Vuosi kuntosalia takana

Reilu vuosi sitten aloitin kuntosalilla käymisen. Avopuolisoni Tomi oli tuolloin kulkenut salilla jo tovin ja hän auttoi minut alkuun uuden harrastukseni kanssa. Olin onnekas aloittelija, sillä kokeneen treenikaverin lisäksi sain opetella rauhassa Alavieskan hiljaisella salilla.



Salilla viime vuoden lopulla.


Kirjoittelin viime syksynä postauksen kuntosalin aloittamisen kynnyskysymyksistä, joita pohdin paljon ennen omaa aloitustani. Moni itselleni ja muille kertoma syy osoittautui pelkiksi tekosyiksi!

Minulla ei ollut juuri minkäänlaisia tavoitteita kun aloitin salilla käymisen. Halusin vain jonkun liikunnallisen harrastuksen ja pudottaa hieman painoa. Työni puolesta (hitsaajana metallipajalla) minulla oli valmiiksi melko paljon voimaa, joten tarvitsin vain oikeanlaiset tekniikat alkaa kehittämään itseäni lisää.


Mikä on muuttunut kuntosalin myötä?

Aamupalan syöminen. Olen oppinut viimeinkin syömään kunnollisia aamupaloja. Vuosia sitten saatoin syödä päivän ensimmäisen aterian vasta lounasaikaan. Yleensä tankkasin eilistä spagettia majoneesilla ja join tölkillisen kokista päälle. Tai söin jäätelöä. Energiajuoman kera. Olen se aikuinen joka vannoin olevani lapsena - haen vaikka kakkua keskellä yötä jos haluan. Pidemmällä tähtäimellä ei kauhean terveellistä, aamupuuron hyödyissä on vinha perä!




Vähemmän tervaa, parempi olo. Olen tupakoinut lähes koko täysi-ikäisyyteni, ja siirtynyt kokonaan pikkusikareihin pari vuotta sitten. Lopettaminen tai edes korvaavat nikotiinituotteet eivät ole vielä tuntunut tarpeeksi houkuttelevalta kaikista terveyshaitoista ja valistuksesta huolimatta, mutta olen onnistunut vähentämään huomattavasti sauhutteluani salin myötä. Ennen meni jopa kolme askia viikossa, nykyään pärjää yli viikonkin yhdellä.

Herkutteluhetkiä on harvemmin ja niitä osaa arvostaa. Ennen meni sipsipussi noin vain, ja varastosta löytyi aina lavatolkulla Haaparannasta rahdattuja sokerijuomia. Rakastan suklaata ja leivonnaisia, ja nykyään panostaa kunnolla silloin kun herkuttelee. Leivottua tulee lähinnä juhliin, sillä emme saa kahdestaan syötyä kaikkea ennen pilaantumista. Onkin ihanaa mennä kahvilaan ja ottaa hintaan katsomatta se houkuttelevin kakkupalanen kahvin kaveriksi.



EAA-juoma osana rutiinia. Olen ottanut tavaksi juoda aina salipäivänä EAA-juoman. Se sisältää aminohappoja joita keho ei itse pysty tuottamaan, ja ne edistävät sekä suorituskykyä että palautumista. Yleensä juoma uppoaa iltapäivällä koneella istuessa, ennen tai jälkeen päivällisen riippuen kellonajasta.

Kroppani on tietenkin hieman muuttunut. Painoni on pysynyt aikalailla samoissa lukemissa. Vyötäröni on hieman kaventunut ja takapuoli kasvanut, sillä moni treenitoppi tuntuu isommalta ja jotkut housut taas kireämmiltä. Suurin muutos löytyy kuitenkin käsistä, sillä voiman lisäksi näkyvääkin "habaa" alkaa löytyä!

Osaan pikkuhiljaa vältellä itseni hajottamista. Raskaiden taakkojen liikuttelu saattaa olla haitaksi selälle, ja salillakäyjien ikivihreä vitsi onkin, että jokainen liike voi olla alaselkäliike jos sen tekee tarpeeksi päin honkia. Nostaminen ja voima ylipäätään lähtee jaloista, ja lopullisesti hajonneen selän kanssa on kurja koittaa elää.



Miten haluan edetä salin suhteen?


Haluan tietenkin jatkaa samaa rataa, käydä salilla 3-4 krt viikossa riippuen ohjelman rakenteesta.

Voisin lisätä kuntopyöräilyä ja juoksumattoilua, alkulämmittelynikin jää aina lyhyeksi.

Arkiliikunnan lisääminenkään ei olisi ainakaan haitaksi; menemme joka paikkaan aina autolla. Palomäen kuntoportaitakin pitää alkaa lumien sulamisen jälkeen taas hyödyntämään!




Noudatan vielä toistaiseksi Tikis.fi:n valmista ohjelmaa, mutta siihen tulee tehtyä silloin tällöin omia muutoksia varsinkin salin ruuhka-aikoina. Olen suunnitellut oman ohjelman laatimista, mutta menen näillä eväillä ainakin kesän alkuun asti.

Toinen projekti, jota olen pohtinut, on aloittelijan oppaan luominen tänne blogin puolelle. En todellakaan ole mikään ammattilainen enkä väitä tietäväni aiheesta juuri mitään, mutta haluan oppia uutta ja siirtää sitten oppini eteenpäin, ehkä jopa inspiroida muitakin tarttumaan tähän kivaan liikuntamuotoon!



Käytkö sinä kuntosalilla? Onko sinulla joku harrastus jossa haluat kehittyä?

Saatat tykätä myös näistä

Kommentit

  1. Onneksi teillä on rauhallinen sali, mikään ei ole niin ärsyttävää kuin se että joku on vieressä odottamassa omaa vuoroa ^_^

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. On käynyt kyllä hyvä tuuri aloittelussa, ja täällä Kouvolassa nykyisellä salilla käydään yleensä ruuhka-aikojen ulkopuolella :) introverttina muutenkin tarkkailen ympäristöä ja uskallan mennä laitteelle vasta kun olen varmistanut ettei kenelläkään ole kesken.

      Poista
  2. Kirjoituksesi varmasti kannustaa käymään salilla vielä harkitsevia. Sinne lähtemisessä on jokin kynnys. Onko se ne muut ihmiset, vai laitteet, joita ei ehkä osaakaan käyttää oikein. Kävin aikoinaan salilla ja joku salin työntekijä teki jopa pienen ohjelman. Se oli kyllä kiva, kun oli jotain mitä seurata. Muutenhan onnistuin vaan tekemään lempijuttujani ja jätin mm. kaikki inhat käsiliikkeet välistä 😂

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Todellakin on olemassa joku kynnys - hyvin korkea sellainen piti itsekin ylittää ennen kuin lähdin. Ohjelman seuraaminen helpottaa treenaamista ja siitä ei halua lipsua niin herkästi. Olen päinvastainen, minä tekisin mieluusti käsiliikkeitä jalkapäivänäkin!

      Poista

Lähetä kommentti

Kaunis kiitos kommentistasi! ♡