työt ei tekemällä lopu

Tehtävät olivat suurimmaksi osaksi luokkaa mene, hae, toista. Uusia työvälineitä ja laivoja rakentaakseen täytyy seilailla joskus kauemmaksikin kotikulmilta, mikä on samalla sekä pelin parasta että turhauttavinta antia. Merirosvoilun tunnetuin elementti eli tukikohtien ja kauppalaivojen ryöstö on tietenkin olennainen osa peliä. Ilmoitustauluille ilmestyy jatkuvasti uusia, eritasoisia tehtäviä sekä juoksupojalle että palkkionmetsästäjälle.


Maihinnousu? Ei kiitos.

Tässä pelissä merillä vietetään tietenkin paljon aikaa; jopa puiden kaataminen tapahtuu, kyllä vain, laivasta käsin:


Laivalla ajellaan tarpeeksi lähelle kimaltelevaa resurssipistettä ja painetaan Harvest. Oikealle puolen ruutua ilmestyy aivan uskomattoman pieneksi jätetty minipeli jossa pitää klikata hiirellä oikealla hetkellä kun valkoinen osoitin on vihreällä. Tämähän on helppo taski mutta kautta Mustaparran mustan parran, todella laiskaa suunnittelua.


Maissa käyminen on lähinnä nopea kauppareissu tai varastolla vierailu. Jos on oikein heikko tilanne, voi outposteja kiertelemällä kerätä tykinkuulia ja kookospähkinöitä selvitäkseen pahimman yli. Ohikulkumatkallaan voi käydä heittämässä Pirate's Bonfireen ruutia, siitä saa parinkymmenen minuutin staminaboostin.


Taistelu valtamerien herruudesta
Pirates of the Kouvola: Maailman laidalla

Laivan kääntely myrskyssä on välillä oikeasti haastavaa, ja tuulta onnistuu käyttää hyväksi jotta pidemmätkin matkat sujuisivat nopeammin. Kapeammilla jokiväylillä sai olla varovainen ettei törmäile muihin aluksiin eikä kaikista kapeammista kohdista mahdukaan kuin pienimmällä paatilla. Näkökulmaa voi muuttaa myös ensimmäiseen persoonaan, jolloin saa aivan uudenlaisen otteen ruoriin.

Valitettavasti yksi pelin tärkeimmistä elementeistä eli taistelemisesta on tehty todella epärealistinen. Kanuunankuulat lentelevät sarjatulella liiankin tarkasti sinne minne tähtääkin. Punaisena vilkkuva alue ilmestyy veteen siihen kohtaan mihin aikoo ampua järeämmällä tykillä - kuka ajatteli että tämä on hyvä idea?


Onko laivan koolla tai värillä väliä?

Laivaansa voi muokata omannäköiseksi purjeen väreistä asevalikoimaan. Keräilemällä sopivia rakennustarvikkeita ja resursseja, voi rakentaa aina vain isomman laivan sellaisilla ominaisuuksilla joka sopii parhaiten omaan pelityyliin - tavaran kuskaaminen, taisteleminen, nopea liikkuvuus?

Moni pieni yksityiskohta laivan kannella tai keulassa taitaa jäädä pelkästään pelaajan omaksi iloksi. Tuottaahan se toki suurta iloa seilailla omannäköisellä paatilla!




Yksin vai kavereiden kanssa?

Meritaisteluista ja ryöstelystä saa paljon enemmän irti kaverin kanssa. Silloin voi haastaa isompiakin paatteja ja tukikohtia, ja myös palkkiot ovat sen mukaiset.

Muutama pelikaveri odotti tätä peliä myös, mutta jätti lopulta hankkimatta sen kuultuaan tarpeeksi negatiivista palautetta - jäin siis surullisesti yksin toivorikkauteni kanssa. Ilmeisesti kaikki se negatiivinen palaute heti alkuun sai yhtiönkin varpailleen ja he tarjosivatkin ainakin Ubisoft Connectin kautta 8h ilmaista peliaikaa, jonka ansiosta sain onneksi Tomista pelikaverin vähäksi aikaa.


Kun peliä rakennetaan kuin Iisakin kirkkoa

Peli kävi läpi monivuotisen ja -vaiheisen prosessin ennen kuin se viimein julkaistiin kuukausi takaperin. En haluaisi kiukutella kehittäjille enkä olla näin pettynyt, mutta olen turhautunut millainen pökäle lopulta tupsahti ulos kaiken sen odotuksen jälkeen. Moni muukin asia ja muutos edellämainittujen lisäksi jäi tässä pelissä hiertämään, mutta en ole täysin varma saanko edelleenkään kertoa yksityiskohtia testivaiheen pelistä.


PROS
+ laaja, yksityiskohtainen maailma
+ pelihahmoa ja laivaa voi tuunata mieleisekseen
+ laivan hallinnan haasteet sääolosuhteiden mukaan
+ loputtomasti grindaamista

CONS
- ei varsinaista punaista lankaa tai mielenkiintoista tarinaa
- jokainen outpost tuntui olevan rakenteeltaan samanlainen
- resurssien kerääminen "klikkailupelillä"
- buginen, vähän väliä yhteysongelmia
- itseääntoistavat tehtävät


Summa summarum: Tämä peli on kuin tehty sellaisille, jotka haluavat grindata ja kehittää laivaansa ja apuvälineitään aina vain paremmiksi sekä kerätä loputtomasti mainetta ja mammonaa.


★ en voi suositella ★ ei kyllä täyden hinnan arvoinen ★ voin suositella, mutta tuskin pelaan uudestaan ★ suosittelen lämpimästi ★ voimakas suositus, täyden hinnan arvoinen


Saatat tykätä myös näistä

Kommentit

  1. Arviostasi on varmasti hyötyä muille pelaajille ja mikä onkaan tylsempää kuin huomata, että odotukset eivät vastanneetkaan todellisuutta..

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En tainnut olla ainoa jolla oli korkealla odotukset, moni muukin on tästä pelistä kirjoittanut pettyneellä sävyllä. Toivon ainakin että vähintään kehumistani peleistä joku saattaisi innostua itsekin kokeilemaan!

      Poista

Lähetä kommentti

Kaunis kiitos kommentistasi! ♡