KATSOTTU: Fallout (2024)

Odotukseni tämän sarjan suhteen olivat todella korkealla. Peleistä tehdyt sarjat ja elokuvat harvoin onnistuvat vakuuttamaan ja niissä lähdetään yleensä liikaa sivuraiteille "viihdyttävyyden" ja uusien kohderyhmien toivossa (tarkoitan juuri sinua, Five Nights at Freddie's!).

Korkeat odotukseni aiheutuivat yksinomaan trailerista, se oli nimittäin todella vakuuttava. Löysin siitä paljon tarttumapintaa pelimaailman loreen ja maailma näytti muutenkin uskottavaksi luodulta.

Niille, joille Fallout -pelisarjan idea ei ole ennestään tuttu: eletään vuotta 2077, ja pitkään jatkunut sotiminen suurvaltojen välillä johtaa ydintuhoon. Muun muassa he joilla on yhteiskunnallista asemaa tai varaa hankkia katastrofinjälkeinen turvapaikka, jatkavat elämäänsä maan alla Vault-Tec -nimisen yrityksen rakennuttamissa holveissa. Niissä pyritään pitämään elämä lähes muuttumattomana; lapset käyvät koulua, aikuiset töissä. Tarkoituksena on vielä joskus nousta takaisin maanpinnalle ja kansoittaa maa uudelleen. Ei-niin-onnekkaassa asemassa olevat taas koittavat selviytyä säteilyn kyllästämällä joutomaalla, jossa vallitsee oman käden oikeus.

Vuosien ja vuosisatojen kuluessa säteily muuttaa eliölajeja, monia suuremmiksi ja vaarallisemmiksi. Jättikokoiset hyönteiset ja kaksipäiset sarvieläimet ovat tuttu näky. Säteilyannoksen kyllästämistä ihmisistä saattaa tulla nahkeaihoisia, jopa vuosisatoja elossa säilyviä ghouleja, mutta tarpeeksi pitkälle edetessään säteily tuhoaa kaiken ihmisyyden ja pelkät eläimelliset vaistot ottavat lopulta vallan.




"Mikä ikinä aiheuttikaan kohtalomme kietoutumisen.."

Tämän sarjan tapahtumat sijoittuvat vuoteen 2296 eli parisataa vuotta pommien pudottamisen jälkeen. Sarjassa seurataan erityisesti kolmea päähenkilöä. Lucy (Ella Purnell) on Vault-Tecin holvin asukas, joka estelyistä huolimatta lähtee vaaralliselle maanpinnalle etsimään kadonnutta isäänsä (Kyle MacLachlan). The Ghoul (Walton Goggins) on säteilyn ansiosta hyvin säilynyt palkkionmetsästäjä, joka on ehtinyt näkemään monenlaista yli 200-vuotisen elämänsä aikana. Armeijahenkisen Brotherhood of Steelin kasvatti Maximus (Aaron Moten) taas joutuu omien valintojensa seurausten myötä melkoiseen pyöritykseen.

Näiden kolmen tiet risteilevät, ja pian he huomaavat tavoittelevansa samoja asioita. Tehdäkö yhteistyötä vai vastaako jokainen omasta menestyksestään?





Hyvät, pahat ja rumat

Se mistä pidin The Walking Dead -sarjankin kohdalla, toimi tässä sarjassa myös loistavasti: erilaisten ihmisten sopeutuminen maailmanloppuun sekä takaumat ajalta ennen kuin kaikki muuttui. Esimerkiksi Vault-Tecin holveissa elää reilu määrä ihmisiä turvassa säteilyltä, mutanteilta ja väkivaltaisuuksilta. Holviasukkien autuas tietämättömyys ja naiivius aiheuttaa välillä huvitusta - joutomailla ei kysellä kuinka hyvin tunnet Yhdysvaltain historiaa tai miten suoriudut matematiikan tehtävistäsi.

Hyvän ja pahan erottaminen on joutomailla lähes mahdoton tehtävä. Jos et ole valmis ampumaan, joku muu saattaa ampua sinut. Juomakelpoinen vesi, ravinto ja turvapaikat ovat harvinaista valuuttaa, ja niistä pitää olla valmis tappelemaan jos haluaa pysyä elossa.

Kuten peleissäkin, sarjassa törmätään erilaisiin ryhmittymiin jotka haluavat parantaa tai pahentaa maailmaa omalla tavallaan. Toiset haalivat kaiken omaan pussiinsa ja tuhoavat kyselemättä ja järjestelmällisesti muut tieltään, toiset ovat yhteistyöhaluisia ainakin niin kauan kun hyötyvät siitä jotenkin.


Näyttää Deathclawilta, puree kuin kulkukoira

Kuten aivan alussa ilmaisin jo pelkän trailerin perusteella, maailma on luotu todella huolella. Tuttuja paikkoja Super Duper Martista Red Rocket Truck Stopiin ilmestyy joutomaan maisemiin minunkaltaisteni fanien suureksi iloksi. Katsoja haluaa tietää mitä ja ketä seuraavan nurkan takaa ilmestyy - omituinen mutta harmiton erakko vai joku hengenvaarallinen mutantti? 

Tarinassa olisi mielestäni kuitenkin parantamisen varaa, sillä juonenkäänteet ovat lopulta aika ennalta-arvattavia. Liian peruskauraa, kun kaikki ei ole välttämättä sitä miltä aluksi vaikuttaa. Jos käsikirjoitus kävisi vaikka edes osittain Quentin Tarantinon työpöydän kautta, päästäisiin mahdollisesti samanlaiseen arvaamattomaan tunnelmaan mitä pelit tarjoavat seikkailijalle.


Erityisesti pelisarjan faneille tämä on kuitenkin ehdottomasti näkemisen arvoinen. Vaikka pelisarja ei olisi tuttu mutta maailmanlopun meininki kiinnostaa, kannattaa ottaa sarja haltuun! Toinen tuotantokausikin vahvistettiin jo.


Saatat tykätä myös näistä

Kommentit

  1. Sanoisin, että mielenkiintoiselta vaikuttaa. Mullehan kelpaa mahdollisimman fiktiopitoinen sisältö. 😁 Olisipa vain enempi aikaa katsella..

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tähän jäi heti koukkuun, aloitusjaksokin oli jo niin hyvä! 😆

      Poista

Lähetä kommentti

Kaunis kiitos kommentistasi! ♡