Oulun kirjamessut 18.-20.10.2024

Tieni vei taas kotikaupunkiini Ouluun, sillä siellä järjestettiin viime viikonloppuna kirjamessut!
Messut olivat odotettu lisä oululaisten tapahtumakalenteriin, ja ainakin kuulemieni palautteiden perusteella, ne saattaisivat hyvinkin olla jäädäkseen.

Harmikseni en ehtinyt osallistumaan perjantain ohjelmaan ollenkaan, sillä istuin Kouvolassa työturvallisuuskurssilla neljään asti. Reippaalla kaasujalalla ja ilman työmaitakin matkassa menee se kuusi tuntia, joten ei puhettakaan että olisin ehtinyt avajaisjuhlallisuuksiin. Olin kovasti toivonut pääseväni ihastelemaan kaupungintaloa sisäpuolelta, mutta jollain toisella kertaa sitten.

Kirjamessujen ohjelmaa järjestettiin arvokkaassa miljöössä, Oulun keskustassa aivan kivenheiton päässä toisistaan sijaitsevissa vanhoissa kauniissa rakennuksissa - kaupungintalon lisäksi myös Kulttuurikeskus Valveella ja Oulun Lyseon lukiolla. Suurinosa ohjelmasta sekä kirjamyynti oli järjestetty Lyseolla:
C.L. Engelin suunnittelema rakennus sijaitsee Pokkitörmällä Kolmiotalon ja lääninhallituksen entisen mittauskonttorin välissä, Franzeninpuiston laidalla. Puiston vastapäisellä laidalla komeilee Oulun tuomiokirkko. "Lyska" on perustettu vuonna 1874, ja on siten Oulun vanhin lukio. Sen käytävillä ovat aikoinaan tallanneet muun muassa kolme tulevaa tasavallan presidenttiäkin - K.J. Ståhlberg, Kyösti Kallio ja Martti Ahtisaari. Muita tunnettuja entisiä opiskelijoita ovat muun muassa kirjailija Ilmari Kianto ja runoilija Eino Leino.

Lyseo täytti tänä vuonna siis huikeat 150 vuotta, ja juhlan kunniaksi kahvilan puolella oli tarjolla kauniisti koristeltua juustokakkua:

Osa kirjamyynnistä oli järjestetty päärakennuksen tiloihin kahteen eri kerrokseen, ja osa erilliseen ulkorakennukseen. Ulkorakennuksessa olivat WSOY:n, Rosebudin ja Aviadorin myyntipisteet, sekä signeerauspisteet ja kahvio.
Äitini oli Aviadorin pöydän äärellä myymässä Jerri ekaluokkalainen -kirjaansa. Jerrin tarina saa muuten jatkoa tammikuussa!


Juhlasali sekä yksi luokkahuoneista oli otettu oheisohjelma-tiloiksi. Molempina päivinä kävin kuuntelemassa usean eri kirjailijan haastattelun. Valitettavasti lukio kärsii sisäilmaongelmasta, ja aina muutaman haastattelun jälkeen oli pakko poistua ulos hengittämään puhtaampaa ilmaa.
Jenny Halvari haastatteli psykoterapeutti ja tietokirjailija Maaret Kalliota uutuuskirjansa Mielenrauha (WSOY, 2024) tiimoilta.

Kallio oli itselleni tuttu tv-ohjelmista, ja hänen rauhallinen puhetyylinsä jää helposti mieleen. Täyteen bookatusta salista loppuivat istumapaikat nopeasti.

Harri Filppa haastatteli Emilia Laatikaista Ei ois susta uskonu -sarjakuvakirjansa (Suuri Kurpitsa, 2023) tiimoilta.

Kirjoittelin talvella esittelyn kyseisestä teoksesta ja viimeistään nyt on aika tarttua siihen, sillä kirja on Sarjakuva-Finlandian voiton jälkeen myös ehdolla Botnia-palkinnon saajaksi!

Lauantaina julistettiin Botnia-palkintoehdokkaat. Sadoista teoksista karsittiin kahdeksan finalistia:

Helena Juntunen & Petri Tamminen: Joskus liikaa, aina liian vähän – Oopperalaulaja Helena Juntusen elämäntarinoita (Otava, 2023)
Laura Juntunen: Tyttö joka en (Into, 2024)
Tommi Kinnunen: Kaarna (WSOY, 2024)
Anu Kolmonen: Taapelitaivas (Aviador, 2024)
Essi Kummu & Liisa Kallio: Rauhan alkuja (Tammi, 2024)
Emilia Laatikainen: Ei ois susta uskonu (Suuri Kurpitsa, 2023)
Maria Matinmikko: Valohämy – Taide, maisema ja maailmanloppu (Siltala, 2023)
Erja Tulasalo: Oranssi puutarha (Atena, 2023)

Lue lisää täältä!


Sunnuntaina messuilut jatkuivat uusin kujein. Valveella olisi ollut tälle päivälle huomattavasti enemmän ohjelmaa myös, mutta en malttanut lähteä Lyseolta. Hyörin välillä Aviadorin myyntipisteelläkin tarvittaessa apukätenä. Tutustuin siinä ohessa sujuvasti kustantamon valikoimaan.

Tuomas Marjamäki haastatteli Pauli Hanhiniemeä Paulin Kolmas nainen -kirjan (Docendo, 2024) tiimoilta.

Pauli Hanhiniemen haastattelu oli omalta kohdaltani yksi odotetuimmista. Olen kulkenut Paulin keikoilla ahkerasti heti täysi-ikäistyttyäni. Olen käynyt jututtamassa häntä viimeksi aikalailla tasan kymmenen vuotta sitten, ja hänestä sai silloin heti rennon ja mukavan kuvan. Hänen musiikkinsa mielenkiintoisine tarinoineen on todella inspiroivaa. Ruutupaitaa aina yhtä tyylikkäänä rokkaava mies kuvaili musiikin maailman sukeltamista ennen kaikkea seikkailunhalulla: hän ei antanut maineelle ja mammonalle yhtä suurta painoarvoa kuin kaikille niille kohtaamisille ja uusille maisemille. Allekirjoitan myös!
Olin jo aikoja sitten laittanut kirjan ennakkotilaukseen Backstage Rock Shopista, mutta kävin tietenkin hakemassa omistuskirjoituksella varustetun kirjan.


Haluan todella oppia kuvaamaan järjestelmäkamerallani, ja ennen kaikkea olla rohkeampi sen kanssa tällaisissa tapahtumissa. Sain rohkaisua harrastukseeni, kun äitini jätti oman kameransa kotiin ja delegoi minulle kuvaustehtäviä. Pääsinkin ottamaan kivoja potretteja ja yhteiskuvia! Välillä pääsin itsekin kuvattavaksi! Kuvan minusta ja äidistä otti Katariina Vuori. Kiitos paljon!

Olen huomannut, että moni jopa säikähtää kun tulen viereen heilumaan Canonin kanssa vaikka en suoraan sillä osoittelisikaan. Varustelutaso ei tee minusta edes puoliammattilaista, mutta minuun suhtaudutaan eri tavalla jos kamera roikkuu kaulassa. Siksi varmaan koen kovemmin paineita onnistua, sekä näyttää edes etäisesti siltä että tiedän mitä olen tekemässä.
Jenni Räinä haastatteli Anna-Riikka Carlsonia Rakas Eeva Kilpi. Nämä juhlat jatkuvat vielä (WSOY, 2024) kirjan tiimoilta.

Messut olivat ennen kaikkea täynnä ihania kohtaamisia. Oli mukava tavata tuttuja ja tutustua uusiin ihmisiin, kuulla heidän elämäntarinansa, vaihtaa ajatuksia. Kirjallisuus yhdistää, ja kaikkialta voi löytää uutta inspiraatiota. Tästä onkin hyvä jatkaa kaikkia niitä lukemattomia kirjoitusprojekteja.

Olin suunnitellut ostavani korkeintaan yhden tai kaksi kirjaa, mutta jo lauantaina homma lähti aivan lapasesta. Ei, en voinut vastustaa Tuntemattoman sotilaan 70-vuotisjuhlapainosta!

Oletko sinä käynyt kirjamessuilla?

Saatat tykätä myös näistä

Kommentit

  1. En ole ikinä käynyt kirjamessuilla, mutta olisipa kiva käydä! Pidän lukemisesta ja miulla odottaakin useampi kirja lukemistaan, kun olen saanut niitä PR- lahjana. Mietin jossain välissä, että pitäisin sellaisen pidemmän ajan ilman muuta somea kuin blogia, niin silloin ehtisi kyllä hyvin lukea rästiin jääneet kirjat läpi. :) Tuntuu, että IG ja TikTok ovat olleet jotenkin tosi kuormittavia viime aikoina, niin voisi tehdä hyvää keskittyä välillä pelkästään blogiin - kirjoittamiseen, kuvaamiseen ja hitaaseen someen, kuten aiemmin kirjoitin. <3 ^^ Luetko sie yleensä laidasta laitaan, vai onko siulla tietyt genret mitä luet enemmän?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin paljon mielenkiintoisia kirjoja, niin vähän aikaa! Peittoavat kyllä Instat sun muut moninkertaisesti, ja olenkin koittanut lisätä lukemista tarttumalla kansiin sellaisessa tilanteessa jossa selaisin muuten somea.

      Oon kiinnostunut niin monista eri asioista, että menee välillä aivan laidasta laitaan :D historialliset romaanit, elämäkerrat ja tietokirjat ovat varmaan niitä eniten kulutettuja.

      Poista
  2. En ole kirjamessuilla käynyt, mutta jos en olisi äänikirjojen kuuntelija, niin tuollaisessa paikassa lähtisi minulta lapasesta. Niin käy jo tavallisessa kirjakaupassa :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sama vaiva, ei pitäisi päästää minua omikseni kirjakauppaan! Koitin kerätä listaa kirjoista jotka voisin lainata kirjastosta etten osta aivan jokaikistä omaksi, eli messut ovat oiva paikka inspiroitumiseen!

      Poista

Lähetä kommentti

Kaunis kiitos kommentistasi! ♡